Литературно предизвикателство 2022 г.

by Хриси

Традицията повелява да започнем новата година с литературно предизвикателство, затова обичайно това е първият ми пост. Отново съм задала 24 точки, които да ви служат като ориентир. Това означава по две книги на месец, което според мен е един напълно приемлив вариант. Не забравяйте, че четенето трябва да ви носи преди всичко удоволствие, а да не го чувствате като тежест или задължение. Ето и какво включва литературното предизвикателство за 2022 г.

 1. Исторически роман, който НЕ е за Втората световна война – знам, че романите за Холокоста преобладават, но все пак има и чудесни книги, които ни връщат по-назад във времето и разказват истории, заслужаващи да бъдат чути (или в случая прочетени).
 2. Роман с лилава корица – вдъхновени от избрания цвят за 2022 г. от института Pantone, а именно – very peri, предлагам тази година да прочетем поне една книга, която има корица с преобладаващ нюанс на лилавото.
 3. Книга, която те отвежда в уютна книжарница – през последните два месеца се появиха страхотни романи, които ни отвеждат на мечтаното място за всеки книгохолик – книжарицата. Места, които широко отварят вратите си за читателите и са готови да посрещнат всеки техен книжен копнеж.
 4. Биография или автобиографична книга на известна личност – някои споделят своята история, защото е модерно, а други – защото имат много какво да кажат на света. Във всеки случаи няма да изгубим, ако потърсим съвет, урок или вдъхновение от биографиите на популярни и успели личности.
 5. Роман с по-възрастен главен герой – практиката показва, че такъв тип книги разказват сърцати истории, напоени с мъдростта от годините и натрупания житейски опит, с уют и обич и може би щипка меланхолия по едни отминали времена.
 6. Книга, за която слушате от много време – понякога книгите ни преследват. Дебнат ни зад всеки ъгъл (и пост в социалните мрежи), чуваме ги в случайни разговори, появяват се още на входа на книжарницата. Обикновено това е знак, че може би е дошъл моментът да видите какво толкова иска да ви каже това нашумяло заглавие.
 7. Скандинавски трилър – аз като чуя, че книгата е в този жанр, и вече психически се настройвам, че няма да спя. Скандинавските трилъри носят адреналин, мрак и напрежение и нищо не може да замени усещането, което оставят у читателя, докато е тръгнал по следите на жестоко убийство. Струва си да пробвате, дори и само заради опита.
 8. Романтична история, която всички харесват – отиваме в другия край на литературния спектър, за да прочетем нещо по-ведро. Със сигурност ще попаднете на поне една любовна история, която всички единодушно харесват и препоръчват. Да се чете по време на почивка/ отпуска.
 9. Непознат за теб автор – човек като си намери един автор, с който си пасват, и тотално отказва да експериментира с друг. Не се притеснявайте, в литературата подобни афери са позволени, дори бих казала препоръчителни. Иначе как ще си разширите читателския хоризонт.
 10. По препоръка на книжар/ библиотекар – изпитвам дълбоко уважение към хората, които се явяват връзката, спойката между читателя и книгата. Следващия път, когато посетите книжарница или библиотека, попитайте книжар/ библиотекар кое заглавие би ви препоръчал и просто му се доверете. (Ако някое от момичетата от книжарница Хермес в Пловдив прочете това, да знаете – любими сте ми!)
 11. Книга от ново издателство – за огромна радост 2021 г. се оказа годината с много стартиращи издателства, които са подготвили всевъзможни книжни съкровища. Подкрепете ги – така инвестирате не само пари, но и доверие в тяхната работа.
 12. История, която ни отвежда в планината – планината носи хармония и спокойствие и ако не можете да я посетите физически, то поне на книга лесно се стига до най-близката хижа.
 13. Роман, който ни води на плажа – по същата линия, поканете морето на среща и вижте каква история крият неговите брегове, разказана от умел и талантлив разказвач.
 14. Книга, чието заглавие започва с буквата от твоето име – това ми беше изникнало в Pinterest като литературна задача за ученици, обаче ми се стори много любопитна и се замислих за заглавие на книга, която харесвам и започва с моята буква. Вие сещате ли се за такова?
 15. Роман, който те среща с непозната култура – първоначално винаги е малко плашещо, защото не си сигурен дали ще ти хареса, но после виждаш колко е интересно, отбелязваш прилики и сходства в мисленето, нравите и обичаите и си “тръгваш” от историята по-богат и някак сит.
 16. Книга, която очаквате през 2022 г. – годината едва сега започва, а има толкова книги, за които нямам търпение да излязат. Моя списък ще споделя в някой от идните дни, а вие си отбележете в календарите книжните премиери, които най-силно ви вълнуват.
 17. Книга, избрана от читателски клуб – The Book Club Sofia, Книжна мама, Читателски клуб Орбита, Клуб на книгохолика, Reese Witherspoon’s Book Club, Book of the Month – това са само част от литературните клубове, от които можете да черпите идеи какво да четете.
 18. Любимата ти книга – ясно е, че книгохоликът няма време да препрочита, обаче винаги трябва да намирате малко време, за да се върнете към любимата си книга. Тя ще ви донесе сигурност, спокойствие, сила и смисъл и ви гарантирам, че макар да ви е позната, пак ще ви научи на нещо ново.
 19. Книга, в която има магия – мисля, че трябва да го превърнем в задължително условие всяка година да четем по поне една книга, в която има вълшебство. За да не забравяме, че магията съществува някъде там, отвъд обозримото.
 20. По препоръка от социалните мрежи – вече говорим за букток, букстаграм, а фейсбук е пълен с групи за четящи. Изберете си социална мрежа, която чувствате най-близка до вас (в моя случай е Инстаграм), и се доверете на книжна препоръка от там.
 21. Книга, която да четеш заедно с детето/половинката/домашния любимец – предлагам и улеснение, може да ползвате различни формати – за един да е аудио книга, за друг на хартия.
 22. Книга, която да избереш със затворени очи – напишете на един лист няколко заглавия, които сте си набелязали или пък стоят в купчината с чакащи. Затворете очи и посочете с пръст – съдбата ще реши вместо вас коя да е следващата история, в която да се потопите.
 23. Роман, който ти напомня на любим сериал – не казвам задължително да има екранизация, а просто да носи същата енергия и настроение. Например, наскоро прочетох The Love Hypothesis, която предстои да излезе на български, и си спомних колко много обичам компанията на всички участващи в The Bing Bang Theory.
 24. Книгата, която те промени – вероятно ще сложите отметка на този ред в края на годината, когато със сигурност ще можете да посочите поне едно заглавие, оставило своя отпечатък в читателската ви душа. Може да е роман, може да е детска книга – няма значение. Важното е думите да са достигнали до сърцето.

Литертурно предизвикателство 2022г. (1064 downloads )

1 comment

Медея 11.01.2022 - 11:38

Моята 2022 г. е предопределена главно за Класическа литература. Положих началото с Бесове на Достоевски.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.