“Момичето с гръмовния глас” – Аби Даре

by Хриси

Винаги съм казвала, че книгите говорят на хората. Ако си късметлия, ще си заприказвате на един език. Някои истории са като шепот – нежни, деликатни, малко свенливи, но е лесно да се разбереш с тях. Други често влизат в роля “душата на компанията” – всички ги обичат, всички ги обсъждат и към тях се носи рояк от похвали, който затвърждава звездния им ореол. А трети са от онзи тип разказвачи, които рядко взимат думата, обаче направят ли го, така ти приковават вниманието, че чуваш единствено техния глас. Той отеква навътре към душата на читателя, повдига онези 21 грама и ги понася към нови върхове. Това прави и “Момичето с гръмовния глас” от Аби Даре.

“Момичето с гръмовния глас”:

  • Автор: Аби Даре
  • Жанр: Съвременна проза
  • Страници: 384 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Главни герои: Адуни, госпожа Тиа, Мадам
  • Издателство: Orange Books

Адуни е една от милионите девойки в Нигерия, обречени на бедност, невежество и безгласно съществуване. Принудена да напусне училище и да навлезе рязко в света на възрастните, тя се озовава в началото на най-важния път в живота си, път, по който да открие и заяви себе си и да осъществи мечтите си. Въпреки привидно непреодолимите препятствия Адуни никога не губи поглед от своята цел – да избяга от съдбата, с която е родена, и да съгради бъдеще по свой избор, като помогне и на други момичета като нея самата да постигнат същото.

Трудно ми е да повярвам, че държа в ръцете си дебютния роман на Аби Даре. Авторката звучи така осъзнато и е толкова последователна и категорична в посланието си, че сякаш цял живот е писала. Или може би е чакала да напише точно “Момичето с гръмовния глас”, за да излее всички истини, които изповядва. Но по-важното е, че успява да убеди и читателите да повярват в тях – да помнят историята на Адуни, за да знаят, че никоя мечта не идва даром. Всяко предизвикателство по пътя към нея е тест колко силно искаш нещо, колко си готов да дадеш, за да получиш, и докъде си готов да стигнеш, за да успееш.

“Момичето с гръмовния глас” от Аби Даре ни отвежда в Нигерия, за да разкаже за онези съкровени желания, които дават смисъл; за живота, който се опитва да ги смачка и да ги замете като боклук под изтривалката, неглижирайки тяхната сила; за упорството да не изместваш поглед от тях, а като опитен ловец да дебнеш за точния момент, в който да уловиш и да опитомиш възможността. Възможност да пренапишеш историята. Разказ за едно момиче, което носи толкова светлина в себе си, че няма как да не почувстваш нейната притегателна сила и да не откликнеш на усмивката ѝ.

Просторно е в сърцето на Адуни. Светло и приветливо. Там има бездънни запаси от надежда, сила и доброта, с които може (и успява) да нахрани хората около нея. Нейната свободна душа не признава оковите на брака, в който баща ѝ я впримчва, нито приема безучастно унизителните прояви на робския труд, който е принудена да извършва, за да оцелее. Независимо колко стръмен и труден става пътят на Адуни, тя не спира да върви целеустремена нагоре. Във време, в което всеки иска да говори, да коментира, да пише, героинята на Аби Даре ни припомня колко е важно да пълним думите със съдържание, да ги ползваме за компас, показващ посоката, в която искаме да се движим.

Докато четем за трудните моменти на изпитания на духа и волята на Адуни, авторката ни запознава с проблемите на Нигерия в наши дни, разказва как живеят най-бедните и най-богатите хора в страната, коментира робството като явление, което все още не е изкоренено, говори за необходимостта от образование и липсата на грамотност. Във втората половина от романа всяка глава започва с любопитен факт за Нигерия, който сам по себе си отключва въпроси, свързани с развитието на страната.

Идеята, че знанието дава глас на хората е нещото, което най-силно ме докосна в книгата. Защото без образование и култура думите губят тежест и се превръщат в празни приказки – балончета въздух, които изчезват безследно в пространството. Колкото повече четеш и учиш, толкова повече ключове събираш на връзка и кой знае – в решаващия момент може да държиш точния, с който да отключиш вратата към едно по-добро утре.

Прекрасен роман е “Момичето с гръмовния глас” от Аби Даре – увлекателен, пъстър, на моменти тежък, винаги откровен, но също така трогателен и вдъхновяващ. Светулка, която пронизва мрака и ти подарява онази увереност, че си на прав път. На крачка от сбъдването на една мечта.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.