5 причини да подарите “Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” на малкия читател

by Хриси

Не пиша често за детски книги, но има издания, които определено заслужават да им се обърне специално внимание. “Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” на издателство “Мармот” е такова – пъстро, интересно, увлекателно и изключително полезно и образователно, то е отличен книжен приятел за всеки прохождащ читател. А и е верен помощник на родителите в процеса на възпитание, превръщайки се в техен съветник и морална подкрепа в търсенето на отговори на сложни въпроси. Давам ви поне 5 причини да надникнете в книгата на Сузана Исърн.

Забавни истории

Една детска книжка, колкото и полезна и образователна да е тя, не може да спечели вниманието на малките читатели, ако не ги ангажира със забавни и интересни истории. А такива в “Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” има много и ни срещат с най-различни герои. Тук четем за катеричка, която е щастлива, защото очаква гости, за жаба, която е недоволна от ресторанта, където е седнала да хапне, за изплашено мишле и за влюбения крокодил (да, инспектор Крок също е подвластен на емоции). А най-забавното е, че след всички истории има рецепти и куп полезни съвети, които децата могат да пробват. С тяхна помощ се учат как да се справят със страховете си, да контролират изблиците на гняв, защо не е полезно да завиждат на другите и как да задържат усмивките на лицата си по-дълго.

Урок по емоционална интелигентност

Дори за един възрастен не е никак лесно да дефинира и контролира емоциите си. Независимо дали си на 4 или на 44 пак може да ти е трудно да установиш дали човекът срещу теб е разтревожен, изплашен или просто се нуждае от прегръдка (ще подскажа – прегръдката никога не е излишна). Все още рядко говорим открито за емоциите и това се отразява включително на децата, които по тази причина по-късно срещат предизвикателства с намирането на баланс и разбиране. “Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” представлява един пъстър урок по емоционална интелигентност, който разяснява подробно фазите, през които преминават ключови за нас емоции. По закачлив начин книгата насърчава децата да анализират различни случки и чувствата, които те провокират и отключват. За да може, когато излязат от света на книгите, да имат увереността и познанията да се справят с всяка ситуация.

Причина-следствие

Направи ми впечатление, че всяка история и анализът на отделните емоции представяха нагледно връзката причина-следствие и обясняваха на децата, че действията, било то наши или на околните, оказват влияние и водят до някакъв резултат. Това личи най-вече в бележките на инспектор Крок, който детайлно разяснява как е установил каква емоция е изпитал героят в конкретната история. Независимо дали ставаше дума за завист или тъга, за радост или изненада, инспектор Крок следваше стъпка по стъпка развоя на събитията, предизвикали съответното чувство.

Весели илюстрации

Несъмнено ще ви направи впечатление колко пъстра е книгата на Сузана Исърн. Това се дължи на веселите илюстрации на Моника Каретеро, които рисуват модерни и забавни портрети на героите. Но освен животните, които са главни действащи лица във всяка история, виждаме нарисувани и самите емоции, което помага на децата да ги визуализират и да не звучат толкова неясно в съзнанието им. Още в първите страници ще се запознаете с Емитата, където ви посрещат Господин Дайнамен, Ядостина, Розовобузка и Треперушко, както и останалите членове на тяхното семейство. Всяка емоция може да се асоциира със съответния цвят, което също помага на малките читатели по-лесно да ги разпознават

Език и стил

Темата за емоциите е изключително сложна и деликатна и за много родители е трудно да обяснят нещо, чиято дефиниция отдавна са приели за даденост. Още повече да намерят подходящите думи, които да помогнат на децата да разберат смисъла и същината на конкретната емоция. За щастие “Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” говори на езика на малките читатели – обяснява търпеливо, с много примери и диалози, с ярки сравнения, които в комбинация с цветовете и илюстрациите правят процеса на асимилиране на информацията още по-лесен и приятен. За това трябва да благодарим колкото на авторката Сузана Исърн, толкова и на Мария Донева, която стои зад превода на книгата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.