6 книги, с които да се настроите на коледна вълна

by Хриси

Декември дойде, хората вече си пеят коледни песнички, а при вас празничното настроение просто не идва. Спокойно! Както винаги, в книгите се крие решението на всеки проблем. Ето 6 заглавия, които ще ви помогнат да се настроите на коледна вълна.

“Коледния Прасчо” – Дж. К. Роулинг

Сюжет: Джак е малко момче, което губи любимата си играчка, и то точно на Бъдни вечер. Немислимо е да остави своя най-верен приятел Дипи да стои някъде сам и премръзнал, след като той винаги е бил до него, когато е имал нужда от топла прегръдка и от някой, който го разбира без думи. Но на Коледа винаги се случват чудеса и на помощ в спасителната акция идва заместникът на Дипи – Коледния Прасчо. С негова помощ Джак ще навлезе в Страната на изгубените, ще премине през дебрите на Неожалените, ще посети Града на Липсващите и ще се добере до Острова на Най-обичаните, където може би е и неговата играчка. А след това заедно ще трябва да намерят начин да се спасят от страшилището, която ги преследва. Защото на Коледа всички трябва да са у дома.

За книгата: Знам, че някои от вас ще кажат, че това е детска книга и отдавна са надраснали такъв тип истории, но мисля, че за да се настроим на празнична вълна, трябва да си припомним именно магията на Коледа. А когато става дума за вълшебство, Дж. К. Роулинг е абсолютен майстор. “Коледния Прасчо” е история за приятелството и за доброто, за лоялността и куража, за богатството, което не се измерва в предмети, а в спомени, в усмивки и в споделени моменти. За щастието – да празнуваш Коледа с най-близките ти.

“У дома за Коледа” – Джени Хейл

Сюжет: Али Ричфийлд обича Коледа. Затова е на седмото небе, когато започва работа като управител на старото имение Ашфорд. А това включва и организирането на коледното тържество на семейство Марли. С бюджет, по-голям от всичките й спестявания, и цял отряд от персонала по поддръжката, това не би трябвало да е особено трудно… 
Срещайки се обаче с членовете на семейството, Али започва да се пита дали ще се справи със задачата. Новият й шеф – Робърт, може да изглежда великолепно, но е по-студен и от снега навън. Той отказва да се прибере за празниците. Неговият брат пък непрестанно флиртува с Али. Сестра им се появява в имението с целия си багаж, двете малки деца и новината за развода си. А деветдесет и две годишната им баба Пипа отказва да приеме решението на внуците си да продадат имението.Али е решена на всичко, за да събере семейството и те да прекарат една последна и незабравима Коледа в родния си дом. Дори да й е нужно малко вълшебство.  Тя не подозира обаче, че нейният живот също ще се промени завинаги. И Робърт Марли може би ще е замесен в това…

За книгата: Когато става дума за коледни романтични книги, тези на Джени Хейл са класика в жанра. Трябва ви топло одеяло, чаша чай и “У дома преди Коледа”, за да се потопите в празничната атмосфера, която авторката така добре пресъздава. Сюжетът е приятен и разтоварващ, насочен към идеята, че Коледа е празник за семейството и време, в което доброто и любовта празнуват.

“Дневникът на Ноел” – Ричард Пол Еванс

Сюжет: Джейкъб Чърчър е сред най-продаваните писатели с внушителен брой фенове. Но зад успешната му кариера стои един затворен и до известна степен самотен човек, който не се е прибирал в родния си град от почти двайсет години. Но когато получава обаждане, че майка му е починала, предприема пътуване до дома, което може би ще му донесе отговорите, които винаги е търсил. Дни преди Коледа Джейкъб се озовава отново зад вратите на една къща, която никога не е била дом за него. Стаите са заринати с боклуци и отдавна забравени вещи и той се впуска в начинанието да се освободи от всичко ненужно, включително и лошите спомени. Когато на вратата му се появява красива жена, чиято съдба също е свързана със семейството на Джейкъб, двамата решават да обединят усилията си и да научат истината за едно потънало в прах и тайни минало. А тя може би се крие съвсем близо до тях – сред кулите от кашони стои забравен стар дневник, който дълги години е пазил най-съкровените мисли на своята собственичка. По Коледа се случват чудеса и може би е настъпил моментът Джейкъб да намери липсващото парченце от един сложен пъзел. А с него най-после ще открие и любовта.

За книгата: Много приятна и увлекателна книга е “Дневникът на Ноел”, която носи на всеки по нещо – щипка мистерия, доза любов, зрънце себепознание и лек философски нюанс, а всичко е гарнирано с очакването на Коледа, когато се случват чудеса.

“Тайната на книжаря” – Мишел Гейбъл

Сюжет:  Празничните светлини в Лондон греят ярко, а коледният дух витае из въздуха и се отразява по витрините на магазините. За американската писателка Катарин Кабът британската столица е идеалното убежище, където да се скрие от шумните си роднини и да подреди мислите си. Когато приятелката ѝ я изпраща да посети книжарница „Хейуд Хил“, тя не подозира, че там е работила една от най-любимите ѝ писателки – Нанси Митфорд, нито че в архивите се пазят писма, които подсказват за неиздаден неин ръкопис. Само че Кейт не е единствената, която се интересува от Нанси Митфорд. Един загадъчен мъж също търси отговори и в опитите си да разнищят миналото, двамата ще намерят всичко, от което се нуждаят в настоящето. През 1942 г. Нанси Митфорд съвсем не е онази успяла писателка, за която след време ще говорят. Без финансова издръжка, без история, която да предложи на издателите, с роднини, които непрекъснато я въвличат в скандали, и брак, който е пред разпад, тя е принудена да започне работа в една от лондонските книжарници. И там разбира, че е най-важно да пишеш от сърце, затова се посвещава на нова книга, различна от останалите. Нанси Митфорд избира да разкаже за войната и за живота на онези, от които тя е взела най-много. Без да знае, че е поела по път, който ще ѝ отнеме много, но и ще я доближи до мечтата ѝ.

За книгата: Да речем, че не ви се чете стандартният сладък коледен роман, а търсите нещо с по-интригуващ сюжет. Тогава опитайте с романа на Мишел Гейбъл, в който празничната атмосфера на Лондон от настоящето отлично се балансира с мистерията около неиздавания ръкопис и миналото на доста любопитна личност. Нанси Митфорд е жена, която прави силно впечатление и е водила доста бурен живот, особено в периода около войната. И със сигурност има какво да разкаже на читателите.

“Тъкачната вила” – Ане Якобс

Сюжет: Аугсбург през есента на 1913 г. Едно бедно облечено момиче се приближава към внушителното имение на индустриалеца Мелцер. Това е Мари Хофгартнер, която трябва да постъпи на работа там като кухненска помощница. Огромното домакинство на тъкачната вила впечатлява момичето от сиропиталището. За семейството работи цял отбор служители и за Мари да намери своето място сред тях не е никак лесно. Но след време Катарина, малката дъщеря на богатата фамилия, се привързва към Мари. И не само тя: когато Паул, наследникът на Мелцер, се запознава с момичето с големите тъмни очи, мирът в тъкачната вила бива застрашен. А още никой не подозира какви всъщност са били намеренията на главата на семейството, когато е довел Мари в къщата…

За книгата: “Тъкачната вила” е романът, който аз съм си приготвила за четене през декември. Не мога да споделя все още конкретни впечатления, но анотацията на книгата ме спечели и заинтригува.

“Всичко, което искам за Коледа” – Джоана Болури

Сюжет: Ник определено не е в най-добрата си форма. Изгубил работата си на адвокат в реномирана кантора, без стабилен източник на приходи, а вече и без приятелка, той е отчаян. Затова предложението да работи като Дядо Коледа в близкия мол му звучи като единствен възможен изход от проблемите му на този етап. Изненадващо за него, работата се оказва по-приятна, отколкото си е мислил. Е да, има разплакани и мрънкащи деца, но има и такива, които с желанията си карат сърцето и на най-големия Гринч да се разтопи. Като 4-годишният Алфи, който иска отново да види майка му да се усмихва. Ник ще трябва да се потруди доста, за да изпълни желанието, зашото Сара – майката на Алфи – е вдовица. Тогава му хрумва идеята да я запознае с Мат – неговия най-добър приятел. Всичко върви по план. Мат е доволен, че за пръв път от много време има до себе си жена като Сара. Алфи е щастлив, че майка му отново се усмихва. Но някъде по пътя Ник се е влюбил в половинката на най-добрия си приятел и всичко сочи, че сърцето му ще бъде разбито. Освен ако не стане коледно чудо…

За книгата: Забавна и романтична история за коледните чудеса, които ни спохождат незабелязано. Като това да откриеш сродната ти душа, без да осъзнаваш, че стои срещу теб. Като възможността да погледнеш живота си в перспектива и да видиш какво му липсва и от какво се нуждаеш, за да бъдеш щастлив. “Всичко, което искам за Коледа” е любовна история и не само. И обещава усмивки и уютни моменти в компанията на нейните герои.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.