5 проблема на книгохолиците, които е-книгите разрешават

by Хриси

Макар отстрани да изглежда лесен и подреден, всъщност животът на един книгохолик е динамичен и напрегнат. Нови заглавия валят всеки ден, кое от кое по-интригуващи, бюджетът невинаги стига, предизвикателства и изкушения дебнат зад всеки ъгъл. На някои проблеми обаче лесно може да им се намери решение и то се състои в една дума: е-книги (може и две, ако предпочитате “електронни книги”).

Проблем 1: Тайно внасяне на нови книги в библиотеката

Намаления, книжни панаири, нови и чакани издания – за всеки запален читател е трудно да си сложи спирачка и да спре да се запасява с книги за четене.  Затова се намесва някой загрижен роднина (най-често партньор или родител) и налага временно ограничение, което изключва внасянето на нови заглавия у дома, докато не бъдат прочетени старите. С повече изобретателност това вето може да бъде заобиколено, но истина е, че е трудно, защото торбите от книжарниците привличат внимание, а тайниците за книги скоро се запълват. Ако обаче четете електронни книги, този проблем изчезва, защото трупате новите си запаси във виртуална библиотека. Или иначе казано – работите чисто и не оставяте следи: три-четири клика са достатъчни, за да грабнете избраното от вас издание и да го наредите на рафта с чакащи, който е достъпен единствено за вашите очи.

Проблем 2: Липса на място за съхранение

Като говорим за библиотека, един от най-честите проблеми на всеки книгохолик е липсата на място, където да държи книгите си. Независимо колко често пренареждате, разчиствате и дарявате, освободеното пространство се запълва с бясна скорост. А да спрете да купувате е въпрос, който дори не заслужава да бъде удостоен с отговор. При електронните книги място за нови заглавия винаги ще се намери. Малкият размер на файловете позволява да трупате книги до безкрай във вашата лична виртуална библиотека. Така няма да се притеснявате, че рафтът ще свърши или че котката отново ще събори онази купчина романи до леглото ви. Бонус: не се налага дори да бършете прах и така вместо да се занимавате с тази досадна задача, просто ще си четете.

Проблем 3: Четене на нощна лампа

Повечето запалени читатели имат навика да четат до късно вечер. Тогава всички спят, тихо е и човек успява лесно да се потопи в непознати вълшебни светове. Идилията щеше да е пълна, ако можехте да направите това, докато сте се сгушили под завивките в леглото. Но с хартиена книга това няма как да се случи, тъй като светнатата лампа се оказва камъка на раздора при много двойки. Макар и приглушена, светлината дразни спящия до вас, а и не е препоръчителна за вашите очи, тъй като ограничената видимост ви напряга. Електронните книги от ozone.bg можете да четете на телефон или таблет. Лампа не ви трябва. Достатъчно е да сте си избрали заглавие, да сте си го закупили и свалили и никой няма да ви усети, че в 2 през нощта се вълнувате дали героите ще се съберат или дали ще заловят убиеца.

Проблем 4: Тежки чанти и скъсани дръжки

Без книга навън – не! Това е правило, по което се води всеки книгоман. Ако си в задръстване в градския транспорт, ако приятел закъснява за среща, ако чакаш пред лекарския кабинет – книгите са спасение на иначе безвъзвратно изгубено време. Има само един малък проблем – хартиените издания тежат. Освен това лесно се мачкат и цапат. Да не говорим колко пъти се е случвало дръжката на чантата да поддаде, защото сред всички задължителни елементи в нея сте сложили и исторически роман от 500+ страници. В това отношение е-книгите са пълна противоположност и са в синхрон с онази лекота в душата, която човек изпитва, когато се наслаждава на хубава история. Стоят си на телефона или таблета и се разхождат с вас, без да ги усещате.

Проблем 5: Ходенето до книжарница

Тук сигурно ви изненадах, но истината е, че понякога дори за един книгохолик ходенето до книжарницата може да е проблем. Когато графикът е натоварен, времето е лошо или пък просто нямате път натам, а много искате да се сдобиете с нещо ново и интересно за четене, електронните книги се оказват по-удобното и лесно решение. Селекцията, финалният избор, плащането – всичко става в рамките на минути онлайн, докато си стоите на дивана вкъщи. Знаем, че онлайн книжарници като Ozone.bg са бързи в доставките, но дори те не могат да се състезават със скоростта на собственото си приложение, което ви доставя избраната от вас е-книга на мига. И просто започвате да четете.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.