Трилъри и мистерии – 4 любими заглавия за 2021 г.

by Хриси

Финалната четворка с любими трилъри включва разнообразни като тематика и сюжет романи. Не съм включила “Кестеновия човек”, тъй като книгата излезе миналата година, но спокойно може да имате предвид, че това заглавие е сред любимците ми в жанра като цяло. А ето и кои четири романа попадат в краткия ми списък.

“Другата жена” – Мери Кубика

Сюжет: Когато Сейди и Уил Фоуст се местят в малко островно градче в щата Мейн, те си представят спокойствието, тишината и възможността да отгърнат нова страница в живота си. Макар новият им дом да носи мрачни спомени от смъртта на предишната собственичка – сестрата на Уил, и да идва заедно със сърдитата му племенничка – 16-годишната Иможен, която очевидно не иска да има нищо общо с тях, всички са решени да положат усилия и да свикнат с новата обстановка. Но когато жената от съседната къща е открита мъртва скоро след тяхното пристигане, става още по-трудно. Жителите на градчето са разтърсени, а новината е приета най-тежко от Сейди. Тя започва да подлага на съмнение всичко и всички и водена от собствените си страхове, подхваща свое разследване в отчаян опит да открие убиеца, преди да е нанесъл още един удар. Само че колкото повече дълбае в миналото, толкова по-плашещи очертания придобива истината. Оказва се, че Сейди също е пионка в нечий ръце, но дали ще успее да предотврати следващия ход в тази опасна игра?

За книгата: Много харесвам стила на Мери Кубика и най-вече таланта ѝ да изгражда напълно непредсказуем сюжет, а най-голямата изненада да пази за финалните страници. В “Другата жена” всеки има потенциал да е убиец и се набляга на идеята, че хората имат две страни, които са в непрекъсната борба за противовес. Съмнението разяжда читателя, провокира го да търси отговорите и точно когато си мисли, че ги е открил, авторката вади последния си коз.

“Девиците” – Алекс Майкълидис

Сюжет: Мариана Андрос е психотерапевт и макар да познава добре дълбочината на човешката душа, тя самата все още се бори с тъгата и меланхолията, причинени от тежка загуба на близък човек. Когато нейната племенничка – възпитаничка на Университета Кеймбридж също като нея, се обажда с новината, че е открит труп на момиче в кампуса, Мариана веднага заминава при нея. Покрай познанството ѝ с лица, замесени в разследването, тя също започва свое проучване. Защото за Мариана няма съмнение кой е убиецът – професорът по древногръцка трегедия Едуард Фоска. Слуховете, че ръководи тайно общество, чиито членове попиват всяка негова дума, се оказват верни. От години стените на университета пазят истории, но тази се очертава най-мрачната от всички. Докато Мариана събира доказателства срещу професора, броят на жертвите се увеличава, а категоричността ѝ, че е права, се разклаща. Едно е сигурно – в сенките дебне убиец и една от неговите мишени е именно доктор Андрос.

За книгата: Почитателката съм на Алекс Майкълидис – изключително умел разказвач, който поднася сложен и заплетен сюжет така изкусно, че читателят се оплита в мрежи от интриги и лъжи и пада жертва на собствената си грешна преценка. Защото първото впечатление е измамно, а предразсъдъците замъгляват преценката – нещо, което и главната героиня в “Девиците” доказва. Бонус – в книгата умело са преплетени мотиви от древногръцки произведения, които правят историята още по-вълнуваща и интересна.

“Червената вдовица” – Алма Катсу

Сюжет: Линдзи Дънкан се тревожи, че кариерата ѝ в ЦРУ може да е приключила. След като се сближава с друг агент при последната си задача тя е изпратена в безсрочен отпуск. Но когато бивш колега, вече директор на руския отдел, я вика за вътрешно разследване, тя решава, че това е последният ѝ шанс да се докаже. Линдзи е била отговорник в централата в Москва, сравнявана с детектор на лъжата и вербувала някои от най-важните руски държавни служители. Но сега трима руски сътрудници са разобличени, включително един от нейните, и в ЦРУ са убедени, че в отдела има къртица. С годините работа зад гърба си и животи, висящи на косъм, Линдзи отново се гмурва в работата на управлението, но този път, за да следи стъпките на най-близките си хора. Междувременно агент Тереза Уорнър не може да избяга от светлините на прожекторите. Тя е прочутата „червена вдовица“, съпруга на бивш директор, убит при неизяснени обстоятелства. Наследството му хвърля сянка върху всяко нейно действие и когато с Линдзи завързват неочаквано приятелство, знанията ѝ се оказват безценни. Но докато Линдзи се сближава с Тереза, която може да отговори на всичките ѝ въпроси, се натъква на ужасяваща мрежа от тайни в управлението, която ѝ се иска да има волята да разкрие…

За книгата: Шпионски трилър с два силни женски образа – “Червената вдовица” от Алма Катсу е многопластов и заплетен роман, който говори за власт и амбиции, за предадено доверие и безусловна обич и лоялност. Предлага динамичен и сложен сюжет, който грабва вниманието на читателя от първите страници и го държи за заложник до самия финал.

“Смърт в сенките” – Вал Макдърмид

Сюжет: Доктор Фиона Камерън е профайлър – специалист по психологическо профилиране, с чиято помощ полицията може да разпознае или локализира извършители на тежки престъпления. Заради натрупания опит и безпогрешната ѝ система, разследващите често се допитват до нея. Докато доктор Камерън работи по нова поредица от случаи в Испания, в Англия е намерено тялото на популярен и награждаван автор на трилъри. Особеното е, че писателят е загинал по начин, който копира едно към едно смъртта на жертвите от най-известния му роман. Половинката на доктор Камерън също е писател, чиито истории разказват за сериен убиец, но на този етап всички се успокояват, че няма място за паника и притеснение и най-вероятно извършителят просто е бил някой луд фен на жертвата. Но когато случаите зачестяват, вече няма съмнение, че убиецът има план, който стриктно следва. План, в който най-вероятно фигурира и името на любимия на доктор Камерън. Тогава за нея въпросът да открие кой е извършителят става жизненоважен. Но дали ще успее навреме? Фиона трябва да загърби демоните от своето минало и да действа. Тя навлиза в света на сенките, за да свали маската на един фантом и да се изправи срещу него в последна схватка сред мрачната пустош на шотландските планини.

За книгата: Ако харесвате криминални сюжети, тогава “Смърт в сенките” определено ще задоволи глада ви за неразгадани мистерии. Поредица от престъпления се преплитат в на пръв поглед невъзможен възел, от който няма измъкване. Напрежението от наближаваща опасност, надпреварата с времето и талантът на главната героиня да стига до дъното на всяка загадка са трите компента на една наистина впечатляваща история.

Правя едно уточнение – все още не съм прочела новата книга на Антъни Хоровиц, а тя има сериозен потенциал да измести някое от заглавията тук.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.