5 любими романтични книги за 2021 г.

Интересен феномен се получава тази година. В топ 5 на любимите ми романтични книги за последните 12 месеца изцяло липсват имената на най-обичаните ми автори в този жанр. За сметка на това попаднах на 5 разкошни книжни съкровища, ако сте фенове на любовните истории. Ето и кои са те.

“Преди да те срещна” – Емили Хютън

Сюжет: Алис и Алфи са двама души, които се запознават по особено неблагоприятни за тях обстоятелства. И двамата се намират в болница, и двамата са преживели тежък инцидент, който е преобърнал живота им и са в процес на адаптация към промените. Но ако Алфи, който по характер е позитивен, весел и уверен, то за Алис белезите са поредният удар, който съдбата ѝ нанася. Тя обаче не може да остане безразлична към харизматичната му натура и помежду им се заражда приятелство. Има една уловка – макар да са в една болнична стая, Алис и Алфи не са се виждали и са разделени от болничната завеса, зад която Алис предпочита да остане скрита. Дали е възможно сред толкова болка и тъга да поникне нещо нежно и красиво?

За книгата: “Преди да те срещна” от Емили Хютън е от онези истории, които се увиват като примка около сърцето и стягат. Историята пулсира и ту отпуска хватката си, ту отново се впива в теб. Изключително емоционален и въздействащ роман, който говори за вътрешната красота, за връзката между сродните души, за изпитанията, които ни правят по-силни и в крайна сметка ни помагат да опознаем по-добре себе си и да вярваме, че един ден и нашата приказка ще има щастлив финал. Книгата предстои да излезе на български и аз определено имам много да ви говоря за нея.

“Dear Emmie Blue” – Лиа Луис

Сюжет:  Еми и Лукас са приятели от тийнеджърските години, когато съдбата случайно ги събира. Макар през годините да са били разделени от километри дистанция и часова разлика, в крайна сметка тяхното приятелство оцелява при всякакви бури и сътресения. Всъщност, Еми е убедена, че двамата се предопределени един за друг, но тъй като се страхува, че може да изгуби най-близкия си човек, предпочита да запази чувствата си в тайна. Докато Лукас не я кани за кума на сватбата му и за Еми става изключително трудно да съхрани този самоконтрол. Но покрай подготовката на сватбата, в която тя активно участва, става ясно, че може би техните отношения не са толкова идеални, колкото тя си е мислила. Може би някъде има друг човек, който е нейната истинска сродна душа.

За книгата: Не знам дали някога ще видя книгата на български, но определено е сред топ заглавията, които прочетох през 2021 г. История, посветена на приятелството и на любовта, която е търпелива и лоялна. На онези хора, срещи и моменти, които се превръщат в ключови за посоката на живота. Роман за сродните души, които винаги намират път една към друга и се превръщат в пристан, към който винаги да се връщаш.

“People We Meet on Vacation” – Емили Хенри

Сюжет: Попи и Алекс са най-добри приятели от момента, в който се запознават в университета. От тогава насам имат традиция всяко лято да ходят заедно на почивка на някое ново и интересно място. Желанието на Попи да пише статии на тема туризъм, да пътешества и да превърне хобито си в работа само улеснява планирането на подобен тип пътувания. Докато на едно от тях не се случва нещо, което прокарва огромна пукнатина в отношенията им. Пукнатина, която като че ли никой от тях не може да запълни и Попи се страхува, че завинаги ще изгуби най-близкия си човек. Затова след две години мълчание тя решава да направят едно последно пътуване и да се изяснят.

За книгата: Емили Хенри ми е любимка още от “Когато Януари срещна Август”, обаче тотално затвърди позициите си с “People We Meet on Vacation”. Интересно, че пак е романтична книга за приятелство, което прераства в любов, но авторката използва оригинален и интересен подход за разгръщане на темата и за натрупване на напрежението, така че кулминацията става върховно сладка и трепетно очаквана. Разбира се, не липсва чувство за хумор и авантюристичен дух на страниците на “People We Meet On Vacation” , което я прави идеалното четиво за лятото. А миналата седмица стана ясно, че романът ще бъде издаден на български от “Софтпрес”.

“Наръчникът на Хайди за мръсни думи” – Анди Арнд и Тара Сивек

Сюжет: Хайди е млада жена, която живее в малко градче, където всеки си вре носа в работата на другия. Включително родителите ѝ. Хайди има един проблем. Всъщност няколко. Безнадеждно влюбена е в съседа с чаровната усмивка, но не събира смелост да го покани дори на една среща. Не иска повече да работи като детска учителка, но все още не е много сигурна с какво иска да се занимава. Много е срамежлива. Толкова, че не може да прочете дори един ред от някоя по-гореща сцена в любовен роман, без да я цензурира. Една вечер Хайди решава да удави проблемите си в чаша вино. Добре де, в няколко. А това води до запис на първия епизод от нейния подкаст „Еротика на промоция с Хайди“. Излишно е да казваме, че на другата сутрин Хайди не помни нищо от изявата си, но именно така започва нейният път към промяната. И кой знае, в края може да я очаква мъжът, за когото винаги е мечтала…

За книгата: Толкова се забавлявах с тази книга! Когато я започнах, съвсем не подозирах, че ще се превърне в едно от любимите ми романтични заглавия, но абсолютно го заслужава. Анди Арнд и Тира Сивек подхождат с хумор и оригиналност към темата за увереността и самочувствието, за предразсъдъците и спирачките, които сами си налагаме, за свободата да бъдем себе си. Забавна, оригинална, романтична – какво повече може да иска човек от една любовна история!

Поредицата “Бриджъртън” – Джулия Куин

В началото на 2021 г. , под влияние на сериала по Netflix, който стана един от най-гледаните по цял свят, реших да прочета книгите на Джулия Куин от поредицата “Бриджъртън” и меко казано бях очарована. Вълнувах се и се смеех с героите от романите ѝ и бях щастлива, че завършвах всяка история с усмивка на лицето и чувство на удовлетворение. “To Sir Philip With Love” – пета книга, е моят фаворит – заради химията между героите, заради обстоятелствата при тяхното запознанство, заради необходимостта на Елуиз Бриджъртън винаги да има последната дума и да не изневерява на себе си и на принципите си, заради интерпретацията на темата за родителството и търпението, което отглеждането и възпитанието на деца изискват. Два от романите от поредицата вече са издадени на български, очаквам с нетърпение да видя преводите и на следващите части.

 

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън