Препоръки за Пролетен базар на книгата 2022 г.

by Хриси

Не знам как да ви опиша чувството, което изпитвам всяка година, когато наближи Пролетния базар на книгата. Вълнение, примесено с радост, мъничко напрежение и очаквания – за срещи и разговори, за книги и хора, които те карат да се усмихваш. Щастието да си заобиколен от толкова истории, които чакат да бъдат отведени в нов дом, да бъдат прочетени и обичани…И тъй като знам, че много от вас си правят списъци, по които се ръководят, ето няколко препоръки за Пролетен базар на книгата от мен.

Шатра 14 – “Софтпрес”

Отново започвам с шатрата, на която ще ме намерите и мен всеки ден през следващата една седмица. Не участвахме на Зимния панаир и срещите с читателите определено са ми залипсвали, защото (както знаете) обичам да говоря за книги, особено пък за такива, в чийто процес на издаване съм взела някаква малко участие и аз. Следвайки мотото “Книги за цялото семейство”, тук наистина има за всекиго по нещо. Ако харесвате романтични истории, тогава “Любов на релси” и “Сърцето на изгаря при пожар” са задължителни в списъка. В случай, че ви се чете нещо по-уютно и не сте на диета (много важно условие!), тогава добавете и “Малката сладкарница в Париж”. Сред фаворитите ми е поредицата “Криминален клуб “Четвъртък” от Ричард Озмън, като “Човекът, който два пъти умря” определено надгражда първата част и ме кара да обичам героите още по-силно. При трилърите “Другата жена” от Мери Кубика ми е много любима и спокойно може да й се посветите, докато ние работим по следващата книга от авторката. Същото важи и за Луси Фоли и “Списъкът”. И за финал да кажа, че на шатра 14 ще намерите най-забавната и в същото време най-истинската книга за настоящи и бъдещи майки – “Ще видиш ти, като родиш!” от Неда Малчева, която пък ще ни гостува в петък (03.06.).

Шатра 17 – “Сиела”

Задължителна спирка на всеки панаир е щанда на издателство “Сиела”. Тук BookTok феновете ще намерят романите на Л.Дж. Шен и Ел Кенеди, аз обаче искам да обърна внимание на няколко други заглавия, които според мен заслужават да се говори повече за тях. Започвам с новия роман на Рута Сепетис – “Трябва да те предам”. Няма история от тази авторка, която да ме е оставила безразлична към написаното – въздействаща, силна, безкомпромисна и с изключително изящен стил. И като говорим за изящество и ефирност, бързам да вмъкна “Всички ние сме мечти” от Симона Стоева – прекрасен роман за порастването, за изкуството, за любовта и вдъхновение. Друго любимо заглавие ми е “Книжарката от Кентъки”, която вярвам, че ще се хареса на всеки любител на литературата, който вярва, че книгите променят живота ни. При любовните романи с две ръце препоръчвам “Преди да те видя” – обожавам всичко в историята на Алис и Алфи и смятам, че допадне на феновете на Колийн Хувър и Джоджо Мойс. Ако харесвате психотрилъри, тогава погледнете “За ваше собствено добро” от Саманта Даунинг, която има талант да изгражда най-смахнатите персонажи. Аз пък ще се отбия за новия роман на Бакман – третата и финална част на поредицата “Бьорнстад”.

Шатра 18 – “Ибис”

Ако сте почитатели на романтичния жанр, тогава шатра 18 е спирка, без която не можете да минете през панаира. Тук ще намерите всички романи на Колийн Хувър, издадени до момента на български, сред които и най-новия ѝ – “Споменът за него”. Отново тук ви очакват и първите 4 книги от поредицата “Бриджъртън”, която ми е много любима. Четвъртата книга – “Да флиртуваш с Бриджъртън” излезе тъкмо за Пролетния базар. Ако пък ви се чете нещо забавно и харесвате STEM тенденцията при романтичните книги, тогава бих препоръчала “Съпруга по поръчка” от Хелън Хоан. На шатра 18 ще намерите и книгите на издателство “Лютиче”, идеални за читатели, които откриват магичния свят на литературата – “Щипка пакости. Любов, захар и магия” и “Глазура от духове”, която ми предстои да чета, както и “Облачна магия” –  oригинална, топла, забавна история, която повежда читателите на вълнуващо приключение.

Шатра 18 – “Ера”

Оставаме на шатра 18, за да минем и през издателство “Ера”. Ако ви се чете трилър, препоръчвам “Проблясък в мрака” от Стейси Уилингам, който впечатлява с наелектрезираща атмосфера и заплетен сюжет. В случай, че сте настроени за нещо по-романтично, бих предположила новия роман на Холи Мартин – “Мандариново небе”, а ако търсите нещо с по-висок градус, тогава определено “Идол”. Моите фаворити тук обаче са “Човекът, който разхождаше книги” – сърдечен роман, който ни напомня, че книгите ни свързват, и “Последната зелена долина” – разкошен исторически роман за стремежа към свободата и надеждата, която проблясва в най-мрачните моменти.

Шатра 1 – “Емас”

Ако идвате откъм ул. “Фритьоф Нансен”, в самото начало на Пролетния базар на книгата ще ви посрещнат усмихнатите хора от издателство “Емас”. Там се отбийте, за да си вземете романа “Гала и Дали: Неразделните”, от който ще научите интересни факти за живота на един от най-известните художници и неговата голяма любов. Отново на шатра 1 ще намерите книгите на Виктория Шуаб – “Злодей” и “Отмъстител”, както и популярното заглавие “Наръчник за убийства за добри момичета”. Аз лично ще се отбия за книгата “Мария Калас”, която е част от поредицата “Музи”.

Шатра 46 – “Orange Books”

Направо вадете лист и пишете, защото тук списъкът е дълъг. На шатра 46 ви посрещат книгите на Orange Books и на Benitorial. От първите си вземете “Сърцето на вещицата” – роман, който ще ви отведе отвъд познатите територии на скандинавските легенди и ще ви срещне с лица, оставили своя отпечатък в този толкова пъстър митологичен свят. Независимо на каква възраст сте, задължително си вземете “Тили и книгобродците” – прекрасен детски роман, който акцентира на любими детски класики и ни повежда на шеметно приключение между страниците на книгите. Препоръчвам и шпионския трилър на Алма Катсу – “Червената вдовица”, а безспорен фаворит на щанда ми е “Миракъл Крийк”. Ако сте чели “Завръщане” от Яа Джаси, тогава вероятно ще ви е интересно да се запознаете с Адуни и “Момичето с гръмовния глас”, за което ще ви говоря скоро. От книгите на Benitoral ми предстои да чета “Гробът на сестра ми” и “Студен гранит” – все още събирам смелост за тях, защото дочух, че са наистина смразяващи трилъри. Аз горещо препоръчвам “Изрисувано с къна” – един от любимите ми романи!

Шатра 4 – “Кръг”

На шатрата на издателство “Кръг” ви очакват книги, с които всяка библиотека би се гордяла. Акцентирам върху изданието  на”Ад”, както и на “Отнесени от вихъра”. Ако си търсите нещо интересно за четене, тогава препоръчвам “Хартиеният дворец” (излиза на 2 юни) – роман за взаимоотношенията между хората, за последствията от нашите избори, за брака и отговорностите. Препоръчвам също “Докато музиката свиреше”, биографията на принцеса Даяна и на Ана Уинтор, а аз смятам да се разходя за “Кървавата годеница” от Кармен Мола.

Шатра 29 – “Еднорог”

При издателство “Еднорог” ще намерите някои от любимите ми автори като Антъни Хоровиц, Вал Макдърмид и Стивън Фрай. Криминалните романи и заплетените трилъри преобладават тук, но аз ви пращам за “Чумни нощи” от Орхан Памук – роман, чието действие се развива в Османската империя преди 100 години, но звучи толкова познато и актуално днес.

Шатра 53 – “Лемур”

Обичам компанията на издателство “Лемур”, защото винаги имат интересно заглавие, с което да провокират читателското ми любопитство. Като “Тъкачната вила” – увлекателна семейна сага, в която да се потопите. Или лато “Малинверно”, която разказва за герой, едновременно библиотекар и служител в гробището, и за историите – книжните и от реалността, които се преплитат с неговата собствена. Категорични фаворити обаче са ми романите на Жоао Пинто Коелю, който ще гостува в България точно по време на Пролетния панаир на книгата. От него може да прочетете “Лудите от улица “Мазур” и “Попитайте Сара Грос”.

Шатра 16 – “Рива”

Докато се разхождате из Пролетния базар на книгата, се отбийте и на шатра 16 при издателство “Рива”. От там не си тръгвайте без “Магазинът за играчки” – история, която обединява в едно фантазия, вълшебство и сурова реалност. Интересен роман е и “Как да отвличаш богаташи”, който рисува ярък портрет на Индия с всички нейни красиви и отблъскващи лица.

На пропускайте също:

  • Шатра 51, където ви очакват книгите на издателство “Кръгозор”. Там ще намерите “Книжарницата на мистър Ливингстън” и енциклопедията “Нашата планета”.
  • Шатра 31 – издателство “Колибри” има книги за всеки читател, но аз ви пращам за “Виолета” от Исабел Алиенде.
  • Шатра 45 – отбийте се при ICU, за да си вземете третата книга на Джесика Парк – “Просто Селест”. Там ви очакват и книгите на Олга Токарчук.
  • Обръщам внимание, че на шатра 5 е книжен център “Гринуич”, където можете да намерите издания на издателство, които не участват на Пролетния базар като Егмонт и Обсидиан.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.