“Книжарницата на Мистър Ливингстън” – Моника Гутиерес

by Хриси

Книгохолишката ми душа не позволява да подмина роман, в който се говори (няма значение пряко или косвено) за любовта към четенето и литературата. Още повече ако има толкова разкошна корица като тази на “Книжарницата на Мистър Ливингстън” от Моника Гутиерес. Но отвъд нейния магичен образ, който ни посреща още от първата страница, се крие най-уютното място в цял Лондон – средище на чудати клиенти, запалени читатели и скрити романтици.

“Книжарницата на Мистър Ливингстън”:

  • Автор: Моника Гутиерес
  • Жанр: Художествена литература
  • Страници: 208 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Кръгозор

В живописния квартал „Темпъл“ в Лондон, на една от малките улички, има книжарница с боядисана в синьо фасада, с дръжка на вратата във формата на перо и с чудното име „Муунлайт Букс“. Собственикът й е сприхавият и вечно мърморещ книжар Едуард Ливингстън. Гордостта му са красивата вита стълба, която свързва първия и втория етаж на книжарницата, капандурата, през която могат да се наблюдават звездите, и наследеният дневник на неговия прароднина – известният пътешественик и изследовател Дейвид Ливингстън. Младата археоложка Агнес Марти пристига в Лондон с надеждата да си намери  работа. В една дъждовна вечер тя попада в квартал „Темпъл“ и мокра до кости открива убежище в „Муунлайт Букс“. Точно в момента, когато Ливингстън си търси помощник. Докато Агнес се изсуши и изпие чаша горещ чай, и двамата разбират, че съдбата ги е събрала и тя става новата книжарка.
За кратко време Агнес не само свиква с намръщения си шеф, но все повече й допадат ексцентричните редовни клиенти, веселите литературни закачки и часовете за чай със сладкиши в компанията на любимата на Едуард Шивон и на един осемгодишен русокос любител на звездите и планетите… Но един ден от рафта изчезва ценният дневник на Дейвид Ливингстън. И се появява полицейският инспектор Джон Локууд, за да поеме разследването и да преобърне спокойния живот на Агнес…Може ли една малка книжарница да промени живота на хората, които идват в нея и за които тя е втори дом?

Толкова ми беше приятно в “Книжарницата на Мистър Ливингстън”, че не ми се искаше да се разделяме на финала. Пълна с множество книжни препратки към познати творби и любими герои – също като своя собственик, гостоприемна, приветлива и уютна – в контраст с неговата сдържана природа, книжарницата отваря широко вратите си за всеки читател, също както той не може да не отвори сърцето си за нея. Увлекателна, забавна и по своему грижовна, тя притегля към себе си онези, които се чувстват изгубени и самотни, за да ги излекува с помощта на хубавите истории, които крие под своя купол.

“Книжарницата на Мистър Ливингстън” от Моника Гутиерес е интересна литературна смесица, която предлага за всекиго по нещо. Носи белезите на стойностния роман, позовавайки се на класически и утвърдени имена и произведения от книжния свят, крие зад корицата си любопитни и разнообразни персонажи – така умело изградени, че са се настанили удобно на границата между фикция и реалност, говори за любов и приятелство, но вмъква и щипка мистерия около изчезването на ценен дневник-антика. Разказан от няколко гледни точки, сюжетът криволичи между житейските пътища на всеки от героите, преплита ги и ги пресича пак там, именно в книжарницата. Включва точната доза британски хумор, който хем те разсмива, хем не ти позволява да кривнеш към клишето, добавя лек нюанс на английски аристократизъм за разкош и опакова всичко със стила на майстор разказвач, какъвто се очертава да е Моника Гутиерес. Резултатът е сладка история, която те топли отвътре като чаша горещ шоколад в студен зимен ден. История, която под романтичната си глазура крие смислени и силни послания, посветени на самооценката и себепознанието.

Една от темите, които авторката многократно коментираше в книгата, бе свързана с отговора на въпроса “Кой съм аз?”. Много ми хареса нейната интерпретация, че човек е съвкупност от образи и роли, от обстоятелства и факти. Нито един от тези компоненти не е самодостатъчен и определящ, а работи в хармония с останалите. Ние сме книгите, които четем, хората, с които се обграждаме, темите, които ни вълнуват, професията, която сме избрали. И когато нещо не върви по план, не означава, че сме се провалили, а по-скоро че е необходимо пренастройване, за да си възвърнем баланса и да заживеем отново в хармония със себе си. Стилът на Моника Гутиерес също е изключително интересен и дълбок – няма случайно подбрани препратки и факти, а зад символи и метафори се крият красиви идеи. Като купола на книжарницата, отворен към небесния простор, също както книгите отварят страниците си, за да ни поканят в един необятен свят.

Романът е изключително подходящ за четене през декември – действието се развива през зимата, включително и по коледните празници. Цари онази характерна атмосфера на приповдигнатост и споделеност, отразена в очите на героите. Лондон се превръща не просто във фон, а в действащ персонаж, който също има история и зад всеки ъгъл разкрива частица от нея – затова и романът е изпълнен с множество любопитни факти. И разбира се, има любов. От онези, които те разтапят, карат те да се усмихваш глуповато и да гледаш замечтано. Опияняват те, без да си пил и капка алкохол.

Накратко, “Книжарницата на Мистър Ливингстън” от Моника Гутиерес е един малък книжен празник. С него празнуваме доброто писане, хубавите истории, топлината на празниците и магията на любовта. Перфектният роман за компания тази Коледа!

1 comment

Веси 24.01.2022 - 10:30

Благодаря ти за прекрасното ревю на книгата. Нямам търпение и аз да я прочета, вече си я взех дори.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.