Какво прочетох през април 2022 г.

Преди да се впусна в може би най-натоварения книжен месец след декември (да не забравяме, че идва Пролетния панаир на книгата), бързам да споделя кои бяха заглавията, които намериха място в блога през април.

“Как да отвличаш богаташи” – Рахул Райна

“Как да отвличаш богаташи” от Рахул Райна е любопитен сатиричен роман. От онези, които хем ти се струва, че се шегуват с теб, хем знаеш, че между смешното и оригиналното е скрито сериозното. Книга, която ме спечели с безкомпромисната си откровеност, с противопоставянето на тъжните факти от реалността и хумора, който авторът използва при режисирането на отделни епизоди в книгата. Хареса ми, защото разказва необикновена история за един обикновен човек, който търси начини да оцелява и който се бори да излезе от рамката, в която обществото го принуждава да живее. Романът е динамичен, увлекателен и определено привлича читателското внимание, защото позволява да надникнеш зад фасадата, която прикрива истинското лице на богатите в Индия. В същото време държи открехната вратата към света навън, където трябва да си гъвкав и приспособим, ако искаш да разполагаш с храна на масата и покрив над главата си.

“Лудите от улица “Мазур” – Жоао Пинто Коелю

Няма какво да увъртам – “Лудите от улица “Мазур” не е лека книга. Не е разтоварващо четиво, което да отметнете между задачите за разнообразие. Но абсолютно си заслужава да ѝ отделите време заради високата литературна стойност, която има – да вкусите от богатството на езика, да пътувате из спомените на трима души, които са обичали, да проследите трескавото търсене на една изгубена душа, която копнее за покой. В романа войната и лудостта вървят ръка за ръка. И така от история, която засяга теми като антисемитизъм и дискриминация на различните, тя се превръща в такава, която разказва за различните прояви на безразсъдство. Разказва за онзи блажен делириум, в който изпадат двама влюбени. За ревността като състояние на ума, което действа задушаващо като усмирителна риза и ти трови живота. За алчността и завистта като отрова, заляла едно малко градче. За лудост говорим и в творчеството на един писател, който търси убежище за съвестта си в измислени от него светове. Силен роман!

“Всички ние сме мечти” – Симона Стоева

Със сигурност мога да говоря много за “Всички ние сме мечти” от Симона Стоева. Оказа се  много мой тип книга – романтична, нежна, с изключително лиричен и опияняващ стил, силно емоционална. Обсебваща. Което е нормално, защото изкуството е такова – завзема мислите ти, после завладява сърцето, провокира, контролира, предизвиква те да ровиш в душата и да признаваш истини и страхове. За мен “Всички ние сме мечти” беше преди всичко съвършено режисиран спектакъл, в който главната роля бе поверена на любовта. Любов към изкуството, Голяма любов, която те преследва в сънищата и мечтите, несподелената любов, в чиито очи четеш невъобразим копнеж и обреченост. Хареса ми посланието – няма невъзможни неща, няма невъзможни мечти!

“Тили и книгобродците” – Ана Джеймс

Ако търсите книга за дете на възраст между 8 и 12 години, които е запален читател или пък обратното – не вижда с какво книгите са толкова специални, то “Тили и книгобродците” е чудесен избор. Вълнуващо приключение, в което компания ще ви правят най-сладкото 11-годишно момиче и нейните приятели Алиса от Страната на чудесата, Анн от Фермата “Грийнгейбълс” и Сара от “Малката принцеса”. В книгата има загадка, приключение, палитра от познати и нови герои, с които да се сприятели. Има приятелство, обич и привързаност, които правят историята топла, сърдечна и докосваща. Ще се радвате на магични преживявания, пътувайки между сюжети, които с годините са се утвърдили като едни от най-добрите в литературата. Ще се сблъсквате с опасности и предизвикателства – като всяко пътешествие, дори това в света на книгите крие рискове, а изпитанията се преодоляват с кураж, концентрация и съобразителност. “Тили и книгобродците” е детски роман, в който всеки читател, независимо малък или голям, ще се влюби.

“Проблясък в мрака” – Стейси Уилингам

Трилър заглавието за месец април се оказа “Проблясък в мрака” от Стейси Уилингам”. Книга, която бих препоръчала на онези от вас, които търсят комбинация от мрачна атмосфера, заплетен сюжет и неочаквани обрати. Заплетен психотрилър, който коментира теми, свързани с психология, ментално здраве, родителство и значението, което детските години имат върху изграждането на личността. Авторката умело пресъздава наелектрезиращата атмосфера, онова характерно чувство за тревожност, което преследва главната героиня, и както поставя под съмнение преценката ѝ за всичко, което се случва в живота ѝ, така разколебава и  читателите в правотата на своите първи впечатления и предположения кой е злодеят в дъното на историята. Определено смятам, че Стейси Уилингам има потенциал, така че с удоволствие ще следя за следващи заглавия от нея.

“Споменът за него” – Колийн Хувър

Обичам романите на Колийн Хувър, защото ми пасват на мен като читател – емоционални са, драматични, а любовта винаги е ключов фактор за съдбата на героите. “Споменът за него” е сред заглавията, които ще се наредят в топ 5 на личната ми класация. Книгата е някак по-зряла, по-истинска, по-директна. Историята пулсира като разтворена рана, която не спира да боли. В основата й е заложена морална дилема, в която няма виновен. Има погрешни решения, разкаяние, тъга. Роман за хората, които продължават да живеят сред нас дори когато вече не ги виждаме, но преобразени като спомени, като неясни силуети и копнеж, който няма как да бъде задоволен. Ако трябваше да опиша книгата с една дума, то тя безспорно би била “емпатия”.

“Под всяко друго име” – Лорън Кейт

“Под всяко друго име” е книга, с която ще разнообразите драматичните сюжети и сериозните теми. Лорън Кейт примамва със сладко изкушение за запалени библиофили и почитатели на романтичния жанр, като ви разказва история, която намига закачливо и кани читателите на романтично бягство. Роман, който разказва как литературата може да промени курса на живота ти и да те отведе към щастливия финал, да пренареди приоритетите ти и да те накара да се влюбиш – в място, в история, в човек. Разказ за върховете и низините, през които преминаваме в търсене на липсващото парченце – онова, което ни прави цели и удовлетворени, за предизвикателствата, които често се оказват билет към нашата подобрена и някак по-истинска версия, за приказките, които имаме способността да превърнем в реалност.

“Любов на релси” – Лорейн Браун

„Любов на релси“ е романтична комедия с динамичен и завладяващ сюжет. Предвид, че е чиклит и много напомня на романите на Софи Кинсела, книгата определено изпълнява предназначението си – помага ти да се потопиш в романтичната атмосфера на френската столица и да забравиш тривиалните ежедневни въпроси.  Една от онези сладки истории, в които има абсурдно объркване на плановете, незабравими разходки в Париж, ухание на хрупкави кроасани и, разбира се, любов. Лека и приятна, книгата говори за компромисите в една връзка, за преследването на мечтите, за възможността да видиш живота си от друг ъгъл. И как понякога един погрешен завой може да те отведе на точното място.

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън