“Тили и книгобродците” – Ана Джеймс

by Хриси

Всеки запален читател залита по романи, в които се говори за любовта към книгите и литературата. А когато същите тези книги ти обещават приключения и вълшебства, тогава знаеш, че си поел в правилната посока и ти предстои да се потопиш в една наистина чудесна история. “Тили и книгобродците” от Ана Джеймс е само първата такава от поредицата “Пейджъс&Ко” и честно казано, нямам търпение да стигна до следващите части.

“Тили и книгобродците”:

  • Автор: Ана Джеймс
  • Жанр: детски роман
  • Страници: 328 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Orange Books

Откакто майка ѝ изчезва безследно, Тили намира утеха в историите по рафтовете на „Пейджъс & Ко“ – семейната книжарница на баба ѝ и дядо ѝ. Но когато любимите ѝ героини, Анн от „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ и Алиса от „Алиса в Страната на чудесата“ се появяват от плът и кръв в книжарницата, приключенията, за които Тили мечтае, се превръщат в реалност. Тя не само може да придружи Анн и Алиса в техните вълнуващи светове, но и открива, че може да книгоброди във всяка история, в която пожелае. Новата ѝ дарба може дори да ѝ помогне да разбере какво се е случило с майка ѝ преди толкова много години. Книгоброденето обаче крие опасности. Нещо или някой винаги дебне на следващата страница…

Още с открехването на вратата на книжарница “Пейджъс&Ко”, усещам, че съм у дома. Благодарение на таланта на Ана Джеймс и аз се превръщам в книгобродец и се озовавам на място, от което не ми се иска да си тръгвам. Тук ухае на уют, на обич, на мастило и на многократно разлиствани страници. Ухае на магия, която е несравнима и необяснима. Посреща ме 11-годишната Тили, с която веднага разбирам, че ще си станем близки приятелки. Свързват ни не само любими книги, но и убеждението, че най-добрите и верни приятели понякога надничат от параграфа на една история, както и че общуването чрез езика на литературата често е по-приятно и по-лесно. В света на Тили границите между реалното и въображаемото се размиват и не мога да не се съглася, че щипка фантазия прави живота по-пъстър и интересен.

“Тили и книгобродците” е детски роман, в който всеки читател, независимо малък или голям, ще се влюби. В него има загадка, приключение, палитра от познати и нови герои, с които да се сприятели. Има приятелство, обич и привързаност, които правят историята топла, сърдечна и докосваща. Ще се радвате на магични преживявания, пътувайки между сюжети, които с годините са се утвърдили като едни от най-добрите в литературата. Ще се сблъсквате с опасности и предизвикателства – като всяко пътешествие, дори това в света на книгите крие рискове, а изпитанията се преодоляват с кураж, концентрация и съобразителност.

Безспорно най-любопитен ще ви се стори фактът, че 11-годишната главна героиня има способността да “влиза” в историите, които чете, да разговаря с героите и да пътува из страниците – нещо, което е толкова вълнуващо и интересно, колкото може да е и опасно. Приключенията на Тили и любовта й към книгите дават много храна за размисъл на всеки книгохолик и поставят въпроси като какво бихте казали на любимия си герой, в коя книга бихте приключенствали и дали бихте пренаписали финала на някой роман. Много ми харесва оригиналния подход, който авторката използва, за да запали децата по четенето – показва им, че в литературата граници няма; че героите от книгите са мъдри съветници и ценни съюзници; че с въображение стидаш далече.

Мисля, че “Тили и книгобродците” е чудесен избор за читатели на възраст между 8 и 12, но ви гарантирам, че и на 32 историята е също толкова пленителна и увлекателна. При всички положения четето на романа е един малък празник за всеки библиофил – вълнуващо приключение, в което компания ще ви правят най-сладкото 11-годишно момиче и нейните приятели Алиса от Страната на чудесата, Анн от Фермата “Грийнгейбълс” и Сара от “Малката принцеса”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.