“Малката сладкарница в Париж” – Джули Каплин

by Хриси

С Джули Каплин пътуването винаги е интересно. След като вече ме е развела из Копенхаген и Ню Йорк, този път избира да ме води в Париж и аз с радост приемам нейната покана. Още повече, че ще ме изкушава със сладко в “Малката сладкарница в Париж”.

“Малката сладкарница в Париж”:

  • Автор: Джули Каплин
  • Жанр: Романтика, Дамска проза
  • Страници: 360 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Софтпрес

Нина е най-малкото от четири деца в семейството и е свикнала някой непрекъснато да ѝ дава наставления. Когато пред нея се отваря възможност да се откъсне от роднините и да замине за Париж, тя моментално приема. В следващите седмици Нина ще участва в провеждането на курс по сладкарство. Задачата ѝ е да бъде асистент на Себастиан Финли – най-добрият приятел на брат ѝ, а също така популярен шеф готвач, собственик на редица успешни ресторанти в Европа и момчето, което е обичала тайно като дете. Но това е подробност, която тя предпочита да игнорира. Това, което не може да пренебрегне, е колко мрачен и сериозен е станал Себастиан. И още по-неустоимо красив. Докато Нина старателно го избягва, тя прекарва все повече време в запустялата сладкарница, където се провежда курсът. Съвсем скоро “Си” ще бъде затворена и заменена от модерно френско бистро. Но под пластове прах и натрупани кашони се оказва скрито истинско бижу – място, където хората не просто са опитвали десерти, а са консервирали сладки спомени и щастливи моменти. Очаровани от него, курсистите, начело с Нина, подхващат таен проект. Решават да реставрират сладкарницата с парите, които печелят от продажбата на вкусните и оригинални десерти, приготвени от нея. Неусетно Нина се оказва забъркана в каша, която изглежда също толкова неспасяема, колкото френските ѝ макарони. И то точно когато Себастиан ѝ признава, че гледа на нея с други очи. Хората са казали, че когато правиш нещо с любов, то винаги се получава. Нали?

“Малката сладкарница в Париж” е от онези романи, които носят много настроение и уют. Топлината идва от човешките взаимоотношения, разгледани в книгата, от зародилите сe приятелства, от разцъфналата любов и от обединението около една идея – да вдъхнеш живот на една овехтяла сладкарница. Сърдечна, мила, романтична, “Малката сладкарница в Париж” има много хубаво послание – когато правиш нещата с желание и обич, те се получават и ти носят щастие и удовлетворение. Авторката припомня на читателите, че както в кухнята, така и в живота първо трябва да минеш през няколко неуспешни опита, докато усъвършенстваш рецептата и получиш желания резултат. 

“Малката сладкарница в Париж” от Джули Каплин е история, която пасва на вкуса на всички романтици, макар да не говори единствено за любовни вълнения. Историята е класика в жанра – една усмихната и приветлива героиня преобръща живота на сериозен и навъсен шеф готвач, който е забравил кои са истински важните неща. Имаше хубава химия между Нина и Себастиан и двамата определено са симпатична двойка, която отлично се допълва. Тяхната приказка минаваше през различни емоционални етапи – започна с рязко отрезвяване, тъй като Себастиан от фантазиите на Нина се разминаваше сериозно с този от реалността, премина през плахост и колебливост дали си струва да рискуваш сърцето си и стигна до нежност и осъзнатост. Защото ако има нещо, в което и Себастиан, и Нина са на едно мнение, то е, че любовта ни прави по-добри. В кухнята, и не само.

Романтиката обаче делеше сцената с чисто човешки взаимоотношения, с идеята да гравитираме около общности от хора, в които намираме подкрепа, утеха, радост и приемане. Хареса ми, че и тук Джули Каплин разказва паралелно истории на своите второстепенни герои. Всеки от тях има свои проблеми и дилеми, които в последствие, с помощта на останалите, успява да разреши. Това усещане за сплотеност и дружелюбност се просмуква в страниците на книгата и създава едно уютно и гостоприемно кътче, където да “отседнеш”.

Париж е представен в интересна светлина – като локация за кулинарен туризъм и по-конкретно като царство на сладките изкушения. Вместо да ходим за пореден път до Айфеловата кула, този път се разхождаме из най-популярните сладкарници и опитваме различни френски десерти . Няма да ви лъжа, много ще ви се отвори апетитът. То не са френски макарони, пастички, тарталетки, еклери…Историята определено вдъхновява да грабнете бъркалката и да забъркате нещо вкусно сами.

Накратко, “Малката сладкарница в Париж” от Джули Каплин е много приятен и разтоварващ роман. Любовна история, която ухае на току що изпечен сладкиш и се топи в устата като пухкав крем. Идеална за слънчевите пролетни дни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.