4 детски книги, които четохме през март

by Хриси

Вкъщи има някакво непрекъснато текучество на книги, даже портиерът ни се шегуваше с мен и ме питаше дали случайно не работя в книжарница. В своя защита ще кажа, че не всички са за мен. През месеца се оглеждам и за нови книги, които да покажа на Борис. Реакциите могат да варират от абсолютна незаинтересованост до тотален екстаз, но най-често любопитството се проявява малко по-късно, когато не го гледам. Ето 4 детски заглавия, които прекрачиха прага на нашия дом този месец.

“Наследството на мишока”

“Наследството на мишока” е втората книга от новата детска поредица на издателство “Сиела” – “Приказки за най-малките с Маестро Джани Родари”. Изданието е с твърди корици и малък квадратен формат, който е удобен (и устойчив) за детските ръчички. Вътре читателите откриват поучителна история, която разказва, че с труд можеш да постигнеш всичко. А от страниците надничат сладки мишоци, нарисувани от Тереза Алберини. “Наследството на мишока” според мен е подходяща за различни възрасти – от най-малките, които сега откриват света на книгите, до тези, които правят своите първи стъпки в самостоятелното четене, тъй като вътре текстовете са кратки и равномерно разпределени. Чакаме следващата книга от поредицата!

“Майчина обич”

Умиление, топлина, обич – трите думи, с които асоциирам “Майчина обич” от Диана Александрова на издателство “Софтпрес”. На нас това ни е втора книга от авторката след “Сладкото чудовище Лори”, което четохме активно в края на есента. Този път обаче темата е по-нежна и лирична – връзката между майка и дете, сигурността и уютът на майчината прегръдка, грижата, с която всяка мама дарява своята рожба. Книгата е подходяща за читатели от 2 до 7 години – включва римувани стихчета, а в края и любопитни факти за животните и техните малки. Илюстрациите са дело на Свилен Димитров, който може би ви е познат от “Птичето и дървото” и “Плюшеното приключение”, но този път ще ви изненада с най-изящните и красиви акварелни илюстрации, достойни да бъдат сложени в рамка.

“Понякога в главата на мама бушува буря”

Издателство “Мармот” никога не разочароват! След като през февруари четохме за Инспектор Крок и неговия “Емоци-О!-метър”, през март се сдобихме с “Понякога в главата на мама бушува буря”. Няма какво да ви лъжа, тази книга си я взех повече за лично успокоение, че не съм сама и че няма нужда да се преструваме на перфектни пред децата. Че е нормално за една майка понякога да се чувства изморена, изнервена, да ѝ е сиво и мрачно, но също така да ми напомня, че има дни, когато усмивката грее на лицето, подобно на слънцето отвън. Много ми допадна как авторката Беатрис Табоада е направила връзка между емоциите, цветовете и времето. Борис пък хареса илюстрациите на Дани Падрон (най-вече облаците и гръмотевиците). Но най-много ми хареса, че независимо какво е настроението на мама в книгата, тя и нейното дете споделят всеки миг и тази връзка, която има помежду им, се усеща винаги, без значение дали има буря или не.

“Нашата планета”

Фаворитът на Борис за този месец е енциклопедията “Нашата планета” на издателство “Кръгозор”. Не знам дали съм ви споменавала, но той е голям фен на темата с животните и обича всякакви любопитни факти, възможно най-екзотичните видове и в този случай предпочита фотографии. На мен пък ми харесва, че точно тази енциклопедия включва всичко от изброеното, но вмъква също красиви илюстрации и акцентира върху връзката на човека с природата и необходимостта да пазим планетата. Като цяло изданието е предназначено за малко по-големи деца и мисля, че би било от голяма полза за уроците по природознание. И макар за възрастта на Борис текстовете все още да идваха малко по-сложни, това не му попречи да се срещне с мравка зомби (която после търсихме и в Google), с овчеглава зеленушка (която реши, че прилича на друга риба от Природонаучния музей в Пловдив) и с гърбат кит.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.