4 любими книги, с които ще запомня 2021 г.

by Хриси

Когато става дума за книги, които са оставили следа, определям 2021 г. за значително по-силна в сравнение с предходната. Не казвам, че всяко от заглавията, за които ще прочетете, задължително ще ви стане фаворит, но това са романите, които резонираха в мен и някак бяхме на една честота. 4 любими книги за 2021 г. – категория “художествена литература”.

“Островът на изгубените дървета” – Елиф Шафак

Сюжет: Пътищата на Костас и Дефне се пресичат за пръв път, когато са тийнейджъри. Той се влюбва в пламъка в очите ѝ и силата на нейния характер, а тя – в неговата нежна и добра душа, която изпъква като бисер сред морето от омраза и гняв, в което се е превърнал Кипър. И двамата знаят, че любовта им е забранена – тя е от турски, а той от гръцки произход, но това не ги спира да се срещат тайно в таверна на островa, която приемат за свой дом. Свидетел на дълбоките им чувства е смокинята в двора на заведението – едно дърво, което се е превърнало в емблематичен символ за местните. За съжаление, смокинята става свидетел и на сцените на жестокост и насилие – последици от войната, която изпепелява столицата. Пътищата на Дефне и Костас се разделят, но съдбата не е сложила точка в тяхната история. Десетилетия по-късно Костас се завръща в Кипър като ботаник, търсещ местни видове, но това е само извинение да открие любимата Дефне, която така и не е забравил. Любовта им се възражда с още по-голяма сила въпреки всички усложения, тайни и болка, които са се натрупали във времето. Двамата решават да заминат за Лондон, като преди това взимат изрезка от смокинята – спомен за родното място и за един отминал живот. Години по-късно смокинята в градината – единствената връзка на дъщеря им Ада с дома, който никога не е посещавала – бди над нея, докато Ада се опитва да намери себе си и отговорите на неразкрити тайни.

За книгата: Още като прочетох “Островът на изгубените дървета” от Елиф Шафак казах, че това ще е в топ заглавията ми за 2021 г. Да, от литературна гледна точка “10 минути и 38 секунди в този странен свят” е по-силна, но този ѝ роман ме докосна с човещината си. Идеята за последиците от нашите действия, за природата като страничен наблюдател, за връзката със земята и изтръгнатите корени, за семейството и любовта – това бяха нещата, които ме спечелиха в книгата. Както и изразителността в стила на Шафак и емоционалния заряд, който дава на историята.

“Изрисувано с къна” – Алка Джоши

Сюжет: Джайпур, 1955 г. Когато седемнайсетгодишната Лакшми решава да избяга от брак, изпълнен с насилие, тя няма представа, че от татуистка на куртизанки ще се превърне в довереница на дами от висшето общество на Розовия град. Тринайсет години след като е напуснала съпруга си, тя е прочута в цял Джайпур с невижданите шарки, които изрисува с къна, и задълбочените си познания за билките. И макар да знае тайните на богатите, тя не бива да издава своите. Ала неочаквано препятствие препречва пътя ѝ към независимостта. Съпругът на Лакшми я е открил и води със себе си Радха – по-малката ѝ сестра, за чието съществуване тя няма представа. Изведнъж съдбата, която Лакшми сама си е предначертала с толкова труд, лишения и компромиси, започва да се размива до непредвидени и, още повече – опасни граници.

За книгата: Омагьоса ме тази книга с историята си за правото на жената да избира и да навигира живота си, с желанието ѝ да бъде независима, силна и непоклатима и с личната ѝ победа – да диктува сама правилата и принципите, на които да остане вярна. Многопластова, завладяваща и проникновена, “Изрисувано с къна” от Алка Джоши повежда читателите на пътуване към далечна култура и изгражда мост между едно забравено минало и настояще, което понякога болезнено напомня за него.

“Миракъл крийк” – Анджи Ким

Сюжет: В малко градче в щата Вирджиния семейство корейски имигранти са отворили „Чудодейната подводница“ – място, където се провежда специална лечебна програма. При нея пациентите се затварят в камера с хипербарна оксигенация (прилагане на кислород при по-високо от нормалното атмосферно налягане). Смята се, че този тип лечение има положителен ефект върху пациенти, диагностицирани с аутизъм, церебрална парализа, стерилитет и други. Когато камерата експлоадира, двама души загиват, а разследването показва, че не става дума за инцидент. Предумишлено убийство, трагично стечение на обстоятелствата или резултат от поредица съзнателни действия, които, за съжаление, са причина за смъртта на невинни хора? Започва съдебен процес, в който всеки замесен в случая, има възможност да наблюдава и да се включи. Границата между истината и лъжата е тънка, а някои вече многократно са я прескочили. 

За книгата: Многолика и емоционална са двете думи, които ми хрумват веднага, когато чуя “Миракъл Крийк”. Романът на Анджи Ким е наистина завладяващ и изключително комплексен не заради заплетения сюжет, а заради дълбочината на образите и деликатните нишки, които плетат мрежа от сложни човешки взаимоотношения. История, която ни изправя пред морална дилема, без да ни улеснява, като ни посочва отговорите на всички въпроси, зададени от авторката на книгата, а ни провокира да ги търсим навътре в себе си и да се надяваме, че бихме направили правилния избор.

“Невидимият живот на Ади Лару” – В. Шуаб

Сюжет: Аделин живее във Франция в началото на 18 век. Тя мечтае да види света отвъд границите на бащината къща и малкото градче, в което е израснала, но порядките на времето, разбиранията на обществото и убежденията на семейството ѝ не го позволяват. Нещо повече – тя е обречена да влезе в брак без любов и да се лиши не само от мечтите си, но и от свободата си. Затова Аделин сключва сделка с бога на мрака – залага душата си в замяна на дълъг живот, така че да има възможност да изпълни всичко, което някога е искала, а когато му се наслади и се измори, той да вземе обещаното. Но в своята неопитност пропуска уловката в „ситния шрифт“ – богът наистина ѝ подарява безсмъртие, но я лишава от възможността да бъде запомнена от хората, като ѝ отнема дори собственото ѝ име. Така Ади започва своето призрачно пътешествие през годините, които се превръщат във векове – става свидетел на войни, открития, на значими моменти в историята на света. Но винаги сама, защото малко след като срещне някого, той забравя за нея и я изтрива от съзнанието си. Докато един ден, след като вече 300 години се е скитала, Ади не попада на човек, който я вижда и помни – Хенри. С него може да прави уговорки за утрешния ден и планове за седмицата, да изгради дом и се отпусне в прегръдките му. Само че щастието ѝ има краен срок и той наближава…

За книгата: Ако още не сте се срещнали с харизматичната Аделин, тогава наистина сте изпуснали много в литературен план, и не само. Бях чувала, че В. Шуаб е талантлив разказвач, но едва сега се убедих колко е добра. “Невидимият живот на Ади Лару” е оригинална, пъстра и различна. В нея идеята да оставиш следа и да изпълниш дните си със смисъл и с хора, които да картографираш в спомените си, е основополагаща, а любовта е в ролята на ключовия залог, който може да обърне играта.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.