“Проблясък в мрака” – Стейси Уилингам

Въпреки че съм в романтична книжна фаза, от която за момента няма излизане, все пак реших да разнообразя серията от  любовни романи с един психотрилър. Исках история, която да ме държи на нокти, да инжектира нужната доза напрежение и адреналин, но и да не залита към твърде мрачен и кървав сюжет. Романът на Стейси Уилингам – “Проблясък в мрака”, отговори напълно на изискванията ми.

“Проблясък в мрака”:

  • Автор: Стейси Уилингам
  • Жанр: съспенс, психотрилър
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ера

Когато Клои е на 12 години, шест млади момичета изчезват в родното ѝ градче. До края на лятото бащата на Клои е арестуван и осъден сериен убиец. Семейството ѝ трябва да приеме истината и да посрещне последствията. 20 години по-късно Клои почти е успяла – има успешна практика, предстои ѝ сватба и понякога наистина е щастлива. Изчезването на младо момиче в близост до дома ѝ обаче силно я смущава. Когато откриват тялото, Клои вижда прилика с престъпленията, извършени от баща ѝ. Скоро още едно момиче изчезва и Клои започва да се съмнява в спомените си. Може би е просто параноя. Или знаците, които само тя може да разчете са налице…

Обичам трилъри, в които авторите ме правят участник в мисловна игра. Игра на сенки и предположения, на манипулации и тайни. На полето са заложени капани, в които лесно можеш да пропаднеш. За да излезеш победител, трябва да разплетеш мистерията, преди героите да са разкрили напълно своите карти. Има една малка подробност – не знаеш всички правила и вратички. Неусетно авторът те е превърнал в пионка и свободно мести погледа ти в посоката, която на него му харесва. За да може накрая да си гарантира победата, а именно – удоволствието, че те е надхитрил. За разлика от други игри, може би единствено при книгите играчът, тоест читателят, ще се радва на такова развитие при ходовете, защото това означава, че е попаднал на наистина добра история. След като прочетох “Проблясък в мрака”, мога да ви кажа, че Стейси Уилингам определено знае как да играе тази игра.

“Проблясък в мрака” е заплетен психотрилър, който коментира теми, свързани с психология, ментално здраве, родителство и значението, което детските години имат върху изграждането на личността. Авторката умело пресъздава наелектрезиращата атмосфера, онова характерно чувство за тревожност, което преследва главната героиня, и както поставя под съмнение преценката ѝ за всичко, което се случва в живота ѝ, така разколебава и  читателите в правотата на своите първи впечатления и предположения кой е злодеят в дъното на историята. Самата история се завърта около темата за сериен убиец и неговите жертви – сюжет, който е познат на почитателите на трилър романите, но този път Стейси Уилингам предлага един по-интересен ъгъл. В книгата тя коментира позицията на близките на престъпника – какво е да си роднина на човек, който е способен на невиждана жестокост, какво е чувството да разбереш, че този, на когото си вярвал безрезервно, те е лъгал, как напасваш образ на грижовен баща с този на коравосърдечен убиец.

Доста неща ми допаднаха в писането на Стейси Уилингам. Например, колко добре беше маскирала истинския злодей – представяше героите така, че всеки да има потенциал да извърши престъпление. Подхвърляше трохички, на които читателят да се захване, за да го отклони от вярната посока. Историята върви увлекателно, с препратки към миналото, които всъщност оказват въздействие върху настоящето.

Хареса ми също начинът, по който беше изградила образа на Клои с всички нейни уязвими страни. Практиката ѝ като психолог не успяваше да я спаси от призраците и страховете, които я преследваха. Защото има момент, в който разумът не може да надделее над чувствата. Много добре бяха описани дилемите и терзанията на Клои – главоблъсканицата, която тестваше разсъдъка й. Тестваше и нашия. Може би най-интересно ми беше да проследя как изгражда образа на един сериен убиец – наслагване на сенки и силуети, които дърпат към мрака и задушават човешкото, докато не остане единствено хищникът, готов да напада.

Определено смятам, че Стейси Уилингам е автор с потенциал, затова ще следя писателската ѝ кариера. “Проблясък в мрака” е книга, която бих препоръчала на онези от вас, които търсят комбинация от мрачна атмосфера, заплетен сюжет и неочаквани обрати.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин