Какво прочетох през януари 2022 г.

by Хриси

Първият месец от новата година се изтърколи. Януари винаги ми е силен книжен месец, защото съм в най-активната си форма, чета предимно развлекателна литература и отмятам заглавия, които отдавна съм набелязала и следователно чета “жадно”. Ето и кои заглавия ми правиха компания през последните 30 дни.

“Момичетата на тавана” – Мариус Габриел

Не съм чела друг роман от Мариус Габриел, макар че от известно време се заглеждам по неговите книги и този път не успях да издържа на изкушението. “Момичетата на тавана” е увлекателен исторически роман, който показва войната отвъд религиозната и етническа принадлежност. Показва, че в нея всички са губищи и няма победители. Много въздействаща и динамична книга, която включваше любопитни факти около последните дни на Германия, преди окончателно да обяви краха на своите планове и амбиции. На този фон четем за една любов, която дава стимул на човек да продължи да се бори за оцеляването си и да гледа на света с широко отворени очи.

“Опашка от убийци” – Антъни Хоровиц

Любим Хоровиц и още по-любим Хоторн. “Опашка от убийци” е третата ми книга от тази поредица и признавам, че с всяка следваща история пристрастреността ми към стила на автора се засилва. “Опашка от убийци” се завърта около едно убийство, обвито в мистерия. Преплитат се личните истории на няколко заподозрени и в опит да бъде разкрит извършителя, се оказва, че читателят е паднал в плен в мрежа от тайни и лъжи. Всяка нишка отвежда по-близо до истината, а тя определено ще ви изненада.

“Мъглите на Серенгети” – Лейла Атар

Много се радвам, че една от любимите ми романтични истории най-после се появи и на български. “Мъглите на Серенгети” от Лейла Атар е красив и въздействащ роман, който ни отвежда навътре в Африка, за да ни разкаже една история за любов, болка и опрощение. В нея романтиката се преплита с проблеми на съвременното общество там, попива от ярките цветове на непозната култура и открехва вратата към един свят, в който животът тече по други правила. Разкошна книга, която горещо препоръчвам!

“Тъкачната вила” – Ане Якобс

“Тъкачната вила” от Ане Якобс ми прави компания през последните дни на декември, но едва през януари успях да кача ревюто. Много приятна и интересна книга, подходяща за дългите и студени дни. Семейна сага, която ни среща с ярки персонажи, към които човек бързо се привързва. На фона на личната история на едно семейство всъщност четем за политическата обстановка и обществените нагласи в Австрия преди Първата световна война. Време, в което границите между отделните социални прослойки стават все по-размити и една любов между момиче от прислугата и сина на нейните работодатели излиза на преден план.

“Котаракът, който спасяваше книги” – Сосуке Нацукава

В края на миналата година излязоха няколко книги, посветени на любовта на хората към литературата. “Котаракът, който спасяваше книги” от Сосуке Нацукава определено се отличава – не само заради пъстрите илюстрации и говорещия котарак, но и заради философския оттентък на историята и начина, по който провокира. Книгата рисува пъстър портрет на съвременния читател с всички страхове, хаотични мисли и объркани ценности, които го отдалечават от смисъла на четенето. И в същото време те кара да се замислиш какви са твоите читателски истини, защо обичаш да отгръщаш страниците на нова книга и какво всъщност търсиш и откриваш вътре.

“Магазинът за играчки” – Робърт Динсдейл

Може би най-запомнящият се роман за януари е “Магазинът за играчки” от Робърт Динсдейл. Толкова ярък, жив и вълшебен и в същото време така истински, емоционален и откровен. Много харесах книгата, както си и личи, защото представя един необикновен поглед върху темата за войната. Акцентира много повече на човечността и душевността, на магията, която всеки носи в сърцето си, на любовта и доброто, които контрастират на фона на мрачната реалност. На границата между действителността и вълшебството “Магазинът за играчки” ни припомня колко е важно никога да не губим детското в себе си и да се вслушваме по-често в гласа на съвестта.

“Облачна магия” – Тамзин Мори

Януари бе белязан и от дебюта на чудесен детски роман. “Облачна магия” от Тамзин Мори е оригинална, топла, забавна история, която повежда малки и големи читатели на вълнуващо приключение. Заредена с обич, хумор и много магия, тя ни среща с 11-годишната Стела, която открива, че е тъкачка на време и се учи как да общува с най-сладкия облак. Сред поредицата от вълшебни преживявания авторката коментира въпроси като връзката между дядо и внуче, отговорностите, които идват с порастването, емоционалното съзряване, усещането, че си у дома. Скоро и подробно ревю за нея!

Януари мина и в компанията на автори, които харесвам и следя. Ето и една 5-звезда компания. “Мъжът, който умря два път” от Ричард Озмън е по-добра от първата книга на автора, а героите ми стават все по-любими. “Running Wild” от К.А. Тъкър е поредната книга, която ме кара да мечтая за Аляска. А “Reminders of Him” е от историите, за които ви трябва поне една опаковка кърпички, защото Колийн няма да ви спести сълзите.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.