5 детски романа, които биха запалили всяко дете по четенето

by Хриси

Знам, че в наши дни става все по-трудно да привлечеш вниманието на един подрастващ към книгите и литературата. При толкова изкушения, които обещават забавление веднага (интернет, видео игри), книгите все пак изискват повече работа и търпение. Но пък безспорно удоволствието накрая е много по-голямо, затова не бива да се отказвате и да предлагате на децата възможност да се докоснат до този вълшебен и необятен свят. Затова реших да ви предложа 6 детски романа, които биха запалили всяко хлапе по четенето.

“Брайтсторм” – Вашти Харди

Сюжет: Близнаците Артър и Моди Брайтсторм са деца на известен откривател, който с много труд и упоритост си е проправял път сред обществото на изследователите. Те мечтаят един ден да пътешестват с баща си и заедно да достигат непознати и далечни земи. Но един ден ги застига ужасната новина, че той е изчезнал и най-вероятно е загинал в опитите си да покори Южния Поларис. Не стига болката от загубата, но други откриватели хвърлят и петно върху Брайтсторм с обвиненията си, че е откраднал горивото им по пътя към крайната цел. За няколко дни Артър и Моди остават без единствения си родител, изхвърлени от собствения им дом, продадени на  едно противно семейство, което ги експлоатира. Двамата са решени, че ще научат какво наистина се е случило с баща им, въпросът е как, след като са деца? Но както казва Брайтсторм, няма начин да няма начин.

За книгата: Непозната страна, две смели деца, решени да научат какво се е случило с баща им, и приключение с непредсказуем характер – това е рецептата на Вашти Харди за увлекателна история, която да ангажира вниманието на малките читатели. „Брайтсторм“ е разкошен детски роман, който комбинира изследователски дух и инженерна наука, вплита ги в завладяващ и интересен сюжет, поднесен на достъпен и увлекателен език. И докато четат и се забавляват, децата виждат, че знанието е сила, която може да ги измъкне от всяка ситуация.

“Къщата на кокоши крака” – Софи Андерсън

Сюжет: Като много момиченца в приказките, дванайсетгодишната Маринка мечтае за нормален живот с безброй приятели. Но как да ги намери, при положение че къщата ѝ е на кокоши крака и всеки ден се мести на ново място? А баба ѝ е не каква да е баба, а Баба Яга, която знае тайните на живота и на смъртта, помага на покойниците да се преселят в отвъдното и да се върнат на звездата си и настоява внучката ѝ да тръгне по нейния път. Маринка се опитва да промени съдбата си. Но къщата на кокоши крака е намислила друго…

За книгата: Вероятно за много деца приказките, които са впечатлявали нас като малки, вече звучат като отживелица. Затова трябва нов подход – по-оригинален, по-различен и по-близък до съвременното поколение. “Къщата на кокоши крака” от Софи Андерсън е приказна, вълнуваща, изпълнена с незабравими срещи и чудати герои книга, която запознава със самата Баба Яга, но и с Маринка, чиито приключения носят ценни уроци за приятелството, за загубите и за живота.

“Щипка пакости: Любов, захар и магия” – Ана Мериано

Сюжет: Лио е на 11 и отстрани погледнато е едно нормално дете. Семейството ѝ държи пекарна, която е любима на жителите на малкото градче Роуз Хил, Тексас – „Любов и захар“. От там винаги се носи примамващо ухание на вкусни изкушения и лакомства, които са подходящи за всякакви случаи. Семейството на Лио е от мексикански произход и за тях най-важният ден в работния календар е този на годишния фестивал, по време на който хората се маскират, а пекарната работи на пълни обороти, за да осигури вкусотии за всички. Лио се надява тази година да ѝ позволят да се включи в подготовката, както разрешават на по-големите ѝ сестри, но вратата на кухнята отново остава затворена за нея. Любопитна по природа, тя е твърдо решена да разбере какво крие семейството ѝ. Представете си изненадата ѝ, когато попада на стара книга с вълшебни рецепти и научава, че е наследница на род с магически способности. Лио знае, че другите ще я смъмрят заради тършуването, затова засега избира да не споделя разкритието си. Но когато приятелката ѝ Керълайн има проблем, малката магьосница е готова веднага да ѝ помогне. Има само една подробност – още не владее добре магията, а това само по себе си е рецепта за пакости и объркани планове.

За книгата: “Щипка пакости” Любов, захар и магия” е още един приказен детски роман, в който магията оживява в ежедневието и провокира читателите да я търсят не с очите, а със сърцето. Ана Мериано се концентрира върху поставянето на ясна граница между истината и лъжата, върху нюансите при добрите намерения и неправилните постъпки, върху идеята, че семейството е нашият най-ценен и верен съюзник. А най-хубавото е, че всичко това е гарнирано с доза хумор и щипка вълшебство.

“Коледния Прасчо” – Дж. К. Роулинг

Сюжет: Джак е малко момче, което губи любимата си играчка, и то точно на Бъдни вечер. Немислимо е да остави своя най-верен приятел Дипи да стои някъде сам и премръзнал, след като той винаги е бил до него, когато е имал нужда от топла прегръдка и от някой, който го разбира без думи. Но на Коледа винаги се случват чудеса и на помощ в спасителната акция идва заместникът на Дипи – Коледния Прасчо. С негова помощ Джак ще навлезе в Страната на изгубените, ще премине през дебрите на Неожалените, ще посети Града на Липсващите и ще се добере до Острова на Най-обичаните, където може би е и неговата играчка. А след това заедно ще трябва да намерят начин да се спасят от страшилището, която ги преследва. Защото на Коледа всички трябва да са у дома.

За книгата: Преди 20 години Дж. К. Роулинг разпали детското въображение и остави да гори пламъка на фантазията в малките читатели, убеди ги да търсят нови хоризонти между страниците на книгите и да приключенстват в свят, в който доброто и злото са в непрекъсната битка. Тази година тя го прави отново, този път с „Коледния Прасчо“ – една наистина вълшебна коледна история, подходяща както за деца, така и за възрастни. На разбираем и достъпен език тя обяснява на читателите как нашите избори имат последствия, които се отразяват и на околните; как трябва да се бориш за нещата (и хората), които обичаш; как съдбата ни поставя изпитания и единствено от нас зависи дали и как ще ги преодолеем.

“Плюшено приключение” – Благой Иванов

Сюжет: На пълното с боклуци и ненужни вещи сметище е захвърлена най-симпатичната плюшена играчка – белугата Хейли! Той е специален – не само заради доброто си сърце, но и защото мечтае и копнее всячески да се измъкне от бунището. Проблемът е, че не знае как, а и няма кого да попита. Тогава изниква Тутетото –  малко и самотно куче, което с радост ще помогне на своя нов приятел . Двамата герои поемат на дълго и изпълнено с опасности пътуване към свободата. Заедно се изправят срещу силни противници, измъкват се от невъзможни ситуации, но най-вече като екип Хейли и Тутето успяват да преодолеят собствените си страхове.  И така разбират, че в тях има повече сила и кураж, отколкото някога са предполагали. 

За книгата: “Плюшеното приключение” от Благой Иванов е сладка и трогателна история за приятелството. Тя учи децата да се борят за мечтите си, да проявяват емпатия, да бъдат добри. Защото само така ще имат силата да се изправят и да преборят собствените си страхове. Приказните илюстрации на Свилен Димитров правят това книжно приключение още по-вълнуващо и интересно. като позволяват на малките читатели да видят колко богат е светът на литературата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.