11 книги, които четем през 2022 г.

by Хриси

Годината започна, издателите споделиха част от планираните заглавия за предстоящите месеци, а аз от своя страна правя дълъг списък с романи, които очаквам. Ето 10 книги, за които нямам търпение през 2022г.

“Reminders of him” – Колийн Хувър

Не мога да не започна с Колийн Хувър по простата причина, че не съм чела нейна книга от една година. Това в света на един запален фен си е много време, така че с нетърпение очаквам “Reminders of him”. Историята е романтична, като коментарите до момента са, че стилово книгата клони повече към първите романи на Хувър – ударни и силно емоционални (съжалявам, но аз такива си ги обичам). Романът ще излезе на английски на 18 януари, а малко след това трябва да се появи и на български с логото на издателство “Ибис”. Искрено се надявам да оправдае очакванията ми, които са меко казано високи.

“People We Meet On Vacation” – Емили Хенри

Победителят в категория “Романтика” на наградите Goodreads за 2021 г. (напълно заслужено) е “People We Meet On Vacation” от Емили Хенри. Авторката вероятно ви е позната с романа си “Когато Януари срещна Август” – също любима моя книга, а щом ви казвам, че новата е по-добра, представете си какво ви очаква на страниците ѝ. Впечатлена съм интерпретацията на темата за приятелството, прераснало в любов, от баланса между драмата и ваканционното настроение, но най-вече от таланта на Емили Хенри да ме разсмива с глас, а после да ме трогва до сълзи. Романът ще излезе на български тъкмо за лятото с логото на “Софтпрес”.

“Fire Keeper’s Daughter” – Angeline Boulley

Още един победител на наградите “Goodreads” ще има своята българска премиера тази година. “The Firekeeper’s Daughter” от Angeline Boulley е интригуващо четиво, което трудно бих подминала дори да изключим впечатляващата корица. Жанрово книгата е зачислена към тийн литературата, но от анотацията не оставам с впечатление, че трябва да ѝ се налагат такива етикети. По-скоро ми звучи като представител на категория “Трилъри и мистерия”, но освен загадката в нея ще намерим също морални дилеми, ярки персонажи и една напълно непозната култура. Очакваме романът да излезе с логото на издателство Orange books.

“The Four Winds” – Кристин Хана

Кристин Хана също е автор, който много харесвам и внимателно следя. През 2021 г. книгата “The Four Winds” предизвика сериозно внимание на запад и дълго време се застоя в челните места на класациите. Романът е исторически и ни връща в 30-те години на миналия век, когато някои американски щати са изправени пред тежка криза и жителите им, в търсене на спасение и препитание, изоставят домовете си и поемат към Калифорния. Сред тях е и нашата героиня  – майка на две деца, която трябва да превъзмогне собствените си страхове, ако иска семейството ѝ да оцелее. Кристин Хана пише изключително въздействащо, а образите, които е изградила, са толкова ярки и живи, че е невъзможно да останеш безразличен към тяхната съдба. Очакваме книгата да излезе и на български от издателство “Ибис”.

“Облакът Кукуландия” – Антъни Доер

Още със западната си премиера миналата есен “Облакът Кукуландия” предизвика сериозен отзвук и спечели одобрението на читатели и критици. Признавам си, че ако не беше роман на Антъни Доер, вероятно нямаше да посегна към него, защото миксът от толкова теми и жанрове, каквито виждам налице тук, малко ме притеснява – най-вече с това дали не е прекалено голям залък за моята уста. Но Антъни Доер е умел разказвач и вярвам, че най-малкото, което му дължа, е да опитам да разчета посланията, които е кодирал в тази история. История, в която има минало и бъдеще, факти и щипка фантазия. Очакваме “Облакът Кукуландия” през януари с логото на издателство “Сиела”.

“Уил” – Уил Смит и Марк Менсън

Стана модерно големи имена от музикалната и филмовата сцена да пишат книги и да споделят личната си история. На година четем по поне две биографии на звезди, които сме свикнали да гледаме на малкия екран. Е, за 2022 г. моят избор е “Уил”. Историята на Уил Смит дава интересен поглед върху пътя му от свито хлапе към певец, а по-късно холивудска звезда, но повдига завесата и за драмите в личния живот на актьора и цената на славата, която семейството му плаща. Биографията е написана съвместно с Марк Менсън – авторът на “Тънкото изкуство да не ти пука”, което само по себе си гарантира, че ни очаква една по-различна книга. Очакваме изданието от издателство “Хермес”.

“Хартиеният дворец” – Миранда Коули Хелер

Още една книга, която съм набелязала от миналата година и се радвам, че ще видя през 2022 г. на български с логото на издателство “Кръг”. “Хартиеният дворец” от Миранда Коули Хелер е впечатляващ дебют, номиниран за любима книга на читателите на Goodreads в категория “Проза” и едно от избраните заглавия на литературния клуб на Рийз Уидърспуун. Авторката изправя героинята си пред морален съд, а читателите са в ролята на съдебните заседатели, които трябва да обявят нейната присъда. Какви са последствията от една изневяра, къде е границата между любовта и страстта, кога причините оправдават действията? Романът се очаква на български през февруари.

“The Paris Apartment” – Луси Фоли

Когато прочетох “Списъкът” от Луси Фоли, не предполагах, че ще си пасна толкова с нея. Но е факт, че намирам стила на авторката за интересен, а фактът, че умело прикрива лицето на убиеца до самия финал, е достатъчна причина да следя за другите ѝ книжни изяви. През 2022 г. очакваме “The Paris Apartment” – мрачен трилър, който ни пренася в старинна сграда в Париж. Един от нейните обитатели е изчезнал, а останалите крият тайни, които никога не бива да виждат бял свят. Всеки от съседите има мотив да извърши убийство, въпросът е способни ли са? Романът излиза на английски през февруари, а до края на годината и на български с логото на “Софтпрес”.

“1979” – Вал Макдърмид

Оставам на мрачна вълна и споделям за новия роман на Вал Макдърмид – “1979”, който направи своята западна премиера в средата на миналата година, а през 2022 г. ще го видим на български с логото на издателство “Еднорог”. Книгата поставя началото на нова поредица, в която главен герой е разследваща журналистка, проправяща си път в трудни времена, когато трябва да държиш очите си широко отворени, ако искаш да оцелееш в медийната джунгла. Когато партньорът ѝ е открит мъртъв, амбицията прераства в жажда и стремеж за справедливост. Харесвам стила на Вал Макдърмид и смятам, че новата ѝ героиня е персонаж, с който много ще си допаднем.

“The Diamond Eye” – Кейт Куин

Още не съм си прочела предишната книга на Кейт Куин (“The Rose Code”), но това не означава, че не съм абонирана за всичко ново, което излиза с нейното име. През 2022 г. очакваме “The Diamond Eye” – отново исторически роман, фокусиран върху съдбата на жена, променена под натиска на войната. От Киев до Вашингтон – четем за пътя на една библиотекарка, която изоставя книгите, за да улови оръжието и да се превърне в герой. Вдъхновена от действителни лица и събития, “The Diamond Eye” очевидно има всички елементи на завладяващ роман – мистериозна, напрегната и впечатляваща. Излиза на английски на 29 март.

“Fall Boys” – Пенелъпи Дъглас

През последните две години много се разминахме с Пенелъпи Дъглас. Новите ѝ книги определено не бяха моята чаша чай, но първата ѝ поредица “Fall Away” си я харесвам. От 3 години чакам продължението, което е под формата на spin-off и ще разказва за вече порасналите деца на героите. Много се надявам авторката да се е върнала към предишния си стил, когато адреналинът и очакването бяха в основата на нейните истории, а сюжетите ѝ имаха смисъл и идея отвъд личната ѝ битка срещу всякакви теми табу. Очаквам “Fall Boys” през март 2022 г. и с него ще реша каква ще е връзката ми с авторката в бъдеще.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.