Избрани книги за май 2022 г.

by Хриси

Времето през последните месеци направо лети и така и не разбрах кога стана май. Добрата новина е, че след малко повече от 3 седмици ще сме на вълна книжен панаир. Лошата новина – още не сме си изчели книгите от предишния, но това не означава, че не можем да се оглеждаме за нови заглавия. Ето кои са избраните книги за май 2022 г.

“Трябва да те предам” – Рута Сепетис

Определено съм голям фен на книгите на Рута Сепетис. Смятам, че авторката има удивителната способност да ни връща назад във времето благодарение на майсторски и завладяващ стил на писане. “Трябва да те предам” обаче не върти часовника чак толкова назад. Тук събитията се случват през 1989 г., при това в близост до нас. Този път авторката разказва за режима на Чаушеско в съседна Румъния, говори за доносничество и предателство, но и за назряваща революция, която иска да освободи хората от диктатурата и да наложи нов ред. Книгата е на издателство Сиела и вече е по книжарниците.

“Любов, захар и магия. Глазура от духове” – Ана Мериано

Спомняте ли си онази сладка история “Любов, захар и магия. Щипка пакости”? Е, това е нейното още по-сладко и забавно продължение. “Глазура от духове” продължава да разказва за вълненията на Лио, която е разкрила тайната за кулинарната магия, предавана в нейното семейство от поколения. Магия, за която никой не трябва да знае, а Лио никак не обича да пази тайни от своята най-добра приятелка. Докато момичето все още чака специалната ѝ сила да се появи, ново приключение чука на вратата. Оказва се, че из целия град се появяват духове и създават най-различни проблеми! Дали Лио е виновна за всичко това и ще успее ли да развали заклинанието, преди да е станало твърде късно? Четем в “Любов, захар и магия. Глазура от духове” от Ана Мериано на издателство Лютиче. Книгата е в книжарниците.

“Мандариново небе” – Холи Мартин

Вероятно за много от вас, които харесват леки и романтични истории, Холи Мартин вече е познат автор. Този път ни пренася на красив остров, за да ни разкаже за една необичайна среща прераснала в нещо много по-голямо. Бела и Айзък имат различно виждане за живота, но това не означава, че не са единодушни за силното привличане помежду им. Докато тя е отворена към хората, той ревностно пази своите тайни. Истината може да ги раздели завинаги, но Айзък е твърдо решен да й покаже, че любовта е по-силна. “Мандариново небе” от Холи Мартин на издателство Ера излезе на 3 май.

“Пазителката на пчелите” – Фиона Валпи

Признавам, че съм заглеждала английската корица на “Пазителката на пчелите”, затова се радвам, че виждам книгата вече и на български и ще си спестя четенето на чуждоезичното издание. Романът на Фиона Валпи разказва за ​Аби, която приема сезонна работа в Шато Белвю във френската провинция, за да започне нов живот. Там тя се оказва неустоимо привлечена от забележителната история на пчеларката Елиан, живяла в замъка преди близо осем десетилетия. Връщайки часовника назад, през 1938 г., Елиан е помагала в кухнята, грижила се за кошерите в градините на Белвю и е продавала ароматния мед на пазара. Влюбила се е в мълчаливия и загадъчен Матийо, но връзката им била помрачена от Втората световна война. Немската окупация окончателно ги разделила и Елиан избрала да се присъедини към редиците на Съпротивата, за да се бори за свободата на родината си. Това, което се случило с нея тогава, дава на Аби ценен урок ден: радостта и любовта могат да съществуват редом със страха и тъгата и да бъдат открити на неподозирани места. “Пазителката на пчелите” от Фиона Валпи идва на 10 май от издателство Хермес.

“Убийство в хотел Делфин” – Хелена Диксън

Първа книга от нова криминална поредица,  идеална за почитателите на Агата Кристи. “Убийство в хотел “Делфин”  е уютна криминална мистерия в британски стил с капка романтика, която се чете на един дъх. Тя ни връща в 1933 година, за да ни срещне с Кити Ъндърхей – независима млада жена, която се гордее със семейното си съкровище: фамилния хотел „Делфин“. Старинната сграда се издига близо до брега на морето, а животът в градчето, където се намира, тече спокойно. Докато един ден полицията намира труп, а няколко стаи на хотела се оказват претършувани неизвестно от кого. Плъзват слухове за легендарен рубин, който издирва съкпоценен камък, собственост на майката на Кити. Любопитна по природа, Кити не може да стои безучастна в това опасно разследване. Заедно с новоназначения началник на охраната на хотела – бившият военен, капитан Матю Брайънт, тя ще разплете мистерията, а истината ще разкрие неподозирани тайни за семейството ѝ.  Романът на Хелена Диксън е на издателство Софтпрес и идва на 10 май.

“Кървавата годеница” – Кармен Мола

В края на 2021 г. на литературната сцена се случи нещо наистина необичайно. Когато Кармен Мола – университетска преподавателка и майка, получи престижната награда “Планета”, се оказа, че това е просто псевдоним. Истинските автори на наградения роман – испанския трилър „Кървавата годеница“, са Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро. Триото разказва мрачна и завладяваща история за жестоко убийство. В навечерието на сватбата си животът на Сусана Макая е отнет по особено жесток начин, който повтаря дословно смъртта на сестра ѝ Лара. Но нейният убиец е вече в затвора – дали на свобода се разхожда подражател, или истинският свиреп престъпник?Отговор на този въпрос трябва да даде екипът на инспектор Елена Бланко, към който се присъединява младият полицай Анхел Сарате. В процеса на разследването властите ще се натъкнат на мрачни семейни тайни, престъпни мрежи и следи от зловещи древни култове… Книгата идва на 10 май от издателство “Кръг”.

“Виолета” – Исабел Алиенде

За почитателите на Изабел Алиенде май е истински празник, защото предстои да излезе нова книга от авторката. Героинята в най-новия роман на Алиенде, „Виолета“, е първото момиче от шестте деца на известна и заможна фамилия. Идва на бял свят през 1920 г., когато ехото от Първата световна война още не е отзвучало, а испанският грип стига до бреговете на нейната родина в Южна Америка. Прозорливият баща на семейството успява да преодолее тази криза, за да се сблъска с Голямата депресия, която разклаща необратимо устоите на безметежната буржоазна изисканост. Семейството на Виолета губи всичко и е принудено да се оттегли в отдалечен и див район на страната. Сто години по-късно, в писмо до любим човек, в последните си дни тя си припомня разрушителни любовни разочарования, периоди на нищета, но и на просперитет, ужасни загуби, но и върховни радости. Борбите за права на жените, възхода и падането на тирани, войни и не една, а две пандемии…Книгата трябва да излезе на 17 май от издателство Колибри.

“Момичето с гръмовния глас” – Аби Даре

За почитателите на Яа Джаси и Айобами Адебайо – нов роман, който ни отвежда в Нигерия, за да ни запознае с Адуни – една от милионите девойки, обречени на бедност, невежество и безгласно съществуване. Принудена да напусне училище и да навлезе рязко в света на възрастните, тя се озовава в началото на най-важния път в живота си, път, по който да открие и заяви себе си и да осъществи мечтите си. Въпреки привидно непреодолимите препятствия Адуни никога не губи поглед от своята цел – да избяга от съдбата, с която е родена, и да съгради бъдеще по свой избор, като помогне и на други момичета като нея самата да постигнат същото. Възможно ли е само чрез силата на духа да се пребориш, за да намериш своя глас и не просто глас, а „гръмовен глас“? „Момичето с гръмовния глас“ е едновременно сърцераздирателен и тържествуващ разказ за това как едно смело момиче може да вдъхнови всички ни да последваме мечтите си… а може би дори да променим света. Романът излиза през май от издателство Orange Books.

“Победителите” (Бьорнстад 3) – Фредрик Бакман

През май предстои да излезе третата част на поредицата “Бьорнстад” от Фредрик Бакман. “Победителите” разказва какво се случва с жителите на Бьорнстад две години след събитията, които разтърсват градчето. Не е толкова лесно да продължиш напред, когато миналото все още те дърпа и те кара да се съмняваш във всичко и всички. Пукнатините, които разделят семейства, приятелства, общности, се оказват по-трудни за запълване. Промяната е неизбежна и този път тя идва със завръщането на един човек, с една любов, с желанието на родителите да защитят децата си, с избора да се бориш и с решението да тръгнеш към ледената пързалка с пистолет в ръка. Убедена съм, че това, което ни е подготвил Бакман, ще е още по-добро от предишните книги, затова, меко казано, нямам търпение “Победителите” да излезе.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.