“Скреж” – Радостина А. Ангелова

by Хриси

Ако сте чели някой от другите романи на Радостина А. Ангелова – „Бал в Мулен Руж“, „Афиши в огледалото“, „Виенският апартамент“, то вероятно вече сте запознати с нейния изразителен почерк, който сякаш гравира думите в душата на читателя. В тях има една красота, една ефирност, която те пленява, и новата книга на авторката – „Скреж“ не прави изключение.

“Скреж”:

  • Автор: Радостина А. Ангелова
  • Жанр: Съвременна литература
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Софтпрес

Дима и Вида са ученички, когато се запознават едно лято. От първата им среща прекарват всяка лятна ваканция заедно и запълват дните с детски смях, с разговори до късно и споделени първи моменти. Дистанцията се трупа бавно от километрите помежду им и от времето, през което са разделени. Те обаче не виждат призрака на тяхната раздяла, който се прокрадва. Докато една тайна не отваря бездна в отношенията им и не поглъща изцяло топлите чувства. Пътищата на Дима и Вида се пресичат отново години по-късно, когато двете не знаят нищо една за друга. Помежду им са се натрупали ненавист и студенина – резултат от неизречени истини и премълчани тайни. Съдбата обаче ги принуждава да се изправят срещу демоните от своето минало и да се освободят от неговите окови. За да бъдат пак онези две смеещи се момичета, срещнали се едно лято.

Ако има автор, който умее да открива красотата и смисъла отвъд това, което първосигнално виждаме, то това е Радостина А. Ангелова. „Скреж“ е проникновен роман – меланхоличен, тежък, напоен с болка и тъга, с едно усещане за безвъзвратно изгубено време. Но в него има и откритост, една уязвимост, която всъщност ни отвежда към истината, към надеждата и към свободата. Затвор и простор са двете думи, между които се лутат душите на две жени, останали като че ли завинаги в един замръзнал миг от миналото – на ръба на пропастта. Зад тях се шири необятно поле от щастливи спомени, които топлят като слънцето, огрявало техните лета. Пред тях е мракът – сенки на съмнения, на неизречени тайни, на страхове и кошмари. Погънал ли ги е? Не съвсем. Защото ако едната реши да скочи, другата ще я дръпне – такова е тяхното приятелство. И 33 години след като умората си е казала думата и някой наистина е готов да направи тази решаваща крачка, неочаквано онази приятелска ръка ще стисне здраво и ще оттърси от болката.

“Скреж” е роман, който носи усещането за една вглъбеност, за дълбочина, за тишина – онази, която идва, когато си под вода и чуваш само собствените си мисли. Понякога раздират тази застиналост и крещят, понякога обаче и те мълчат безучастно. Самотата сама по себе си е синоним на студенина и нашите две героини са свикнали да живеят със сърца, поръсени с ледени иглички – застинали и едва пулсиращи. Заскрежените картини са така красиви – може би затова е трудно да отместиш поглед и се връщаш отново и отново към тях.

Книгата носи изключителен емоционален заряд и разказва една история за искрено приятелство, родило се във време, в което животът е някак по-пъстър и по-цветен, за безрезервна обич, подарила топли спомени, но и за сблъсъка с реалността, поставил край на детското безгрижие и наивност. Езикът на Радост е нежен, изразителен, ефирен – това е нейна запазена марка. Затова не можеш да останеш безразличен към прочетенето.

Радостина А. Ангелова коментира последствията от грешките на родителите и товара, който децата са принудени да носят, за да изкупят чуждите грехове. Негласно говори за времето – онова, което безразсъдно пилеем, което искаме да върнем обратно и което никой не може да ни подари. А понякога се нуждаем именно от време – за да съберем смелост и да погледнем страховете си в очите. Двете героини в книгата са толкова живи, че някак на заден план остават обстоятелствата около техните срещи – преди и сега. Миналото дава деликатен поглед върху обстановката в страната преди идването на демокрацията, без да изпада в детайли, защото всъщност те не са важни. Важни са хората – отвъд времето и идеологиите. Настоящето рисува портрети на две непознати жени и във всеки удобен момент добавя нови щрихи. Единствено бъдещето се крие зад красотата на заскреженото стъкло.

Радостина А. Ангелова е писател, който умее да вниква в човешката душа – да разпознава радостта и болката, да дава израз на онези най-съкровени и дълбоки мисли, които е трудно да облечеш в думи. “Скреж” е такъв роман. И има смелостта да каже онова, което други биха премълчали.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.