“Предложение от джентълмен” – Джулия Куин

by Хриси

Изгледахте ли новия сезон на “Бриджъртън”? Голяма слабост ми станаха героите на Джулия Куин и не пропускам възможност да се докосна до тяхна история, било то на екран или на хартия. Радостта от осемте епизода обаче бе краткотрайна и се връщам към книгите, които ми правят компания, докато качам нови серии. През март по книжарниците излезе на български третата книга от поредицата – “Предложение от джентълмен”, и макар да знам, че много читатели имат известни колебания за нея, аз съм готова да ги опровергая.

“Предложение от джентълмен”:

  • Автор: Джулия Куин
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 428 стр.
  • Година на издаване: 2022г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Софи Бекет е незаконната дъщеря на граф Пенуд. Той я приема в дома си и макар да я признава официално за своя, ѝ осигурява спокоен и хубав живот, инвестира в образованието и нейните таланти. Но един ден той се жени и новата господарка не споделя неговия сантимент. Затова когато графът умира, тя превръща Софи в прислужница. Вместо уроци дните се пълнят с безкрайни домакински задачи и изпълняване не чужди прищявки, докато една нощ не променя съдбата на момичето. Софи успява да се промъкне на прочутия маскен бал, организиран от лейди Бриджъртън, където попада директно в обятията на очарователния и красив Бенедикт Бриджъртън. Докато танцуват, тя забравя за всички пречки, които стоят помежду им и не им позволяват да превърнат тази вълшебна вечер в безкрайна приказка. Точно в 12 Софи трябва да приеме съдбата си и да се върне реалността. Но когато любовта се намести в сърцето ти, тя изцяло променя погледа ти към света. И именно вълненията от тази вечер допринасят за рязката промяна в живота на Софи.  Две години по-късно Бенедикт Бриджъртън още не може да забрави изящната дама, към която е изпитал неустоимо привличане. И когато вижда в очите на красива прислужница проблясък, който му се струва познат, е решен да не я изпуска от поглед. Или поне докато не открие мистериозната непозната от бала, за която мечтае да се ожени.

“Предложение от джентълмен” е третата книга от поредицата на Джулия Куин, така че вероятно вече сте се запознали със стила на авторката, с динамиката и хумора в нейните истории и сте останали очаровани от семейство Бриджъртън. Да си призная, бях оставила конкретно този роман за четене на по-късен етап – първо прочетох четвъртия и петия и тогава се върнах към него. Причината – анотацията ми говореше за сюжет в стил приказката за Пепеляшка, която всички сме чели. Дали беше така? И да, и не.  Истината е, че не биваше да се съмнявам в Джулия Куин – третата й книга наистина започва като историята за бедното момиче и злата мащеха, но след бала историята търпи сериозен обрат и това ме изненада.

В този модерен прочит на приказката се срещаме със Софи Бекет. Тя не е от онези жени, които чакат рицаря на бял кон да ги спаси. Не е и от хората, които вярват в илюзии. Софи разчита единствено на себе си, бори се и си проправя път, умее да се защитава и да отстоява позициите си. И макар да е била многократно подлъгвана и наранявана, запазва доброто си сърце. Определено мисля, че тя беше по-силният образ в книгата в сравнение с Бенедикт. Но това не е изненадващо, тъй като Джулия Куин има навика да ни среща с интригуващи женски персонажи, които впечатляват с харизма, упоритост и принципност. И трите не липсваха на Софи.

Ясно е, че “Предложение от джентълмен” е любовен роман, но както в останалите книги от поредицата, и тук има определени акценти, на които се набляга. Това е история за равноправието между личности, а не между класови прослойки и семейни богатства, за късмета да срещнеш човек, който да допуснеш до най-уязвимите и скрити ъгли на твоята душа, за готовността да останеш без нищо, но да спечелиш всичко. Но преди всичко “Предложение от джентълмен” е роман, който коментира риска от идеализирането на любовта. Защото докато човек я търси из дебрите на съзнанието, сред спомени и фантазии, има опасност да я изпусне в реалността.

Харесва ми как Джулия Куин промъкваше темата за изкуството като прозорец към душата на твореца, както и тази за семейните ценности, които крепят семейство Бриджъртън. Разбира се, имаше и лека интрига около произхода на героинята, но Джулия Куин продължава да поддържа тезата си, че любовта е най-голямата награда и тя идва над богатство и потекло, затова бе конструирала така сюжета си, че да не разочарова верните си последователи.

Накратко, “Предложение от джентълмен” е също толкова увлекателна, романтична и забавна за четене, колкото останалите книги на Джулия Куин. Дори да не спечели вашите 5 звезди, със сигурност ще ви бъде приятна компания и ще ви помогне да опознаете семейство Бриджъртън още по-добре.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.