Какво прочетох през февруари 2022 г.

by Хриси

Февруари беше бурен и непостоянен. Попаднах на наистина прекрасни книги, предимно в романтичната гама, но и трудно се концентрирах по ред причини, което неминуемо се отрази на читателския ми ритъм. И все пак – ето кои заглавия попаднаха в блога през изминалия месец.

“Уравнение за влюбване” – Кристина Лорен

През по-голямата част от времето февруари мина под знака на романтиката. Попаднах на наистина интересни и забавни истории, сред които “Уравнение за влюбване”. Въоръжени с хумор и значителни познания на цялата гама от емоции, които процесът на влюбване включва (от вълнение и страст до откровена паника и чувство на дезориентация), авторското дуо Кристина Лорен въвлича читателите в любопитно изследване, което цели да отговори на един въпрос – съществуват ли сродните души? За целта използват отношенията между главните герои Джес и Ривър, чиято връзка с удоволствие проследих.

“Как да преживеем скандала” – Самара Париш

Ако ви се чете нещо в стил “Бриджъртън”, препоръчвам “Как да преживеем скандала” от Самара Париш. Едно наистина увлекателно четиво, което ни връща в годините на Регентския период в Англия, когато титлата е била най-ценното богатство, а репутацията на една жена е струвала повече отколкото всичките ѝ дрехи в гардероба. Всъщност това е любовна история, която противопоставя аристократичното мислене и прослойката на богатите с тази на иноваторите и трудещите се. Акцентира върху прогреса и взаимодействието между двете страни като път към успеха и щастието. А в случая, и към истинската любов.

“Гала и Дали: Неразделните” – Силвия Франк

Независимо дали сте почитатели на изкуството, или просто харесвате вдъхновяващи любовни истории, взети назаем от нечия богата биография, със сигурност ще харесате „Гала и Дали: Неразделните“ от Силвия Франк. Роман, който рисува един доста любопитен портрет на Салвадор Дали в ранните години на неговото творчество. Фокусът пада върху моментите, които разкриват неговия потенциал, но и коментират как се е разгърнал талантът, как убежденията му повлияват върху създаването на впечатляващи картини и формират течение в изкуството. Паралелно с това се отчита колко голяма роля е изиграла Гала и до каква степен любовта повлиява на прогреса на Дали.

“Просто Селест” – Джесика Парк

Емоционална и красива – така бих описала „Просто Селест“ от Джесика Парк. Един модерен прочит на приказката за патенцето, което станло лебед. За едно момиче, поело по своя път, разперило криле и устремило се нагоре. Роман, предназначен толкова за по-младата аудитория, толкова и за всеки, който има нужда да си припомни, че е важно да обичаме и приемаме себе си и околните с всички странности и различия, с цялата пъстрота на характера и необикновеност. Книга, която неминуемо ще остави едно топло и приятно чувство у читателя.

“Преди да те видя” – Емили Хоутън

Най-после една от любимите ми романтични истории излезе на български. Запознайте се с Алфи и Алис и с разказа за тяхната любов. “Преди да те видя” е докосваща, въздействаща, вълнуваща книга – нежна като шепот, деликатна и търпелива като милувка, едновременно крехка и силна, плаха и смела. Емили Хоутън е успяла да изгради сюжет, в който самотата е позната и топла прегръдка, а любовта – мечта, затрупана от болка и разочарование. Изисква се постоянство и упорство, за да се изрови сърцето от руините на един предишен живот и да се изтупа от прахта. Задача, с която нашите герои се справят отлично. Ако харесвате романтични истории, гарантирам ви, тази няма да ви разочарова.

“Сърцето помни” – Ангелина Ангелова

Месечна доза българска литература. „Сърцето помни“ е очарователна и пленителна романтична история. Бих я определила като изключително приятна книжна компания, каквато е и нейната авторка Ангелина Ангелова, с която дълго можете да си говорите за любов и книги. Сюжетът е увлекателен, поръсен с нотки на хумор и щипка мистерия. Освен това пресъздава отлично просперитета, блясъка и магията на Викторианската епоха, включва множество факти и детайли, описващи атмосферата и нравите на онези години. И все пак „Сърцето помни“ е преди всичко любовен роман, който разказва за Елеонора и Себастиан – двама души, чиито пътища съдбата пресича отново. В тяхната история прозира много нежност, деликатност и финес, отдаденост и плам. И определено ми беше интересно да проследя развитието на отношенията им.

“Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок”

През февруари една много сладка и красива детска книжка намери място в Хрисиландия. Това е “Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” от Сузана Исърн на издателство Мармот. Чудесно издание, което провокира детското въображение и с помощта на забавни и интересни герои изнася открит урок по емоционална интелигентност. Книгата е интерактивна, пъстра и много полезна както за малките читатели, така и за техните родители, които търсят начин как да говорят по темата за чувствата на достъпен и разбираем език. В блога ви оставих 5 причини, които да ви убедят, че си заслужава да ѝ обърнете внимание.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.