Коледни подаръци за книгохолици – 5 идеи

by Хриси

Какво да купиш на човек, който обича книгите, но се възползва от всеки възможен случай да мине през книжарницата и да задоволи читателския си глад? Сега знам, че ще ви шокирам, но истината е, че книгохолиците се радват и на други неща, освен на книги. Но за да сте напълно сигурни, подбрах 5 идеи за коледен подарък, които без съмнение ще предизвикат усмивка на лицето на всеки запален читател.

Книжна кутия

Абонаментните кутии са подходящ коледен подарък за читатели и не само. В тях обикновено ще откриете актуално заглавие и няколко допълнителни изненади, които често са обвързани с работата на талантливи хора зад малки български брандове. Ето няколко примера: BooxBox, Ottercrate.bg, Четящото Фламинго. Препоръчвам ви подаръчните кутии на Ралица Генчева, която можете и да персонализирате специално за човека, за когото е предназначена. Ралица е магьосник с думите и с нейните стихове, в случая придружени от малки изненади, ще подарите на човека нежност и красота за Коледа. Харесвам и кутията на “Крилати приятели” и ресторант “Съседите”, в която има грижливо подбрани и опаковани чаша с пожелание, късмети и вкусни и ароматни коледни вкусотии, които да ви заредят с настроение.

Съдържанието на книжна кутия “Крилати приятели” и ресторант “Съседите”

Ароматни свещи

Обикновено четенето се асоциира с уютна и отпускаща атмосфера – идилия, която включва хубава книга, топла напитка и приятен аромат от запалена свещ. Хубавото е, че вече има свещи, които са подходящи тъкмо за книгохолици и носят характерно ухание, посветено на даден роман или герой от книга. Аз имам “Коледа в Хогуортс” на “Четящото Фламинго”, както и една с аромат на тютюн от Raya.bg – подарък към книгата “За жените и солта”. Препоръчвам и тези на Цвета Тодорова, които носят и посланието на нейните стихове – имат пленителен аромат, към който лесно можеш да пристрастиш.

Дневник/бележник

Както се изрази веднъж моят мъж, ние четящите често сме аналогови хора в дигитална ера – изпитваме неистова потребност да изписваме мислите си на хартия. Затова дневник или бележник са подходящ подарък за всеки книгохолик. Препоръчвам планери като Oooplanner за по-професионални цели, а за ежедневно ползване – този на Веселина Пройчева, в който има и mood tracker.

Интересен е и дневникът на Детелина Стаменова – “РАЗниМИСЛИ”, който според мен има и терапевтичен ефект, защото насочва в посока себепознание и самоусъвършенстване. И разбира се, “Словник” от Виктория Бешлийска, в който ще откриете и 90 стари български думи, които могат да ви вдъхновят да споделите на страниците му неразказани досега истории.

Препоръчвам и планерът Bee Organized – не е датиран, което позволява повече свобода и гъвкавост при ползване (поне аз така ги обичам повече органайзерите), има вдъхновяващи и мотивиращи цитати, страници за бюджет, за книги, за пътувания. В общи линии чудесен баланс между работен и личен дневник, който да си водите.

Bee Organized планер

Фотокнига

Ако не бяха Pixi Photobooks, вероятно нямаше да се сетя за този вариант, но гарантирам ви, че това е нещо, което всеки читател би оценил. Можете да я оформите сами, което всъщност е доста забавен и много творчески процес – така влагате и нещо от себе си в подаръка и го правите още по-ценен. Вътре бихте могли да включите както снимки от изминалата година, така и селекция от фотогорафии, които носят характерно послание или пожелание, тъй като под всяка снимка има възможност за поставяне на кратък текст. Накрая оставяте под елхата един чудесен персонализиран спомен, който носи душа и сърце.

Фотокнига от Pixi Photobook

Чаша за кафе/чай

Повярвайте ми, такова нещо никога не е излишно в живота на един запален читател. Дали ще е с тематични коледни мотиви, или ще изберете нещо по-класическо като флорална комбинация или пък закачлив надпис – това вече е въпрос на вкус и личен избор. Тъй като съм голям фен на емайлираните канчета, не мога да пропусна това на “Мама съм”, което е включено в различни подаръчни пакети. Личен фаворит ми е “Зимна приказка”, защото чашата идва с кутия горещ шоколад, който да ви топли в зимните вечери.

Емайлирано канче от “Мама съм”

А ето още една идея – не поднасяйте чашата празна. Можете да я напълните с шоколадови бонбони, с избрана селекция чай, с листчета с позитивни цитати от книги или пък с предизвикателства (защо не и книжни).

 

Чаша и коледни орнаменти от Cvetolleta

За финал да споделя, че никога няма да сгрешите, ако подарите книга или ваучер за книжарница. Всеки книгохолик оценява възможността да се докосне до още една история!

P.S. Публикацията не е платена, спонсорирана или инициирана от никоя от марките, които споменавам тук. Просто неща, които наистина харесвам и с радост препоръчвам. А отделно тази седмица ще има и една с 5 книги, които можете да сложите под елхата като подарък за вашите близки! 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.