“Любов на релси” – Лорейн Браун

by Хриси

Париж винаги е добра идея. Независимо дали става дума за реално пътешествие до града на любовта, или за малко книжно бягство. Затова, когато съдбата ми предоставя бърза връзка чрез романа “Любов на релси” от Лорейн Браун, естествено, че ще я приема. Даже няма да събирам багаж и да мъкна куфар – правя си едно кафе, хващам книгата и се телепортирам във френската столица.

“Любов на релси”:

  • Автор: Лорейн Браун
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 304 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Софтпрес

Животът на 30-годишната  Хана може да не е перфектен, но поне в едно е сигурна – има съвършения приятел в лицето на Саймън. Или поне така си мисли. След идилична ваканция във Венеция двамата се отправят на ново приключение – ще пътуват с влак до Амстердам, където са канени на сватба. Но едно малко недоразумение изпраща Хана в друг вагон и когато тя се събужда след няколко часа, се оказва сама и в Париж. Хана не харесва френската столица и няма никакво намерение да си губи времето с нея, нито с човека, объркал плановете ѝ. Но точно той се оказва единственият, който ѝ подава ръка в космополитния чужд град. Лео няма нищо общо със Сай, той е арогантен и самонадеян французин, който се мисли за най-големия късметлия на света, щом живее в Париж. Понякога обаче първото впечатление лъже и в следващите часове, докато Хана вижда града през очите на един местен, тя се убеждава в това. Разхождайки се из Монмартър, пиейки най-вкусния горещ шоколад и наслаждавайки се на гледката от Сакре Кьор, Хана се влюбва. Връзката ѝ с града, който толкова години съзнателно е избягвала, се променя. Променя се и тя самата, когато разбира, че е загърбила собственото си щастие в замяна на чуждото одобрение. И ако има едно нещо, на което Париж успява да я научи, то е, че трябва да се наслаждава на живота и да го живее по собствените си правила.

Ако беше филм, “Любов на релси” щеше да е от онези забавни романтични комедии, които ти стоплят душата и си ги пускаш просто за да пофантазираш малко. Една от онези сладки истории, в които има абсурдно объркване на плановете, незабравими разходки в Париж, ухание на хрупкави кроасани и, разбира се, любов. Лека и приятна, книгата говори за компромисите в една връзка, за преследването на мечтите, за възможността да видиш живота си от друг ъгъл. И как понякога един погрешен завой може да те отведе на точното място.

“Любов на релси” предлага увлекателен, динамичен и интересен сюжет. Авторката ни развежда из емблематични, но и някои по-малко познати места из за Париж, за да ни разкаже как живеят французите, каква е философията им за живота и как тя се различава от тази на сериозните и дисциплинирани британци, чийто представител е нашата главна героиня Хана. Имаше наистина любопитни места, които бягат от клишетата за задължителни топ локации в Париж. Например, кафе “Анджелина”, където правят най-хубавия горещ шоколад, или стената на любовта, където можете да прочете “Обичам те” на повече от 250 езика.

Докато се настройваше на ритъма на парижани, Хана установи, че твърде много неща в живота ѝ са дирижирани от други хора. Притеснението ѝ да не разочарова близките си, да поддържа образа на перфектната приятелка, да оправдава нечий очаквания я отдалечават от истинската ѝ същност. Отдалечават я и от мечтите ѝ. “Любов на релси” до голяма степен е очарователна приказка за любовта и себепознанието. Тук свободата да бъдеш себе си и да даваш гласност на желанията ти се превръща в абсолютна цел и не подлежи на компромиси. А любовта – тя играе ролята на компас, който те ориентира в правилната посока. 

Хареса ми, че Лорейн Браун не залитна в крайности и въпреки необичайните преживелици на Хана авторката запази финала достатъчно реалистичен, така че вместо захаросан роман да държите в ръцете си една вълнуваща и сърдечна романтична история, която да ви мотивира и вдъхнови.

„Любов на релси“ е романтична комедия с динамичен и завладяващ сюжет. Предвид, че е чиклит и много напомня на романите на Софи Кинсела, книгата определено изпълнява предназначението си – помага ти да се потопиш в романтичната атмосфера на френската столица и да забравиш тривиалните ежедневни въпроси. Така че не му мислете повече – хващайте влака, тоест книгата, и приятен път!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.