Избрани книги за април 2022 г.

by Хриси

Тази година ми върви много бързо и не разбрах кога стана април. Месецът се очертава да бъде пъстър и интересен в книжен план – набелязала съм си 8 нови заглавия. Ето кои са те.

“Споменът за него” – Колийн Хувър

Добре де, признавам си, ще я чета за втори път. “Споменът за него” е най-новото заглавие от Колийн Хувър – силно емоционална, драматична, въздействаща история за прошка, изкупление и ново начало. Една трагична нощ преобръща света на Кена Роуан. 5 години по-късно тя излиза от затвора – според закона е изкупила вината си, но в нейните очи един живот няма да ѝ стигне, за да поправи стореното. Единственото, което я държи, е мечтата ѝ да се събере с 4-годишната ѝ дъщеря. Но на този етап това е невъзможно.

В малкото градче, където Кена се надява да започне начисто, тя среща сурови и критични погледи. Само собственикът на местния бар – Леджър, я гледа с други очи, в които вместо съжаление има плам. Той е и човекът, който може да направи връзката между нея и детето, но обстоятелства усложняват ситуацията, а силното привличане помежду им носи противоречиви емоции. Как ще запазят сърцата си невредими? “Споменът за него” от Колийн Хувър на издателство Ибис е по книжарниците.

“Втората госпожа Астор” – Шана Абе

Докато се рових сред новите книги, попаднах на този интригуващ исторически роман. “Втората госпожа Астор” разказва за Мадлин Талмидж Форс, която едва 17-годишна привлича вниманието на Джон Джейкъб Астор, по-известен като Джак. Тя е красива, интелигентна, богата, но семейство Астор са кралете на нюйоркското общество и като такива не допускат всеки до себе си.  Има още една пречка – разликата между тях е скандалните 29 години, да не говорим, че Джак тъкмо е приключил развода си. Но Мадлин не успява да устои на чара му и се влюбва в него, превръщайки се в любимата мишена на пресата.

По време на дългия им меден месец в Египет двойка най-сетне намира спокойствие от медийното внимание. Щастието им расте, когато Мадлин открива, че е бременна. Двойката решава да се завърне у дома през пролетта на 1912 г. на борда на великолепен, чисто нов презокеански лайнер. Светът ще запомни датата 14 април като денят, в който корабът “Титаник” се удря в айсберг. Джак и Мадлин се разделят, когато тя се качва в спасителната лодка, а той ѝ обещава, че ще се видят в Ню Йорк, но съдбата решава друго. Четири месеца по-късно Мадлин ражда сина им, а покрай трагедията пресата изцяло е променила образа ѝ. Пред Мадлин стои важно решение: дали да приеме отредената ѝ роля, или да си проправи свой забележителен път. Книгата е с логото на издателство Бард и вече е по книжарниците.

“Съпруга по поръчка” – Хелън Хоан

“Съпруга по поръчка” е вторият роман на Хелън Хоан, който излиза на български. Историите, които тя пише са забавни, романтични и определено с висок градус. Този път авторката ни среща с Кай Диеп, който е убеден, че ако човек има копче за емоции, то някой е изключил неговото. Обича реда и рутината, намира спокойствие сред числата, но силните и разтърсващи чувства като любов и скръб са му непознати. Затова е необвързан – проблем, с който майка му смята да се заеме, като намери перфектната половинка на сина си. Дори и това да означава да постъпи по старомодния начин, като му намери булка.

Есме Тран е красива млада жена, към която животът не е бил особено благосклонен. Бедността и лишенията не ѝ позволяват да мечтае и да планира бъдеще си. Но когато получава предложение, което може да промени съдбата ѝ, тя приема предизвикателството. Остава само да спечели любов­та на мъж, когото не познава… “Съпруга по поръчка” от Хелън Хоан на издателство Ибис е по книжарниците.

“Любов на релси” – Лорейн Браун

По традиция през пролетта се отбиваме в Париж, макар и само на книга. “Любов на релси” от Лорейн Браун е романтична история за неочакваните шансове и смелостта да последваш себе си. В нея се запознаваме с Хана – очарователна млада жена, която е убедена, че ако не в друго, то поне в любовта ѝ е провървяло. Връзката й със Сай е това, за което винаги е мечтала. Двамата гледат в една посока и уверено продължават напред, докато… влакът, с който пътуват, неочаквано се разделя. Сай продължава за Амстердам, а Хана се буди в Париж. Ако обичайно хората въздишат замечтано по френската столица, то Хана е изключение и няма никакво намерение да си губи времето в град, който не харесва. Но Лео, който също е потърпевш от недоразумението, е решен да ѝ покаже красивото лице на родния му град.

Двамата с Хана имат броени часа до следващия влак и французинът е убеден, че ще накара Хана да се влюби в Града на любовта. Сред забързания трафик на Париж, между чаша неописуемо вкусен горещ шоколад и незабравима разходка сред най-романтичните забележителности, у Хана се прокрадва съмнение – колко добре познава всъщност себе си и дали наистина животът, който има, я удовлетворява. “Любов на релси” от Лорейн Браун на издателство Софтпрес тръгва по книжарниците на 4 април.

“Неонови богове” – Кейти Робърт

Романите, които вплитат елементи от митологиите определено се превръщат в тренд. Този път обаче историята е пречупена през призмата на съвременната романтика и ни представя взаимоотношенията между боговете такива, каквито биха били, ако живееха днес. На фокус в първата книга от поредицата “Мрачен Олимп” на Кейти Робърт е двойката Хадес и Персефона.

Любимката на висшето общество Персефона Димитриу прави планове да се махне от ултрамодерния блясък на Олимп в секундата, в която навърши 25 години. Да се откъсне от лицемерието, интригите и суетата на Тринадесетте. Но всичките ѝ мечти се разбиват в момента, в който Зевс ѝ предлага брак, а майка ѝ я принуждава да приеме. Притисната до стената, Персефона отказва да приеме живота, на който я обричат. Затова бяга. Бяга към забранения Долен град, към мрака, към него. За мнозина Хадес е мит, за други – самият дявол, който винаги дебне в сенките. За нея – мъж, към когото тя не е безразлична.

Хадес не се интересува от блясъка на Олимп, но години наред чака възможност да отмъсти и присъствието на Персефона в дома му най-после му дава преимущество. Но постепенно осъзнава, че това не е единствената причина да я иска до себе си. Но дали ще я задържи? “Неонови богове” от Кейти Робърт на издателство Егмонт излиза на 9 април.

“Пекарят, който създаваше истории” – Карстен Хен

“Човекът, който разхождаше книги” беше първата ми среща с творчеството на Карстен Хан. Влюбих се в усещането за уют и спокойствие, което ми носеще книгата му, затова с радост приветствах новината, че през април излиза ново заглавие с неговото име. Бившата балерина Софи наблюдава с възхищение италианския пекар Джакомо. Наблюдава ритмичните движения, танцът, който той танцува всеки път, когато замесва хляб – спектакъл за сетивата, до който тя има достъп. Проблемът е, че не е убедена дали мястото ѝ е в пекарната му.

След внезапния край на танцовата ѝ кариера, животът на Софи сякаш е изгубил посока. По-лошото. Без танците тя не знае коя е и какво да прави. Постепенно обаче малката пекарна се превръща в убежище за Софи. Място, където тя черпи знания, мъдрост и вдъхновение, и се учи да се радва на малките неща, които носят удовлетворение и хармония. “Пекарят, който създаваше истории” от Карстен Хен на издателство Ера излиза на 6 април.

“Студен гранит” – Стюарт Макбрайд

Не може без поне един трилър. Този месец предложението идва от издателство Benitorial, които ще зарадват читателите с романа “Студен гранит” от Стюарт Макбрайт – първа книга от поредицата за Логан Макрей. Абърдийн ви посреща с убийства, хаос и отвратително време. Първият ден обратно на работа на детектив-сержант Логан Макрей след година отсъствие от поста няма как да бъде по-гаден. Осакатеното тяло на тригодишния Дейвид Рийд е открито в канавка: детето е мъртво от доста време, а смъртта му е настъпила след душене. За съжаление, той не е единственият. Из Гранитния град върлува сериен убиец, а местните медии са настървени за кръв. Книгата излиза на 11 април.

“Уил” – Марк Менсън, Уил Смит

Целият свят говори за шамара, който Уил Смит удари на Крис Рок по време на тазгодишната церемония на връчването на Оскарите. И докато всички изказват мнение по темата, по българските книжарници предстои да се появи книгата, която да даде частично обяснение за импулсивната реакция на актьора. Tрансформацията на Уил Смит от хлапе от Филаделфия до една от най-известните рап звезди на своето време, а след това и една от най-големите филмови звезди в историята на Холивуд е изключителна сама по себе си. Това обаче е само половината от историята.

Тази автобиография е плод на проникновено пътуване към себепознание и равносметка на всичко, което волята може да донесе на човек, както и онова, което му отнема. Написана с помощта на автора на световния бестселър „Тънкото изкуство да не ти пука“ Марк Менсън, „Уил“ е историята на една суперзвезда. Но и на един човек, който съумява да опознае истинската си същност. Малцина могат да си представят напрежението от това да се изявяваш на най-големите световни сцени, но идеята, че често трябва да преживеем голяма промяна, за да израснем като личности, е общовалидна. Съчетанието от дълбока мъдрост и удивителна житейска история поставя книгата, подобно на своя автор, в своя собствена категория.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.