“Малибу в пламъци” – Тейлър Дженкинс Рийд

by Хриси

“Малибу в пламъци” е новото горещо заглавие от Тейлър Дженкинс Рийд. Роман за едно семейство, което е на гребена на вълната въпреки преживяното. Дали ще се задържи върху нея, събирайки възхитените погледи на всички в околността, или ще се сгромоляса, затъвайки в море от тайни и непростими решения, ще разберете, като прочетете историята.

“Малибу в пламъци”:

  • Автор: Тейлър Дженкинс Рийд
  • Жанр: Художествена литература
  • Страници: 369 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Герои: Нина, Кит, Джей, Хъдсън, Джун, Мик Рива
  • Издателство: предстои да излезе в края на месеца от изд. Locus

Лятото в Малибу през 1983 г. е горещо и предстои градусите да се повишат още с ежегодното парти в дома на семейство Рива. Нина – извстен модел и домакин на събитието, е най-голямото от четирите деца на Мик Рива (популярен певец) и първата му съпруга – Джун. Единият ѝ брат – Джей, мечтае за кариера на сърфист, а другият – Хъдсън, е фотограф, чиито снимки често красят кориците на спортните списания. Кит пък е най-малката и макар в много отношения още да търси себе си, със сигурност знае, че сред вълните е недостижима. Четиримата имат трудно детство, след като баща им ги изоставя, следвайки пътя на славата, мимолетните авантюри и алкохола, а майка им макар и физически да е с тях, духом потъва в морето от разочарования и неспазени обещания. Докато един ден окончателно болката не я поглъща. От там насетне Нина, Джей, Хъд и Кит се грижат сами един за друг и въпреки изпитанията, успяват не просто да изплуват, но и да се превърнат в едни от най-търсените и обсъждани жители на Малибу. Партито тази година заварва всеки от тях в повратен момент от живота им. И нощта, в която домът им пламва, ще бъде решаваща за бъдещето им.

Мислих си, че ще е трудно да чета нова книга от Тейлър Дженкинс Рийд, без да се оглеждам за призрака на Евелин Хюго – по мое мнение най-добрата героиня на авторката. Но “Малибу в пламъци” наистина се старае да не отстъпва  на предходните книги на Рийд и бих казала, че успява. Завладяваща, проницателна, многолика, историята представлява семейна сага и проследява живота на членовете на фамилия Рива. Сред блясъка, славата и красотата на плажовете на Малибу през 70-те и 80-те години виреят суетата, амбицията и меркантилността на онези, които мечтаят да бъдат известни, да бъдат щракнати на снимка с някоя звезда или най-добре – да се превърнат самите те в звезди. Затова няма как погледът да не бъде привлечен от четирите деца на семейство Рива, които изпъкват като цвят сред тръни. Обич, привързаност, лоялност и доверие образуват неразривна връзка между Нина, Джей, Хъд и Кит. Връзка, която устоява на всякакви предизвикателства и плете защитна мрежа, в която всеки от тях да може да се приземи, когато животът го повали.

“Малибу в пламъци” разпалва интереса на читателя от първите страници, а огънят продължава да гори до самия финал.  Роман за направените избори и отговорността, с която идват; за родителите, които (съзнателно или не) прехвърлят товара на собственото си нещастие върху децата си и препречват пътя им към по-добър живот; за стъпките, по които вървим, и решението да счупим шаблона, който изкривява светогледа като гротескно огледало. За решението – да не повтаряме грешките на родителите ни, и силата, която се изисква, за да го отстояваш.

Няма как да говорим за семейство и деца, без да споменем думата любов, а тя тук оставяше доста горчив привкус. Беше егоистична, токсична дори, бъркаха я със страст и привличане, заменяха я за мимолетни удоволствия и фалшиви ценности, ограбваха я постепенно, докато накрая загуби блясъка и стойността си. В английския език любовта винаги върви с глагола “падам” и в “Малибу в пламъци” става ясно колко е важно да има кой да те хване, за да избегнеш сблъсък, при който сърцето се пръсва на хиляди частици. В хода на историята често възникваше въпросът “Избор ли е любовта?”. Можеш ли да си избереш в кого да се влюбиш, да отглеждаш и подхранваш тези чувства, но и да имаш способността да ги контролираш, да ги спреш? За пръв път ми се случва четейки да преживявам болката от изневярата. Тейлър Дженкинс Рийд акцентираше на самия акт на предателство, на погазени обещания, на стъпкано достойнство и унижение. На лъжата, под чиято тежест всичко рухва.

“Малибу в пламъци” обаче не е меланхоличен или тежък роман, а дори напротив – чете се с такава лекота, че не усещаш кога си преполовил историята. Това се дължи на героите в книгата, които за пореден път са толкова реалистично изградени, че читателят очаква да отвори интернет и да прочете някоя новина за тях. Тук няма второстепенни роли – всеки е главен герой в собствения си филм и коментира различни теми и проблеми. Моята любимка беше Нина – не заради голямото ѝ сърце или за жертвоготовността ѝ, а защото, макар и плахо, се научи да отстоява себе си, да говори, а не да приема мълчаливо друг да диктува живота ѝ.

Много са нещата, които ми харесаха в “Малибу в пламъци”, но може би това, което най-силно ме привлича в романа, е как ме прави част от историята на семейство Рива. Съпреживявах загубите, щастливите моменти, разочарованията, вълненията. Обикнах героите и ще ги нося с мен – като спомен от едно горещо лято.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.