“Виолета” – Исабел Алиенде

by Хриси

Няколко дни от май прекарах в компанията на Виолета. Не ме питайте защо досега не бях чела книга от Исабел Алиенде (“Цвят продълговат в морето” все още чака ред в библиотеката) – това е един от онези книгохолишки казуси, че искаш да изчетеш всичко, но все не стига време. Само че Виолета ме теглеше към себе си и аз се изкуших – оказа се толкова обаятелна и очарователна, колкото предполагах.

“Виолета”:

  • Автор: Исабел Алиенде
  • Жанр: Художествена литература, исторически
  • Страници: 368 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Колибри

Виолета е първото момиче от шестте деца на известна и заможна фамилия. Идва на бял свят през 1920 г., когато ехото от Първата световна война още не е отзвучало, а испанският грип стига до бреговете на нейната родина в Южна Америка. Прозорливият баща на семейството успява да преодолее тази криза, за да се сблъска с Голямата депресия, която разклаща необратимо устоите на безметежната буржоазна изисканост. Семейството на Виолета губи всичко и е принудено да се оттегли в отдалечен и див район на страната. Сто години по-късно, в писмо до любим човек, в последните си дни тя си припомня разрушителни любовни разочарования, периоди на нищета, но и на просперитет, ужасни загуби, но и върховни радости. Борбите за права на жените, възхода и падането на тирани, войни и не една, а две пандемии…

“Виолета” от Исабел Алиенде е проникновен роман, който разказва лична история на фона на знакови моменти, оставили своя отпечатък върху световния ред през последните 100 години. Пъстра мозайка от хора и събития, които оформят облика на Виолета – тази, която е избрала да вземе своя внук на едно последно, знаково пътуване назад във времето, за да извървят заедно пътя от миналото до днес. На фона на един наистина личен разказ (не само заради гледната точка, но и заради източника на вдъхновние, мотиривал Исабел Алиенде да напише този роман, а именно – нейната майка) четем също за последствията от испанския грип и Голямата депресия, за диктатурата в страните от Южна Америка, за комунизма и борбата за демокрация, за репресиите и жертвите на режима.

От историческа гледна точка, “Виолета” ми се стори безкрайно интерес и любопитен роман, защото дава поглед върху политическите сътресения и метаморфози, повлияли на латиноамериканците – тема, с която съм по-слабо запозната. Хареса ми как авторката говори обективно за случващото се в някои от най-динамичните и бурни години на Южна Америка, изглагайки конкретни факти от историята, но в същото време вплиташе субективния поглед на онези, които са били най-засегнати – хората от различните прослойки, оформили тогавашното общество. Самата Виолета някак бе и едновременно във вихъра на събитията, предавайки от първия ред какво се е случвало, но и имаше късмета да бъде в ролята на страничен наблюдател, чийто живот не е пострадал толкова от политическите репресии, колкото на много от нейните близки.

Отвъд фактите говори литературата и там четем “Виолета” – завладяващ роман, който разказва за предизвикателствата и сътресенията в живота и избора как да се отнасяме към тях. Дали да ги оставим да ни повалят, или да продължим въпреки тях? Книга, посветена на устрема на една жена, която с упорството и силата на своя характер извоюва независимостта си и я превръща в един от най-ценните си ресурси. Разказ за семейството и лоялността на близките, за разочарованията и токсичната любов. Самата Виолета е изключително харизматичен образ, чиято енергия вибрира отвъд редовете и завладява читателя. Амбиция, упорство, самочувствие, преплетени с женственост, чувственост и страст полагат основите на нейната еманципация и я превръщат в символ на модерната и уверена жена, която е преживяла много, но и умее да променя чуждите съдби. Респект е най-малкото, което Виолета предизвиква у читателя, затова и той изчита в захлас нейната история.

Предвид колко многопластов и пъстър е романът на Исабел Алиенде, бих казала, че можем дълго да обсъждаме кой какво открива в него. Засега обаче се спирам на едно съвсем семпло обобщение – “Виолета” е наистина увлекателен и вълнуващ роман, който ни запознава с впечатляващ женски персонаж. Това, ако не е достатъчна причина да го прочетете, не знам кое е.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.