“Кървавата годеница” – Кармен Мола

by Хриси

Още от миналата година си мисля за “Кървавата годеница” от Кармен Мола. Откакто книгата спечели литературна награда и стана ясно, че името на корицата е псевдоним, зад който се крият трима автори. Бях впечатлена от старанието в изграждането на профила на Кармен Мола, убеждавайки целия свят, че това е реална личност. И след като любопитството ми трябваше да почака няколко месеца, докато романът излезе на български, преди няколко дни вече не издържа повече и грабна романа. И го изчете на един дъх.

“Кървавата годеница”:

  • Автор: Кармен Мола
  • Жанр: Трилър, крими
  • Страници: 360 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Главни герои: инспектор Елена Бланко, полицай Анхел Сарате
  • Издателство: Кръг

В навечерието на сватбата си Сусана Макая е убита по особено жесток начин, който повтаря дословно смъртта на сестра ѝ Лара. Но нейният убиец е вече в затвора – дали на сво­бода се разхожда подражател, или истинският свиреп престъпник? Отговор на този въпрос трябва да даде еки­път на инспектор Елена Бланко, към който се присъединява младият полицай Анхел Сарате. В процеса на разследването властите ще се натъкнат на мрачни семейни тайни, престъп­ни мрежи и следи от зловещи древни култове. Самата Елена ще се изправи срещу призраците от миналото си и срещу моралните си принци­пи като служител на реда.

С “Кървавата годеница” прекъснах романтичната вълна, която бях подхванала последните месеци. Завладяващ роман, който си мисля, че ще се хареса на почитателите на Хари Хуле или на Дейвид Хънтър. От една страна, бях привлечена от мистерията, свързана с убийство, извършено по особено жесток начин и препращащо към престъпление от преди години. От друга страна, имаше още една загадка, която чакаше да бъде разплетена – коя е инспектор Елена Бланко и кои са демоните от нейното минало. Хареса ми, че историята съчетаваше напрежението и съспенса, характерни за криминалния жанр, но носеше онзи мрачен воал, присъщ за скандинавския ноар – онази вглъбеност и задълбочен психологизъм при изграждането на главните герои, които работят за отбора на добрите, но си имат своите проблеми и недостатъци.

“Кървавата годеница” е написан наистина много увлекателно. Сюжетът е динамичен и много заплетен. Докато четем за трагедията на едно семейство в Мадрид, се изправяме срещу мафиотски кланове, възможни корупционни схеми и разследващи, чиято принципност и обективност са поставени под въпрос. Коментираха се въпроси, свързани с прояви на расизъм и дискриминация, с порочни практики, които се противопоставят на истината и справедливостта. По интересен начин бе засегната темата за родителството и най-вече за закрилата, от която едно дете се нуждае, за болката на родителя, който не е успял да му я осигури, и за последствията, които като ефекта на домино повалят една след друга редица съдби.

Обикновено посочвам нещото, което най-много ме е впечатлило в една книга, обаче тук не мога да се огранича до едно. Защото колкото харесах сюжета, толкова бях привлечена от стила на писане – безкомпромисен и прям до болка, от главните герои – интересни, комплексни, отдадени на професията си, от психологията на един убиец, който търпеливо чака своя звезден миг.  Особено ми допадна как се вписваше личната история на инспектор Елена Бланко, която уж оставаше на заден план, а всъщност имаше ключово значение върху водещата сюжетна линия, защото отключваше механизми на поведение, определящи същността на героинята. Имаше наистина брутални сцени и често се чувствах като герой в “От местопрестъплението”, но пък адреналинът бе несравним.

“Кървавата годеница” е първата книга от поредицата за инспектор Елена Бланко. И аз вече нямам търпение за следващата, защото ако има една дума, с която мога да определя писането на Кармен Мола, то тя е “пристрастяващо”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.