“Магазинът за играчки” – Робърт Динсдейл

“Магазинът за играчки” от Робърт Динсдейл е сред книгите, които прочетох в началото на 2022 г. И си пожелавам цяла година да ми върви на толкова магични и стойностни истории, каквато открих тук.

“Магазинът за играчки”:

  • Автор: Робърт Динсдейл
  • Жанр: исторически
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Рива

Магазинът за играчки на Татко Джак“ отваря врати с първия зимен скреж. Тази обява отвежда петнайсетгодишната Кати в магазина, където майсторите на играчки са създали вълшебен свят, омагьосващ всеки, който е или някога е бил дете. Татко Джак наподобява древно божество, което твори чудеса, случващи се, защото той е запазил детския си поглед към света. Играчките му оживяват, пленяват въображението и спасяват изгубените души. Но в света, изпълнен с чудеса, безмилостно се врязва и действителността. Разказите за лагерите в Сибир, за Първата и Втората световна война са способни да разрушат вълшебството и показват най-мрачното лице на живота.

Започвам ревюто на “Магазинът за играчки” от Робърт Динсдейл с едно уточнение – каквито и очаквания да сте имали за тази книга, тя ще ги надхвърли. Ако си мислите, че е детска история – не, не е, но определено ще събуди детето във вас. Ако сте с убеждението, че е вълшебна приказка, която да ви разсее от реалността – няма такова нещо, макар на страниците ѝ да се случват всякакви магични метаморфози. Нещо повече, именно заради контраста с вълшебството ще виждате по-ясно истинския облик на действителността. Онази действителност, която хората са познавали по времето на Първата световна война. И ако сте с идеята, че Робърт Динсдейл ще ви говори за любов, трябва да знаете, че на страниците на “Магазинът за играчки” наистина ще я откриете, но ще ви гледа с различни лица – под формата на романтика и привличане, на лоялност и грижовност към семейството, на вдъхновение и творчество.

“Магазинът за играчки” е изключително стойностен и силен роман – и като сюжет, и като стил на писане. Той отразява сблъсъкът между наивността и безгрижието на детския свят с прозаичността и отговорностите, които запълват този на възрастните. Коментира темата за войната и нейното безсмислие, като се фокусира върху жестокостта, която убива човечността и разума. Говори за вдъхването на живот на една идея, за оформянето на личности с мнения и ценности, за морал и съвест и подмяната им с фалшификати, и пречупва всичко през призмата на традициите, обичта и сигурността, които семейството споделя.

Книгата комбинира сурова реалност, подплатена с исторически факти, и красотата на един имагинерен свят, чиято магия откриваме в таланта и добрината на майстор за играчки. На границата между фантазията и действителността поемаме на вълнуващо и емоционално пътуване. Любов, ревност, завист, човечност, надежда – романът е изключително пъстър и въздействащ, увлекателен, детайлен и жив, но това, което най-силно ме впечатли е заложената идея – че всеки някога е бил дете. Дори онзи, който държи оръжие на фронта. И в моментите, когато животът стане прекалено суров, спомените от детството са топлата прегръдка, от която се нуждаем.

Робърт Динсдейл пише изразително, красиво, омагьосващо. Романът му е наситен с дълбока символика и контрастни двойки, които правят повествованието още по-ярко и оригинално. Колкото повече любов и хармония имаше в магазина на татко Джак, толкова повече свобода и простор получаваха неговите обитатели. Колкото по-отблъскващ и сив ставаше светът отвън, толкова по-голяма бе нуждата на хората да виждат с очите си, че магията съществува. Всъщност най-ценното нещо, което се продаваше в магазинът, бе надеждата – онази светлинка, която ти дава утеха, че войната все някога ще свърши и онези, които също някога са били деца, отново ще се върнат у дома.  Хареса ми твърдението на Каспар, че всичко е въпрос на перспектива.

Много мога да говоря за “Магазинът за играчки” от Робърт Динсдейл – за вълшебните описания на играчките, които разкриваха един непознат свят, за онази специална връзка, която се роди между едно нещастно момиче и нейния рицар в доспехи, за целия омагьосващ процес на творчество и изработка на вещи, които оживяват благодарение на емоцията и любовта, с която са дарени от своите създатели и последвали собственици, за борбата между доброто и злото, мрака и светлината. Но ще спра дотук. Защото някои книги са отвъд думите и възможностите ми.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър