Избрани книги за юли 2022 г.

by Хриси

Влизаме в разгара на лятото и все по-често мислим за ваканция. А това обикновено означава цял куфар с книги, които да ни правят компания по време на почивката. И през юли нови и интересни заглавия не липсват, така че мисията да сложим по-малко книги в багажа звучи почти невъзможна. Ето кои си набелязах аз.

“Мария Калас” – Мишел Марли

Миналия месец не успях да ви споделя, че колекция “Музи” на издателство “Емас” има ново попълнение. Този път поредицата ни разказва историята на Мария Калас – най-известната оперна певица в света. Благодарение на изключителния си талант, само на 36 години, тя е постигнала всичко в живота на една оперна примадона– кариера, милиони, слава, жилища в световни столици. Животът ѝ следва строго определен път въпреки трудностите – израснала без баща, грижила се още от момиче за майка си и по-малката си сестра, пеейки на германските войници в кръчмите на Атина, завършила Атинската консерватория и се омъжила за близо 30 години по-възрастния импресарио Менегини. Безразлична рутина, от която няма измъкване. Докато един ден Мария Калас среща мъжа, който завладява мислите ѝ, предизвиква я да мечтае и ѝ помага да открие жената Мария. За него тя е готова на всичко, включително да изостави досегашния си живот. Романът е по книжарниците.

“Повелителката на книгите” – Карън Хокинс

Не може лято без роман за библиофили. “Повелителката на книгите” от Карън Хокинс е тук, за да задоволи именно този книгохолишки глад. Историята ни среща със Сара Дъв, която има необикновена дарба – да чува шепота на книгите. Тя има способността да намира идеалния читател за всяка история и това я прави най-добрият библиотекар в  тихото южняшко градче Дъв Понд. Напоследък обаче книгите са развълнувани и нетърпеливо шепнат за необикновено събитие в иначе спокойния живот на градчето – пристигането на Грейс Уилър, изгубено градско момиче, което никак не се вписва в Дъв Понд. Ако книгите са прави, Грейс е спасителят, от когото градчето отчаяно се нуждае. Има само един проблем – младата жена не иска да има нищо общо с това забравено от Бога място. Но с помощта на малко южняшка магия и подходящата книга, разбира се, Грейс все пак се оставя да бъде запленена от  чара на Дъв Понд и приема предизвикателството да спаси изпадналото в беда градче. Така започва да пише историята на живота си. “Повелителката на книгите” (изд. “Сиела”) е вече по книжарниците.

“Убежището” – Сара Пиърс

Последно четох от Сара Пиърс “Санаториумът” – наелектрезиращ психотрилър, който изостря всичките ти сетива. Затова с радост посрещнах новината за друг роман от нея – “Убежището”. Този път не сме в планината, а на идиличен островен курорт. Но освен обещания за незабравима почивка, островът, наричан Скалата на Мрачния жетвар, крие тъмно минало. Преди години той е бил сцена на сериен убиец, затова сега се смята за прокълнат от местните жители. Когато тялото на млада жена е намерено мъртво след фатално падане, страховете се връщат. Дали това е просто инцидент? Детектив Елин Уорнър се заема да разследва случая, а поредната намерена жертва потвърждава хипотезата ѝ, че нищо не е случайно. Но какъв е мотивът на убиеца и по-важното – кой е той? “Убежището” излиза на 5 юли от издателство “Ера”.

“Лятото на тайните” – Барбара Ханей

Барбара Ханей също е познат автор. Пише приятни и интересни истории с привкус на лято. В “Лятото на тайните” (изд. “Хермес”) ни води в тихо и спокойно градче, което е идеално за млада жена да се съвземе и да предприеме крачката да стане самотна майка чрез инвитро процедура. Но Клоуи ще се убеди, че човек не може да смени адреса си, но не може да избяга от съдбата си. Главният редактор на вестника, сдържаният и затворен Фин Латимър, е бивш международен кореспондент, който обръща гръб на бляскавата си кариера след трагичната смърт на съпругата и сина си. Собственичката на вестника Емили пък се опитва да преодолее загубата на единствения си син и предателството на съпруга си. Когато местният пекар изчезва безследно, общността се сплотява в издирването му, а Клоуи и Фин се заемат с журналистическото разследване. Те най-накрая разполагат с история, която ще надхвърли границите на Буралея. А разплитането ѝ ще им върне вкуса към живота и вярата в любовта.

“С обич от Лондон” – Сара Джио

Още не съм успяла да прочета предишната книга на Сара Джио, но вече поглеждам към следващия ѝ роман – “С обич от Лондон” (изд. “Хермес”). В него се запознаваме с Елоиз, която е измислила игра с откриване на бележки, чрез която дъщеря ѝ да опознае и обикне Лондон. Валентина се впуска в предизвикателството и макар да няма намерение да се установява в британската столица, не може да остане безразлична към очарованието ѝ. Любопитството ѝ се разпалва още повече, когато случайно намира екземпляр от любимата си книга, изпълнен с коментари. Името на притежателя на романа е изписано от вътрешната страна на корицата. Дали той няма да се окаже сродната ѝ душа? Но докато го търси, бъдещето на книжарницата е заложено на карта. За да предотврати фалита ѝ, Вал трябва да разчита на подкрепата на общността и да се зарови дълбоко в миналото на Елоиз. Очакваме през юли.

“Последната госпожа Периш” – Лив Константин

Явно лятото е сезонът на чаканите трилъри. Защото през юли издателство Benitorial ще ни зарадва с романа “Последната госпожа Периш” от Лив Константин – едно от заглавията, намерили място в литературния клуб на Рийз Уидърспуун. На Амбър Патерсън откровено ѝ е писнало да бъде никоя: обикновена, незабележима жена, която сякаш се слива с пейзажа. Заслужава повече – живот, изпълнен с пари и власт – точно като този на русокосата синеока богиня Дафни Периш. За всички в околността Дафни – дама от висшето общество и филантроп – и съпругът ѝ Джаксън са двойка като от приказките. Завистта на Амбър би я изяла отвътре… ако нямаше добре обмислен план. Амбър умело използва състраданието на Дафни, за да се вмъкне в живота на семейството – първата стъпка от непроницаема схема за изместването на госпожа Периш. Не след дълго тя успява да се превърне в най-близката ѝ приятелка и да си проправи път към съпруга ѝ. Само че в миналото на Амбър има скелет, способен да срине мечтата ѝ за власт, пари и положение в обществото. Книгата излиза около 10 юли.

“Имаго” – Радостина А. Ангелова

10 години по-късно един от най-емблематичните романи на Радостина А. Ангелова – “Имаго”, излиза с ново издание. История, която ни отвежда на незабравимо пътуване през горещото испанско лято. Там срещаме двайсет различни лица на любовта. Събрани са в Барселона като парченца от мозайка на Гауди – цветни, различни, с още неизгладени от времето ръбове и с бляскав гланц от мечти. Даниела е от България, Олга – от Kолумбия, Марта – от Испания, Хавиер – от Аржентина, а Абнер и Тобиас – от Германия. Отправят се заедно към Кадакес, за да отпразнуват рождения ден на Марта. Но се оказва, че всеки от тях има по-важни въпроси, които се надява това пътуване да разреши. Книгата излиза на 7 юли от изд. “Софтпрес”.

“Уроци по химия” – Бони Гармъс

Елизабет Зот е учен, химик. Тя е пряма, понякога рязка и винаги има мнение, с което често околните не са съгласни.  Освен това е красива и много по-интелигентна отколкото повечето ѝ колеги. Но има един голям проблем и той е, че Елизабет е преди всичко жена. А в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век ролята на дамите е строго определена и  Елизабет никак не се вписва в нея (нито пък желае). В живота си тя се сблъсква с редица предизвикателства, най-голямото от които е да бъде самотна майка на едно също толкова умно и надарено дете. Момиченце, което вероятно ще е обречено на същото снизхождение и дискриминация след време. Обстоятелствата се стичат така, че Елизабет получава работа като водеща на кулинарно шоу „Вечеря в шест“, което бързо набира популярност. И скоро то се превръща във възможност за нея да научи жените не само да готвят, а и да променят статуквото. Романът “Уроци по химия” от Бони Гармъс е една от най-добрите книги, които четох тази година. Ще го видим на български с логото на изд. “Изток-Запад” на 25 юли.

“Малибу в пламъци” – Тейлър Дженкинс Рийд

“Малибу в пламъци” от Тейлър Дженкинс Рийд е сред най-очакваните заглавия на лято 2022. Талантливата писателка разказва вълнуваща история за едно горещо лято от 80-те, което отвежда читателите в Малибу и ги запознава със семейство Рива – красиви, богати, известни. Хората се възползват от всяка възможност да се докоснат до тях и да вкусят от луксозния им живот. Ще го направят на ежегодното парти на Нина Рива, което бележи края на лятото. Проблемът е, че самата Нина не желае да участва. Освен че никога не е била ценител на славата, която фамилията ѝ носи, драмата в живота ѝ идва в повече. След като съпругът ѝ – популярен тенесист, я изоставя, единственото, което Нина иска, е да се скрие от хорските очи, но знае, че не може да го направи. В полунощ на партито вече ще цари пълен хаос, а на сутринта имението на Рива ще бъде изпепелено от пожар. Но преди някой да драсне клечката, има коктейли за пиене, музика и танци, а на бял свят ще излязат дълго пазени тайни.

“На сър Филип, с любов” – Джулия Куин

Най-после дойде ред на петата книга от поредицата “Бриджъртън”, която е и моят личен фаворит. “На сър Филип, с любов” разказва историята на Елоиз, на която ѝ е дошло до гуша да бъде старата мома в семейството. Вече е стигнала етап, в който дори не е придирчива, а просто иска да получи предложение за брак и да приключи с този въпрос. Сър Филип е вдовец и има нужда от съпруга, от жена, която да му помогне с отглеждането на две деца. Той познава Елоиз Бриджъртън от писмената кореспонденция, която двамата водят. Изградил си е определена представа за нея и някак се е успокоил, че няма опасност някоя жена отново да му разбие сърцето. Само че Елоиз съвсем не се оказва онова, което въображението му е рисувало. Красивата жена на прага му е всичко друго, но не и тиха, и когато спира да говори за достатъчно дълго време, всичко, което иска, е да я целува. Петата книга на Джулия Куин от поредицата “Бриджъртн” идва през юли от изд. “Ибис”.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.