“Гала и Дали: Неразделните” – Силвия Франк

by Хриси

Не подозирах, че тази книга ще ми е толкова интересна. Не защото съм се съмнявала в таланта на авторката, или защото по някакъв начин съм подценявала романа, а защото изкуството на сюрреалистите винаги ми се е струвало прекалено ексцентрично и чуждо. Грешката си е била изцяло моя – няма как да разбереш картината, ако не познаваш художника. За щастие имам подходящата книга, която да оправи нещата – “Гала и Дали: Неразделните” от Силвия Франк.

“Гала и Дали: Неразделните”:

  • Автор: Силвия Франк
  • Жанр: исторически, романтика
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Емас

Краят на Първата световна война е оповестил началото на ново време не само в икономическия и политическия живот на Европа. На сцената на културата също ври и кипи – освободени от ужаса на окопите и от мисълта за утрешния хляб, твoрци търсят нови вдъхновения. Ако реалността не е достатъчна, защо да не ги намерят отвъд, в сюрреалното? В тези години на кипеж една млада и интелигентна жена е оставила с болка опустошената си родина и е намерила своето място в центъра на културния водовъртеж на Европа – Париж, в обществото на сюрреалистите. Променила е дори рожденото си име Елена на Гала, но винаги ще ѝ липсва снежната безбрежност на руската степ. В тези години един млад мъж, Салвадор, в малък каталунски град, далеч от кипежа на голямата Европа, е отхвърлил обучението в Академията на Мадрид и рисува в свой собствен стил, вдъхновяван от красотата на средиземноморския бряг, свързвайки реалност със сън и мечти. Съдбата среща Гала и Салвадор, севера и юга, тя – женена и 10 години по-възрастна, той – млад и свободен, и ги свързва в една невъзможна любов. Тази връзка не успяват да разкъсат нито житейски трудности, нито злонамерени хора, „докато смъртта ги раздели“.

“Гала и Дали: Неразделните” рисува един доста любопитен портрет на Салвадор Дали в ранните години на неговото творчество. Книгата се фокусира върху моментите, които наблягат на неговия потенциал, но и тепърва разгръщат гения в него, който трансформира убежденията си в шокиращи, понякога странни, но със сигурност впечатляващи картини. Каква е ролята обаче на Гала и до каква степен тя влияе на прогреса на Дали и световната слава, която постига?

“Гала и Дали: Неразделните” е романтична история. Ако извадим големите имена на героите от нея, се получава познат сюжет, който разказва за вълненията на млад мъж, омагьосан от неговата любима – жена, която е разбрала, че с брака ѝ е свършено, но е открила обожанието и любовта в очите на друг. Всъщност и Гала, и Дали са изправени на кръстопът в живота си по същото време, в което съдбата решава да ги срещне. Докато единият се чуди как да избяга от сянката на баща си и укорителния контролиращ поглед, другият плавно се сбогува с живота, който е имал досега. И лутайки се сред въпроси за бъдещето, любовта им дава отговорите и посоката, която са търсили. Дава им кураж да превърнат един копнеж в реалност.

Двамата бяха сродни души. Две отделни същества, отказали се от индивидуалните си желания и стремежи в полза на нещо по-голямо. Личности, съзнателно оттеглили се от привичния си свят, за да създадат свой собствен космос, който им позволяваше да мислят, да творят и да живеят според представите си.”

Дали заради предимството на опита (Гала е 10 години по-голяма от Салвадор), дали заради предсказанията на картите, или просто заради безпогрешната си интуиция, Гала вижда потенциала в младия художник още преди той самият да е осъзнал какво би могъл да постигне с картините си. В този ред на мисли тя се превръща в олицетворение на фразата, че зад всеки успял мъж, стои по една силна жена. Разбира се, с уточнението, че без таланта на Дали, славата щеше да му се изплъзне, независимо от нейната упоритост и отдаденост. Хареса ми балонът, в който двамата заживяха – край брега на морето, в малка къща, която превърнаха в своя крепост. Макар всеки от тях поотделно да беше донякъде егоцентричен и особен, заедно някак си пасваха и стояха добре един до друг. Тя – котвата, която го предпазва да не се изгуби сред морето от идеи и чувства, той за нея лъч светлина и безгрижност сред отговорностите и грижите, от които не могат да избягат.

За мен родината не е конкретно място. Откривам я в книги или в човека, когото обичам.”

Покрай разказа за тяхната любов, в романа се говореше много за представителите на сюрреализма, за културния живот в Париж, за интелектуалците и техния пищен живот. В контраст стоеше Каталуния, която виждаме през очите на Салвадор Дали – опознаваме нравите и обичаите, ежедневието на местните, техния поминък и горещия им нрав. Никога не съм предполагала, че морето и животът в малкото каталунско градче са оказали такова влияние върху работата на художника, която сякаш имаше нужда от тях, както цветята се нуждаят от слънце, за да виреят. Гала трудно се вписваше там – като цяло тя ми беше доста сложен и до известна степен противоречив персонаж. Често се питах дали наистина обичаше Салвадор, или по-скоро обичаше идеята да бъде с гениален творец.

Независимо дали сте почитатели на изкуството, или просто харесвате вдъхновяващи любовни истории, взети назаем от нечия богата биография, със сигурност ще харесате “Гала и Дали: Неразделните” от Силвия Франк. Интригуваща, пъстра и обаятелна книга за един от най-великите художници на всички времена и жената, с която споделя живота си.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.