“Сърцето помни” – Ангелина Ангелова

Все повече български автори се престрашават да направят своя дебют на книжната сцена. Повечето се ориентират към жанровата литература, но не смеят много да излязат извън рамките на познатото. Четем предимно истории, които се развиват в наши дни. А колко е интересно само да завъртиш часовника и да се озовеш в епоха, съвсем различна от твоята. Поздравявам Ангелина Ангелова, която скача в дълбокото и рискува с дебютна книга “Сърцето помни” за Великобритания през Викторианската епоха през очите на една голяма любов.

“Сърцето помни”:

  • Автор: Ангелина Ангелова
  • Жанр: Исторически, романтика
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Анишър (Егмонт)

8 години Лондон живее с идеята, че Елеонора Тиг е загинала трагично и без време.  Но истината е друга и младата жена се завръща с друга самоличност – пораснала, помъдряла и по-безстрашна отвсякога. Тя е решена да играе ролята на скърбяща вдовида от Франция колкото е необходимо, стига да открие детето, което са ѝ отнели след раждането. Има само един човек, който е способен да обърка плановете ѝ – този, на който е поверила сърцето си преди толкова години, а той не е успял да го опази. 

Преди осем години Себастиан Мур вярва, че е достатъчно двама души да се обичат, за да са щастливи. Но когато в отношенията има намесени богатство, титли и положение, всяка приказка е обречена на нещастен край, включително и неговата. Когато Себастиан губи Елеонора, той обръща гръб на света, който познава, и поема към далечни земи в опит да избяга от мъката си. Когато се завръща в Лондон, хората гледат на него с други очи – Завоевателят на Индия, най-желаният ерген на Лондон. Себастиан е убеден, че никога няма да обича така, както е обичал Нора, докато не се запознава с тайнствената графиня Жустис – красива, пряма, опияняваща и толкова напомняща на човек, който вярва, че е изгубил завинаги. 

“Сърцето помни” е очарователна и пленителна романтична история. Бих я определила като изключително приятна книжна компания, каквато е и нейната авторка Ангелина Ангелова, с която дълго можете да си говорите за любов и книги. Романът увлича още с първите страници – от една страна, запознава ни с главната героиня Елеонора, която определено знае как да направи силно впечатление, от друга – въвлича ни в разплитането на загадка, свързана с нейното минало и с копнежа да бъде с човека, когото обича.

“Сърцето помни” е любовна история, в която има много нежност, деликатност и финес. Роман, който се посвещава на идеята, че трябва да се бориш за щастието си и никога да не се предаваш, независимо от трудностите. А такива при Елеонора определено не липсваха. Роман за криворазбраните семейни връзки и отношения, за приятелството – опората, на която стъпваш, когато светът ти се разпада, за прошката като единствена възможност за ново начало. Ангелина Ангелова разказва история за любовта и сродните души, които се припознават отвъд дистанцията на времето и пространството.

Авторката има много изразителен и красив стил на писане, в който се прокрадват и нотки на хумор – закачка, която отговаря напълно на характера на главната героиня. Докато разплитаме постепенно мистерията, свързана с изчезването ѝ преди години, проследяваме отношенията ѝ с мъжа, откраднал нейното сърце. Да си призная, доста се забавлявах с тази двойка. Категоричността на Елеонора да страни от Себастиан в комбинация с неговата решителност да я накара да му обърне внимание пораждаха не един и два комични разговора, но и често ги поставяха в ситуации, в които долавяхме пърхането на пеперудите в стомаха.

Определено съм впечатлена от детайлите, пресъздаващи характера и атмосферата на периода, в който се развива сюжетът. Този път става дума за средата на 19 век, Лондон, по време на управлението на кралица Виктория. Тогава  социалният статус е бил билетът за прием в обществото – поддържането на подходящите връзки, появите на определени места и събития, съхраняването на безупречна репутация и демонстрирането на познания в определени сфери. Викторианската епоха наистина излъчва блясък и обаяние и мисля, че Ангелина Ангелова ги е уловила доста добре в романа си.

Отчитам само един минус и той е, че краят някак дойде твърде бързо. Темпото сякаш се промени и гледната точка на Себастиан останаха на заден план, а определено ми харесваше балансът, който преди това се беше установил при представянето на историята.

Накратко, ако искате да избягате от настоящето (за което напълно ви разбирам); ако харесвате романтични книги и сте подвластни на емоциите, придружаващи една вълнуваща любовна история, тогава “Сърцето помни” от Ангелина Ангелова може да е следващото ви четиво. И вярвам, че ще ви очарова.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин