4 романа, които се превръщат във филми това лято

by Хриси

Да си призная, напоследък изневерявам малко на книгите с филми. Но макар киното да е добра компания, нищо не може да се сравни с един добре написан роман. На въпроса “Книгата или филмът?” при мен отговорът винаги е ясен, но това не ме спира да проверявам опитите на сценаристи и режисьори да помогнат на една история да оживее на екрана. Някои са сполучливи, за други – предстои да разберем. Но ето 4 романа, които може да гледате като филми това лято.

“Където пеят раците”

Няма какво да се лъжем, тук ще съм особено критична. “Където пеят раците” от Дилия Оуенс е една от любимите ми книги. Не мога да си представя пред какво предизвикателство е бил изправен екипът, заел се с екранизацията на романа, като се има предвид колко наситен на символи и метафори е стилът на авторката. Именно това е една от причините толкова да харесвам “Където пеят раците”. Другата, разбира се, е самата история – загадъчна, романтична, носеща леко ухание на меланхолия, но преди всичко акцентираща върху връзката между човека и природата. Продуцент на филма е Рийз Уидърспуун, която бе избрала романа за Книга на месеца в литературния си клуб преди време. Екранизацията се очава да излезе в средата на юли.

“Любов и джелато”

Има книги, чийто сюжет наистина предразполагат към адаптиране за голям екран. “Любов и джелато” е от този тип романи и Netflix се зае с отговорната задача да разкаже историята на Лина не в думи, а в кадри. Семейни тайни, сложни взаимоотношения, първи любовни вълнения и всичко това на фона на красивата Италия и безумно вкусния сладолед, с който човек може да се възнагради там – това е “Любов и джелато”. Добрият баланс между сериозното и забавното правят романа подходящо развлекателно четиво, което обаче оставя следа и не изчезва безследно от паметта на читателя. Филмът излезе преди дни и макар актьорите да ми бяха симпатични, не мога да отрека, че за пореден път книгата е по-добра.

“Въздействие”

Да екранизираш роман от Джейн Остин винаги е амбициозна задача. Но да се спреш на “Въздействие”, си е хитър ход. Книгата е последният завършен роман от любимата на поколения британска писателка и макар да се радва на добри оценки, не носи тежкия товар на славата, която “Гордост и предразсъдъци” има. Продукцията отново е на Netflix, които предвидливо са решили да заложат на по-популярни имена от киното, вместо на изцяло нови лица както са направили с “Любов и джелато”. В главната роля във “Въздействие” ще гледаме актьори, които вече имат опит с екранизациите – Дакота Джонсън (“50 нюанса сиво”), Космо Джарвис (“Лейди Макбет”) и Хенри Голдинг (“Луди богаташи”). Филмът трябва да излезе на 15 юли, а аз вече тръпна в очакване.

“Анатомия на един скандал”

Това е един от редките случаи, в които посягам към филма, преди да съм прочела книгата. “Анатомия на един скандал” е психологически трилър, който бе превърнат в пристрастяващ минисериал – един от най-успешните на Netflix за сезона. Историята е завладяваща и любопитна, темите в нея – деликатни и общочовешки, а актьорите се справят отлично с предаването на всяка противоречива емоция, която сценарият/сюжетът буди.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.