“Опашка от убийци” – Антъни Хоровиц

by Хриси

Като запален читател имам един дълъг списък с книги и автори, които са ми много на сърце. Дори не разбрах кога и как Антъни Хоровиц се намести така удобно вътре, но е факт, че вече непрекъснато следя кога ще има нещо ново от него. Очаквах с огромно вълнение “Опашка от убийци” и се радвам, че това бе историята, която ми прави компания в междупразничните дни. Защото както по-хубаво от отпуска, придружена от наистина завладяващ роман?

“Опашка от убийци”:

  • Автор: Антъни Хоровиц
  • Жанр: Крими
  • Страници: 336 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Еднорог

Когато Антъни Хоровиц приема предложението на Хоторн да работи с него по криминална книга, той не подозира какво предизвикателство ще е това. Два разкрити случая по-късно вече знае, че детективът е затворен, странен, непредсказуем и сред хора се държи малко неловко. На прага на публикуването на първия роман с участието на техния разследващ тандем издателството предоставя възможност да подгреят книгата, като вземат участие в литературен фестивал в Олдърни. Хоровиц е скептичен, но пък вижда възможност най-после да покаже на Хоторн света, който той познава – на писатели и творци. Но съдбата има други планове и авторът се оказва отново въвлечен в разследване на убийство. Защото на острова е намерен труп на милионер, който е и организатор на фестивала. Сред заподозрените са всички участници – колоритна група, в която са писателка на популярни детски книги, френска поетеса, известен майстор-готвач, представящ готварските си книги, сляпа жена – екстрасенс и автор на книги за отвъдното, както и военен историк. И всеки от тях крие своите мрачни тайни. Остава Хоровиц и Хоторн да ги разкрият.

Когато пишех статията с любими трилъри и криминални романи на 2021 г., уточних, че не съм чела още новата книга на Хоровиц и има голяма вероятност тя да се нареди сред изброените заглавия. Не сгреших! “Опашка от убийци” ми хареса изключително много – заплетена, интересна, пълна със загадки и неочаквани обрати, за мен тя има всичко необходимо за съвършения детективски роман. Ясно е, че съм фенка на Хоторн от момента, в който се представи на автора в “Убийството е всичко”, но този особняк просто ми е влязъл под кожата и следя всеки негов ход като омагьосано от фокусник дете. И с третата книга, посветена на разрешените от него случаи, се убеждавам, че има още много трикове в ръкава си.

Истината е, че “Опашка от убийци” се превърна в любимия ми роман за Хоторн и Хоровиц, а причините са няколко. Започвам с очевадните – историята е увлекателна и многопластова, преплита нишки и съдби в паяжина, на която се ловят читателските хипотези. Те до една стават жертва на хитрия писателски ум и умелото прикриване на истината до самия финал. Романът може би ще ви напомни на някоя от книгите на Агата Кристи заради настроението, персонажите и подхода към изграждането на профилите на заподозрени, което потвърждава таланта на Хоровиц и вниманието му към детайлите. Хареса ми, че всеки герой си имаше собствена история, която заемаше своето ключово място в повествованието – елемент от веригата от лъжи. Представете си го като редица от карти – достатъчно е да бутнеш една, за да рухнат всички. И като споменах карти, Хоровиц застъпва в книгата си и проблема с хазарта – зависимост, за която мнозина удобно си затварят очите.

“Опашка от убийци” обаче ми стана любима, защото показва динамиката във връзката между автора и неговия герой – как в един момент изграденият от писателя персонаж става толкова привлекателен и истински (в случая буквално), че заживява свой собствен живот и в крайна сметка обира славата и любовта на читателите. Още с първите страници Хоровиц повдига завесата към книгоиздаването, принципите на работата и всички детайли около представянето на една книга пред света. Акцентира на идеята, че всеки изпълнява своята роля, която да гарантира, че историята ще се приеме добре. Но някак се долавяше леко раздразнение от факта, че хората подценяват автора и дори го пренебрегват в името на неговия герой, без да осъзнават, че реално пишещият държи всички козове. Или поне така трябва да бъде. Когато работиш с Хоторн, е различно.

Разкошен криминален роман е “Опашка от убийци” и установявам, че с всяка следваща част от поредицата стават все по-пристрастена към писането на Хоровиц. Иронията в думите ми ще установите, ако прочетете книгата. Залагам, че ще ви хареса!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.