4 детски книги, които четохме през април

by Хриси

Миналия месец започнах нова “рубрика”, в която споделям за 4 детски заглавия, които са привлекли вниманието на Борис или пък моето. Ето кои са априлските попадения и с какво ни спечелиха!

“Един хубав ден” – Анастасия Галкина

Безспорният фаворит за април е “Един хубав ден” от Анастасия Галкина. Една книга, която включва две истории и две различни гледни точки как да възприемаме хубавите и лошите моменти. Децата четат за един ден на дракончето Тео. Случват му се всякакви неща – научава се как да хваща обръчи благодарение на приятеля си Чарли, запознава се Анабел и играе с нея, разхожда се навън и си прави препечени филийки вкъщи. Е, понякога нещата не вървят по план – играта с обръчите е трудна, Анабел го настъпва неволно по опашката, разходката е придружена от дъжд, а филийките изграрят. В зависимост от реакцията на дракончето денят може да е “лош” или “хубав”. Малките читатели ясно виждат, че когато се сърдиш и се оплакваш от всичко, ще виждаш единствено провалите. Но ако приемаш всичко с усмивка, тогава и денят ще е по-весел и интересен.

“Уини и Уилбър обикалят света” – Валъри Томас и Корки Пол

След като миналия месец открихме Уини и Уилбър, този бързаме да наваксаме с историите за техните приключения. Този път героите ни водят на пътешествия и ни срещат с интересни животни. Всичко започва, когато Уини попада на книга с пъстри илюстрации, които я вдъхновяват да посети нови места и да научи нещо повече за обитателите там. Заедно с Уилбър наблюдават жирафите, прекосяват пустинята с камила, виждат отблизо кит и полярна мечка, стигат дори до джунглата, където един крокодил замалко не им разваля приключението, а накрая доволни се завръщат у дома. Намирам “Уини и Уилбър обикалят света” за чудесен начин за насърчаване на въображението и любовта към литературата, защото показва нагледно колко вълшебно и интересно може да е четенето на една книга.

“Тили и книгобродците” – Ана Джеймс

Това си го четох сама, макар че Борис ме разпитваше коя е Тили. Всъщност “Тили и книгобродците” от Ана Джеймс е детски роман, предназначен за любознайковци на възраст между 8 и 12 години. Вълнуваща история, изпълнена с книжна магия, приятелства, приключения и някои опасности. Привлича с увлекателен и динамичен сюжет, който препраща към любими детски класики и разказва за силата на литературата и способността ѝ да ни пренася в непознати светове. Определено съм очарована от Тили и нейната история!

“1001 неща, които да откриеш в морето” – издателство “Клевър Бук”

Всъщност тук няма да прочетете история, но пък спокойно може да оставите въображението на вашия малък читател да се развихри и да видим какво би съчинил той. А междувременно ще работите върху концентрация, наблюдателност и ще разширявате кръгозора му. “1001 неща, които да откриеш в морето” е пълна с пъстри илюстрации, които разкриват картини от живота на морското дъно или този край брега, препраща в изгубени градове или на круиз на огромен кораб. На страниците ѝ броите скариди, медузи и пингвини, но откривате също по-екзотични риби като руба луна, групера и балистида.

Рисувателни карти на издателство “Мармот”

Завършвам с рисувателните карти на издателство “Мармот”, които взех на Борис като експеримент. Той като цяло не е от най-големите фенове на рисуването, но тук всичко е под формата на игра и това определено оказа влияние за крайната му оценка (6+). Ако решиш да рисуваш чудовище, трябва да видиш първо каква причудлива форма на тялото ще му се падне, дали ще е с едно око или с четири очи, какви крака ще има и колко големи ще са лапите му. А накрая трябва да измислиш име на симпатичното същество, което те гледа от листа. Най-хубавото е, че резултатът винаги е различен, защото има доста комбинации, които можеш да тестваш. В общи линии голяма забава!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.