“Сърцето на вещицата” – Дженевийв Горничек

by Хриси

Намирам митологията за неизчерпаем източник на вдъхновение за писатели и читатели. Безброй вариации на теми, сюжети и персонажи образуват една пъстра плетеница, която човекът от миналото се е опитвал да разнищи, за да потърси обяснение и отговори за собствения си също толкова сложен и объркващ свят. Прекрачвайки прага на другия – този на боговете и магичните същества, той вижда с очите си колко струва цената на безсмъртието и властта, колко крехка е човешката съдба, поверена в чужди ръце, и как ничия броня не може да предпази сърцето от острите стрели на любовта. И ако по съседска линия сме свикнали да четем повече за древногръцките митове и легенди, то скандинавската митология изглежда още многоцветна и интригуваща покрай ярките персонажи, с които ни среща. За някои от тях разказва и романът “Сърцето на вещицата” от Дженевийв Горничек.

“Сърцето на вещицата”:

  • Автор: Дженевийв Горничек
  • Жанр: Фентъзи, митология
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки:
  • Издателство: Orange Books

Като всяка вещица Ангрбода притежава магични способности. Нейната сила се крие в умението ѝ да предсказва бъдещето, но когато Один иска от нея да му разкрие какво предстои да се случи в неговия свят, тя отказва. Затова е наказана да изгори на кладата. Ангрбода обаче оцелява, но силата ѝ е отслабнала. Тя намира убежище в далечна и забравена от боговете гора, където лекува раните си и прави отвари, които разменя, за да се сдобие с всичко останало, което ѝ е необходимо. Там я открива мъж, наричащ себе си Локи, и първоначалното ѝ недоверие към него се превръща в дълбока и непоклатима любов. Плод на тяхната връзка са три необикновени деца, чиято съдба е предопределена. Този път Ангрбода вижда бъдещето по-страшно отвсякога, защото застрашен от боговете е животът на нейните рожби. Макар дълго време да успява да ги скрие от всевиждащото око на Один, вещицата знае, че рано или късно съдбата ще ги застигне и тя трябва да е подготвена за битка, ако иска да защити тези, които обича. 

 

Четенето на “Сърцето на вещицата” от Дженевийв Горничек беше моето решение да скоча в дълбокото. Обичайно страня от фентъзи сюжети, но в случая обвързаността със скандинавската митология ме омайваше и теглеше към себе си. Скочих и плувах сред безкрайното море от образи, белязали културата на северните народи, научавайки по нещо за всеки от тях и опознавайки техния характер с всички светлосенки, които авторката е успяла да улови. “Сърцето на вещицата” е модерен прочит на някои от най-известните скандинавски митове, свързани с образи като Локи – богът на хитростта и пакостите, и неговите деца – Йормунганд (змията, която живее в световното море и е толкова дълга, че като захапе опашката си, прави обиколка на Земята), Хел (владетелка на подземното царство) и Фенрир (огромният вълк, от който дори боговете се страхували). Но най-вече това е историята на тяхната майка – Ангрбода.

Няколко неща ми харесаха и ми направиха силно впечатление в книгата на Дженевийв Горничек. Първото бе, че дава трибуна на един забравен глас от скандинавската митология – всеки ще се съгласи, че Ангрбода е сложен и интригуващ персонаж с ключова роля, но някак останал в сянката на боговете и тяхната суета. От тук идва и интересният ъгъл, от който авторката разказва своята история, като пречупва сюжета през погледа на една влюбена жена и отдадена майка. С или без магичните способности, които Ангрбода притежава, майчината обич и самоотверженост диктуват посоката на нейния живот и предопределят съдбата ѝ. Любовта, която изпитва към Локи и към техните деца, е силата, която задвижва нейната решителност и борбеност, събужда инстинкта ѝ за оцеляване и ѝ помага да се адаптира бързо към промените. Оцелява, за да пази и обича онези, които другите ще отхвърлят.

Другото нещо, което ми допадна, е фактът, че Дженевийв Горничек не представя образите едностранно. Героите в романа играят предимно негативна роля в повечето адаптирани истории от скандинавската митология, докато тук ги виждаме по-пъстри отвсякога – симбиоза от мрак, светлина и множество сенки и нюанси на техните характери. Придава им почти човешки облик с проявите на уязвимост, страх, нежност, привързаност. “Сърцето на вещицата” разказва за любов, за предателство и отмъщение, за приятелството и женската сила, която разбива митове и правила, прокарвайки собствен път, за сблъсъка на светове, след който настъпва нов ред.

И разбира се, прави впечатление стилът на писане – една идея по-мрачен, но също така изразителен, лиричен, с множество препратки и символи, които не са случайно поставени. Единственият проблем при мен произтичаше от темпото, което ту се забързваше и ме въвличаше в някоя динамична и напрегната сцена, ту забавяше и ме оставяше в пещерата при вещицата да чакам като нея следващото разтърсващо събитие.

Накратко, ако сте почитатели на романи, свързани с митологични персонажи, но търсите нещо ново и различно, “Сърцето на вещицата” от Дженевийв Горничек е подходящ избор. История, която ще ви отведе отвъд познатите територии на скандинавските митове и легенди, ще ви срещне с лица, които са оставили своя отпечатък в един свят, където властта е в ръцете на онези, избрали любовта вместо страха.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.