“Как да преживеем скандала” – Самара Париш

Никак не протестирам, че любовните исторически романи са обратно на мода. Казвам обратно, тъй като доста дълго време се считаха за някаква отживелица (поне у нас). Дали “Бриджъртън” повлече крак, или пък просто читателките са имали нужда отново да се потопят в такъв тип атмосфера, честно казано – няма значение. Въпросът е, че така започнаха да изникват приятни и интересни романтични заглавия в това направление. “Как да преживеем скандала” от Самара Париш е едно от тях.

“Как да преживеем скандала”:

  • Автор: Самара Париш
  • Жанр: Романтика, исторически
  • Страници:
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Сиела

Животът на Лейди Амелия е предначертан – цял живот се е готвила да бъде перфектната херцогиня, като омайва обществото с отличните си маниери и познания, присъщи единствено за дама от висшето общество. Когато обаче я заварват в компрометираща ситуация, която включва нея разсъблечена и без придружител в компанията на мъж, всичките ѝ планове за бъдещето рухват и вместо за бъдещия херцог, тя се оказва сгодена и на път към олтара за Бенедикт Астърли.

Благородниците винаги са били в черния списък на Бенедикт Астърли – той не одобрява начина им на живот, не намира смисъл в баловете и вечеринките, нито пък вярва, че парите трябва да се използват, за да демонстрират имидж. За сметка на това е убеден в труда и прогреса, в идеята да се отнасяш към хората около теб с уважение, независимо от коя класа са. Склонносттта му да решава проблеми обаче го забърква в тази каша, която включва и лейди Амерлия. 

Когато двамата заживяват под един покрив в провинцията, никой от тях не подозира, че този брак ще им донесе щастие и смисъл. Но там където има дим, има и огън, а в техния случай си е истински пожар от чувства, който или ще изпепели всичко, или ще ги топли до края на дните им.

“Как да преживеем скандала” от Самара Париш е едно наистина увлекателно четиво, което ни връща в годините на Регентския период в Англия, когато титлата е била най-ценното богатство, а репутацията на една жена е струвала повече отколкото всичките ѝ дрехи в гардероба. Но ако сте се подготвили за блясъка на баловете и лукса, в който са живели лордове и маркизи, то тук ще ви спра, защото “Как да преживеем скандала” не е поредната история от този тип. Всъщност това е роман, който противопоставя аристократичното мислене и прослойката на богатите с тази на иноваторите и трудещите се. В нея се говори толкова за синя кръв, колкото и за изцапаните ръце на онези, които са задвижвали прогреса и на които тогава обществото е гледало с насмешка.

На този фон четем за любовната история на Лейди Амелия и Бенедикт Астърли. Сюжетът е класика в жанра – двама души, принудени да споделят живота си заради поредица от избори и решения, намират път един към друг и в крайна сметка се радват на любовта и щастието си. И Амерлия, и Бенедикт влизат в този брак с един куфар предразсъдъци и резерви, уверени, че двамата живеят в различни светове, но се убеждават взаимно, че няма нужда да поставят граница, която да ги разделя. Вместо това обединяват най-силните си черти и ръководени от чувствата си, успяват да се справят с всяко предизвикателство и да превърнат един набързо уреден брак в неразрушим съюз.

Историята е динамична и интересна. Самара Периш пише с едно закачливо чувство за хумор, което често разведряваше обстановката дори когато отношенията между героите бяха обтегнати. Хареса ми, че е включила двете гледни точки, защото така помага на читателите да проследят метаморфозата на героите – виждаме кой какво взима, и кой какво дава за тази връзка. Бракът до голяма степен се разглеждаше като търсене на баланс и хармония във взаимоотношенията. Понякога се получаваше, друг път заради разминаванията в характерите се пораждаше дистанция. Хареса ми как Амелия направи ежедневието на Бенедикт по-подредено, по-красиво и превърна една постройка от жилище в дом. Той пък ѝ показа друга перспектива на щастието – този път то не се измерваше в социални контакти и лицемерни приятелства, а в удовлетворение от добра свършената работа и от идеята, че си допринесъл с нещо.

Горещи моменти не липсваха, но не бих казала, че те бяха акцента в книгата. Много повече се наблягаше на изграждането на персонажите и на търпеливото очакване, че любовта ще почука и на тази врата.

Ако сте почитатели на “Бриджъртън”, то вероятно ще харесате и “Как да преживеем скандала” от Самата Париш – романтична история, напоена с аристократизъм, плам и една голяма любов.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

1 comment

Мария 26.02.2022 - 17:01
В момента чета книгата и с изненада установих ,че ми хареса и то много. Започнах я днес и вече е преполовена и ми се иска да я прочета до утре. Лека с интересен хумор и интересни случки! Хареса ми много! Определено заслужава висока оценка.
Add Comment