“Лудите от улица “Мазур” – Жоао Пинто Коелю

Много хора избягват в момента книги, чийто сюжет по някакъв начин е обвързан с войната, и това е разбираемо. Но не бързайте да подминавате “Лудите от улица Мазур”, защото тя излиза много отвъд обичайните истории за белезите и разрухата на войната. А писането на Жоао Пинто Коелю е шедьовър, който изниква в съзнанието ви – ярък, контрастен и въздействащ.

“Лудите от улица “Мазур”:

  • Автор: Жоао Пинто Коелю
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 312 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Лемур

Париж, 2001 г. Янкел, сляп продавач на книги, и Ерик, най-добрият му приятел от детството, се срещат след дълги години далеч един от друг. Разделила ги е една ужасяваща нощ по време на германската окупация в малкия град, в който са израснали и в чиято гора са тичали лудо в надпревара за любовта на тяхното диво цвете Шионка. Ерик – вече известен писател – е тежко болен и не желае да си отиде, преди да довърши книгата, която ще му донесе изкупление. Но за целта се нуждае от спомените на своя приятел евреин, който вижда далеч отвъд слепотата си.

С предишния роман на Жоао Пинто Коелю – “Попитайте Сара Грос” се убедих, че това е автор, който представя темата за войната по един по-различен начин – като исторически факт със своята изключителност и безпрецедентен мащаб, но и като идеология, която диктува живота на едно малко общество дори в мирно време. Войната, която започва от покълналото семе на омразата, небрежно захвърлено в пръстта. Подхранвано години наред със слабостите на човешкия характер, то  се превръща в трънлив храст, препречващ пътя. Неизбежното убождане отваря рана, която с времето не зараства, а гангренясва и води единствено към смърт.

В “Лудите от улица “Мазур” войната и лудостта вървят ръка за ръка. И така от книга, която засяга теми като антисемитизъм и дискриминация на различните, тя се превръща в история за различните прояви на безразсъдство. Разказва за онзи блажен делириум, в който изпадат двама влюбени. За ревността като състояние на ума, което действа задушаващо като усмирителна риза и ти трови живота. За алчността и завистта като отрова, заляла едно малко градче. За лудост говорим и в творчеството на един писател, който търси убежище за съвестта си в измислени от него светове. Но войната, която той води, е започнала много преди онази, за която четем в учебниците. Тя ползва разрушителната сила на най-дълбоките тайни и ги залага като капан в минно поле.

Сюжетът на “Лудите от улица “Мазур” обичайно започва с грижите на обикновения човек – с рутината на неговото ежедневие, с неговата уязвимост, надеждите и страховете му, с драмите, с които се бори, с моментите, които му носят радост, и тези, които по-късно се превръщат в смътен спомен. Читателят тъкмо се е успокоил, когато силен гръм го изтръгва от тази комфортна позиция на страничен наблюдател. Ръката на автора го тласка рязко към центъра на събитията, към бурята, която трещи, разхвърля и руши, към пожара, който изпепелява домовете на хората. Изпепялява и човешкото и посипва с пепел едни вече празни души. Читателят оцелява, за другите не е сигурно, но той е натоварен с отговорната задача да събере отломките на един разбит живот, да опише щетите и да проследи докрай пътя на онези, които все пак са успели да се измъкнат.

Жоао Пинто Коелю е изключителен писател – толкова дълбока символика, толкова изразителност има в писането му! Мисля, че единствено той може да разкаже една такава история, която върви по ръба между гротескното и поетичното, и да те накара да четеш трескаво, за да разбереш какво ще се случи. Безспорно умее да изгражда запомнящи се персонажи, а в случая, отнемайки говора и зрението на някои от тях, той използва сетивността им, за да направи романа си още по-пищен на усещания, на емоции. И насочва погледа на читателя там, където другите не виждат нищо, а всъщност се крие всичко.

“Лудите от улица “Мазур” не е лека книга. Не е разтоварващо четиво, което да отметнете между задачите за разнообразие. Но си струва да ѝ отделите време заради високата литературна стойност, която има – да вкусите от богатството на езика, да пътувате из спомените на трима души, които са обичали, да проследите трескавото търсене на една изгубена душа, която копнее за покой.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър