“За ваше собствено добро” – Саманта Даунинг

by Хриси

Книгите на Саманта Даунинг са ми като изпитана рецепта за вкусни истории, които излапвам на един дъх. Авторката има навика да ни забърква в наистина големи каши и е достатъчно хитра да пази тайната съставка в тайна до последната страница, не, до последното изречение дори. “За ваше собствено добро” е поредният завладяващ трилър от нея, който така добре ми се услади.

“За ваше собствено добро”:

  • Автор: Саманда Даунинг
  • Жанр: Трилър, Мистерия
  • Страници: 344 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Сиела

Добре дошли в академия “Белмонт” – най-квалифицираното и елитно училище, в което не попадат случайни хора. Място за привилигированите деца на богаташи и за единици, които са се преборили за стипендия и продължават да водят битки, за да останат тук. В академията работят професионалисти, които искат само най-доброто за учениците. И са готови да използват различни методи, за да задържат стандарта все така висок. Някои отдават целия си живот в името на работата си и признанието, което ще получат (но така и не дочакват). Други се връщат, за да прокарат нови пътеки (и да отмъстят за стореното преди години зло). А трети са готови да убият (буквално), за да са сигурни, че справедливостта винаги ще възтържествува.

“За ваше собствено добро” е хипнотизиращ психотрилър, който е пълен с изненади и обрати. Мрачна история, която разказва за отмъщение, злоба и завист, за объркани морални ценности и дръзки решения, които винаги костват нечий живот. Провокативна, дръзка и безкомпромисна, книгата е олицетворение на думите, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Намерения да преправиш и “излекуваш” обществото според собствените ти разбирания, докато всъщност бавно инжектираш отровата си в него и маскираш злото зад маската на добротворството.

В стила на авторката е да поднася многопластов сюжет, в който гледните точки се редуват и се преплитат отделни съдби, оформящи голямата въпросителна – кой е злодеят в историята? Не мисля, че има еднозначен отговор тук, тъй като всеки персонаж има потенциал и е доказано способен да влезе в тази роля. Смахнат преподавател, амбициозна майка, отдадена учителка, мъж с проблеми в брака, отличник и неговата най-добра приятелка, бивша ученичка, която иска да отмъсти – една по една пионките в тази опасна игра падат, но е абсолютно невъзможно да предположиш коя ще е следващата жертва и най-вече кой диктува правилата. Ще издам, че в ролята на диригент на този омагьосващ и мрачен спектакъл е самата Саманта Даунинг. Тя задава темпото – задъхано, напрегнато и динамично. Пак тя аранжира декорите – отлично прикриващи истината. Отново авторката моделира характерите и отклоненията в психиката на персонажите, така че да изпълняват дяволития ѝ план. А в края на историята, когато завесата е на път да се спусне и представлението да завърши, тя изиграва финалния си коз, така че читателската публика да остане все така притихнала и зашеметена.

Харесвам стила на Даунинг – в него има нещо смахнато, щуро и провокативно, което неминуемо се отразява в поведението на героите ѝ. Тези нотки на черен хумор, които се прокрадват и хвърлят една специфична сянка на сюжета, напомнят усмивката на лудостта, загатваща, че тук писателското въображение няма граници и спирачки. Харесва ми и мистерията – историята наистина е много заплетена, като редуването на гледните допринася за тази сложна мрежа от тайни, лъжи и хипотези. Тук всеки герой ни подава нишката на отделна сюжетна линия и ни провокира да разнищим неговата история, защото без нея няма как да разплетем загадката. А междувременно напрежението расте, защото във всеки един момент някой може да реши да смени курса и да ни отведе в съвсем друга посока.

Много харесвам Саманта Даунинг и макар “За ваше собствено добро” по мое мнение да не е толкова добра колкото “Моята прекрасна съпруга”, пак успя да ме впечатли. Мисля, че романът е идеален, ако искате да се разсеете и да тествате дедуктивните си умения. Но не очаквайте да получите отличен – Саманта Даунинг е наложила видимо висок стандарт.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.