“Споменът за него” – Колийн Хувър

Когато си фен на романтичния жанр, една година без книга от Колийн Хувър е много време. А денят, в който получиш известие, че новият й роман е достъпен за читателите – ами празник си е. Месец след дебюта си на книжната сцена, виждаме “Споменът за него” и на български. А аз нямам търпение да си поговорим за него.

“Споменът за него”:

  • Автор: Колийн Хувър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 296 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Eдна фатална грешка изпраща Кена Роуан в затвора. Пет години по-късно тя е на свобода и се връща в града, където се е случил трагичният инцидент. Младата жена се надява да заживее отново с четиригодишната си дъщеричка. Но изглежда, че последствията от нейната постъпка са изгорили всички мостове към изкуплението и прошката, независимо от усилените ѝ опити да се докаже. Единственият човек, който не я е отхвърлил напълно е Леджър Уорд – собственик на местен бар и връзката на Кена с дъщеря ѝ. Но ако някой разкрие, че той ѝ помага, двамата рискуват да изгубят всичко, което е важно за тях. Кена и Леджър не могат да устоят на силното привличане помежду си и постепенно започват да се влюбват. Но младата жена трябва да намери начин да получи прошка, за да може да изгради наново бъдещето си.

Като читател вървя редом до Колийн Хувър почти от самото начало на писателската ѝ кариера. Познавам стила ѝ, знам, че обича да провокира, като поставя героите си в невъзможни ситуации, да анализира любовта, която е успяла да проникне през пукнатините на сърцето. Там, където преди е кървяло от болка. Макар авторката да има разпознаваем и характерен почерк, едно от нещата, които харесвам в нея е фактът, че обича да експериментира и рядко се случва две последователни книги да си приличат. Затова не съм изненадана, че “Споменът за него” не носи младежката наивност на “Разбити сърца”, нито пък онази ефирност от “Лейла”.

Всъщност “Споменът за него” е някак по-зряла, по-истинска, по-директна. Историята пулсира като разтворена рана, която не спира да боли. В основата й е заложена морална дилема, в която няма виновен. Има погрешни решения, разкаяние, тъга. Книга за хората, които продължават да живеят сред нас дори когато вече не ги виждаме, но преобразени като спомени, като неясни силуети и копнеж, който няма как да бъде задоволен. История за прошката и новото начало, за живот, разкъсван между спомен, разкаяние и надежда. Минало. Настояще. Бъдеще.

Сюжетът се завърта и около темата за майчинството, поставяйки въпроса на какво сме готови в името на щастието на нашето дете. Емпатия – чувството, с което бих описала романа. Не можеш да останеш безразличен към преживяното, нито да не съчувстваш на хора, поставени в невъзможна ситуация. Имаше моменти, в които не разбирах главната героиня, такива, в които се ядосвах и плачех с нея. Но това е един от талантите на авторката – да провокира, да предизвиква реакция. Тук усещането е сякаш се давиш в спомените за едно безвъзвратно изгубено време и поемаш дълбоко въздух всеки път, когато прехвръчат искри между Кена и Леджър. Дефибрилация на едно разбито сърце.

Целият сюжет представлява едно пътуване към изкупление и опрощение. Колийн Хувър винаги е изповядвала идеята, че хората не са изначално лоши, а че понякога животът ги предизвиква да правят грешки. “Споменът за него” го доляма степен отразява посланието, зад което тя твърдо стои в книгите си – онзи, който е осъзнал и приел вината си, който се разкайва за изборите си, има право на втори шанс. И в този неин свят тя предоставя такава възможност на своите герои. Харесва ми също, че никога не сочи с пръст и не взима страна, а оставя читателите сами да преценят те какво биха направили на мястото на ключовите персонажи.

Аз съм емоционален читател и често се случва да пусна някоя сълза на книга от Колийн Хувър, но обикновено е към края. Тук обаче удря доста по-рано и определено ме хвана неподготвена. Така че ви съветвам да държите носните кърпички близо до вас.

Обичам романите на Колийн Хувър, защото ми пасват на мен като читател – емоционални са, драматични, а любовта винаги е ключов фактор за съдбата на героите. Има заглавия, които са по-силни от други. Такива, които ти влизат под кожата, и такива, които просто оценяваш като добри. “Споменът за него” е от първите.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин