Какво прочетох през март 2022 г.

by Хриси

Март определено беше пъстър месец. Времето за четене беше по-оскъдно, но се постарах да отразя някои от новите заглавия, които попаднаха в моята библиотека. Ето кои бяха те.

“Испанска любовна измама” – Елена Армас

“Испанска любовна измама” от Елена Армас стана сензация в тик ток и това никак не ме изненадва. Свежа, забавна, романтична, с нея успешно прилагате психологията на ескапизма и с лекота се изолирате от проблемите на външния свят, за да се посветите на разрешаването на чужди драми. Още с първата страница попадате директно в урагана от тревоги и въпроси, който връхлита нашата героиня – Каталина, и се срещате с мъжа, който ще се превърне в неин спасител (нищо, че непрекъснато я дразни). В книгата се говори много за женската сила, за подценяването на нежния пол и енергията, с която той отвръща на удара, за смелостта да се изправиш срещу грешките и провалите и да ги превърнеш в урок, от който да се ръководиш.

“Човекът, който два пъти умря” – Ричард Озмън

Необикновени герои, пълни с невероятни истории, се нуждаят от точно толкова чудато заглавие, каквото е “Човекът, който два пъти умря”. За Джойс, Рон, Елизабет и Ибрахим не същестуват невъзможни неща, затова колкото и невероятно да ви звучи, те наистина се сблъскват с казус, при който един човек е обявен втори път за мъртъв. Оригиналността и хуморът на Ричард Озмън нямат граници и неговото въображение рисува толкова завладяващ, заплетен и забавен сюжет, че в един момент изцяло губите представа за фикция и реалност и имате усещането, че сте част от приключението на криминален клуб “Четвъртък”. С нетърпение чакам третата част от поредицата.

“Книгата на изгубените имена” – Кристин Хармел

Знам, че в момента някои читатели умишлено избягват историческите романи за войната, но “Книгата на изгубените имена” от Кристин Хармел си струва да нарушите правилото. На страниците ѝ ще откриете затрогващата история на една жена, която рискува живота си в името на справедливостта и каузата, в която вярва. Ще прочетете за желанието ѝ да подаде ръка, благодарение на което се вслушва във вътрешния си глас, чува виковете на онези, които се нуждаят от нея, игнорира сковаващите заплахи на страха и поема в посока, която завинаги ще промени живота ѝ. Балансираното и увлекателно писане на Кристин Хармел ще ви помогне да се потопите в книгата, за да откриете в нея герои, които заслужават да бъдат запомнени.

“Малинверно” – Доменико Дара

Бавно попивах от мъдростта и житейската философия на Малинверно от едноимения роман на Доменико Дара. “Малинверно” не е лека книга – тежи на сърцето, преследва те в мислите, обсебва с откровеността си и не спира да говори, дори когато е затворена. На читателя му остава единствено да слуша. Със сигурност не е обичайната книга за хората, влюбени в литературата. В нея романтизма на четенето е заменен от философията и смисъла на историите, които (пре)откриваме на хартия и отвъд. Роман за тъга, меланхолия и скръб, но също за любов, преданост и човещина.

“Хипотеза за любов” – Али Хейзълууд

“Хипотеза за любов” от Али Хейзълууд е романтична комедия, която ни въвежда в света на учените и ни разкрива повече за тяхната професия. Затвърждава тенденция, която Кристина Лорен започнаха плахо с “Уравнение за влюбване” и през тази година други авторки на любовни романи приеха – да се разказват любовни истории, обвързани с академичната среда. Докато четем за динамиката и разпределението в една лаборатория и отговорностите, с които е натоварен научния сътрудник, тук ставаме свидетели на един съвсем различен експеримент, чийто резултат напомня Големия взрив. Той пренарежда микровселената на главната героиня Олив и поставя под съмнение всичките ѝ хипотези, свързани с взаимоотношенията между хората. Защото когато говорим за любов, няма наука, която наистина да може да зададе дефиниция и правила по тази тема.

“За ваше собствено добро” – Саманта Даунинг

“За ваше собствено добро” е хипнотизиращ психотрилър, който е пълен с изненади и обрати. Мрачна история, която разказва за отмъщение, злоба и завист, за объркани морални ценности и дръзки решения, които винаги костват нечий живот. Провокативна, дръзка и безкомпромисна, книгата е олицетворение на думите, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Намерения да преправиш и “излекуваш” обществото според собствените ти разбирания, докато всъщност бавно инжектираш отровата си в него и маскираш злото зад маската на добротворството. Мисля, че романът е идеален, ако искате да се разсеете и да тествате дедуктивните си умения. Но не очаквайте да получите отличен – Саманта Даунинг е наложила видимо висок стандарт.

“Сърцето на вещицата” – Дженевийв Горничек

“Сърцето на вещицата” е модерен прочит на някои от най-известните скандинавски митове, свързани с образи като Локи – богът на хитростта и пакостите, и неговите деца – Йормунганд (змията, която живее в световното море и е толкова дълга, че като захапе опашката си, прави обиколка на Земята), Хел (владетелка на подземното царство) и Фенрир (огромният вълк, от който дори боговете се страхували). Но най-вече това е историята на тяхната майка – Ангрбода. История за любов и самоотверженост, за предателство и отмъщение, за приятелството и за женската сила, която разбива митове и правила, прокарвайки собствен път. Вълнуваща приказка за сблъсъка на светове, след който настъпва нов ред.

“Предложение от джентълмен” – Джулия Куин

“Предложение от джентълмен” е третата книга от поредицата на Джулия Куин, така че вероятно вече сте се запознали със стила на авторката, с динамиката и хумора в нейните истории и сте останали очаровани от семейство Бриджъртън.  Новият роман започва като нов прочит на приказката за Пепеляшка – история за бедното момиче и нейната злата мащеха, за приказния бал и принца, който среща. Но след това сюжетът търпи драстичен обрат. “Предложение от джентълмен” се превръща в роман, който коментира търсенето на любовта, идеализирането на образи и риска от пропуснати възможности, говори за талант и изкуство, за твореца и неговата муза, за вдъхновението, които откриваме в погледа на сродната ни душа.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.