“Под всяко друго име” – Лорън Кейт

Романтичен сюжет + герои, които работят в сферата на книгоиздаването = ВНЛ. Горе долу това беше формулата, която изниква в ума ми, когато прочетох анотацията на “Под всяко друго име” от Лорън Кейт. Романът наистина не разочарова и е точно толкова симпатичен, колкото е корицата му.

“Под всяко друго име”:

  • Автор: Лорън Кейт
  • Жанр: Романтика, Чиклит
  • Страници: 288 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Сиела

Въпреки това животът на Лейни е направо перфектен – има успешна кариера като редактор на романтични книги и годеник, които покрива всички 99 изисквания от нейния внимателно създаден списък. И тогава идва предложението на живота ѝ – да получи повишението, за което мечтае, и да работи по нова книга на най-любимата си авторка на любовни романи Ноа Калауей. Има само един проблем. Нова книга няма. Ноа е в дълбок писателски блокаж и няма никакво намерение да излиза от него. Загадъчната писателка има десет романа – епични любовни истории, които карат милиони читатели по света да се смеят, плачат и обичат. Но Ноа Калауей никога не се среща с тях. Не подписва книги в книжарници, не дава интервюта. И за това си има причина. Причина, която е напът да срути представите на Лейни за света и да постави под съмнение всичко, в което някога е вярвала.

“Под всяко друго име” от Лорън Кейт е от онези романтични истории, които просто изчиташ на един дъх. Друга опция няма, защото от самото начало развиваш някаква зависимост към онзи бонбонен вкус, който книгата оставя. Колкото повече храниш романтичното книжно чудовище в теб, толкова повече се изостря глада му и то копнее за още. А Лорън Кейт знае точната дозировка, така че да отваря апетита, но и да не прекалява с порциите.

“Под всяко друго име” е книга, в която се отдава нужното признание на романтичния жанр. Роман, който разказва как литературата може да промени курса на живота ти и да те отведе към щастливия финал, да пренареди приоритетите ти и да те накара да се влюбиш – в място, в история, в човек. Разказ за върховете и низините, през които преминаваме в търсене на липсващото парченце – онова, което ни прави цели и удовлетворени, за предизвикателствата, които често се оказват билет към нашата подобрена и някак по-истинска версия, за приказките, които имаме способността да превърнем в реалност.

Лорън Кейт е създала история, която ще се хареса на библиофилите. От една страна, въвлича ни в света на книгоиздаването и ни вмъква зад кулисите, за да проследим процеса по създаване и публикуване на един роман – от раждането на идеята за него до представянето му пред широката аудитория. От друга страна, вмъква книга в книгата и така предлага възможност на читателите да проследят две истории – тази на Лейни и Ноа и тази на героите, за които ще разказват. Хареса ми обективността, с която авторката говори за писателската професия – за обичта на почитателите, но и за високите очаквания; за богатото въображение, от което се раждат историите, но и за блокажите, през които преминават и най-талантливите писатели; за плюсовете и минусите да водиш живот на границата между реалността, в която трябва да живееш, и света, който се очаква да изградиш за читателите.

“Под всяко друго име” е чиклит роман – написан е с много приятно чувство за хумор, включва наистина комични диалози и ситуации, коментира личностното израстване на главната героиня, но и не изпуска от поглед любовта, която се появява в живота ѝ. Много ми хареса колко плавно се развиха взаимоотношенията ѝ с Ноа – изгради се взаимно доверие и разбиране, така че читателите наистина да усетят хармонията и връзката помежду им.

“Под всяко друго име” е книга, която определено бих препоръчала. С нея ще разнообразите драматичните сюжети и сериозните теми. Лорън Кейт примамва със сладко изкушение за запалени библиофили и почитатели на романтичния жанр, като ви разказва история, която намига закачливо и кани читателите на романтично бягство.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър