“У дома за Коледа” – Джени Хейл

by Хриси

През последните няколко години се превърна в традиция да чета по един коледен роман от Джени Хейл. И този ноември не прави изключение. Докато си пея тихичко любима коледна мелодия и си сипвам кафе в новата коледна чаша, вече мислено съм се пренесла на страниците на “У дома за Коледа”, където ме очаква романтика, любов и много празнично настроение.

“У дома за Коледа”:

  • Автор: Джени Хейл
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 304 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Али Ричфийлд обича Коледа. Затова е на седмото небе, когато започва работа като управител на старото имение Ашфорд. А това включва и организирането на коледното тържество на семейство Марли. С бюджет, по-голям от всичките й спестявания, и цял отряд от персонала по поддръжката, това не би трябвало да е особено трудно… 
Срещайки се обаче с членовете на семейството, Али започва да се пита дали ще се справи със задачата. Новият й шеф – Робърт, може да изглежда великолепно, но е по-студен и от снега навън. Той отказва да се прибере за празниците. Неговият брат пък непрестанно флиртува с Али. Сестра им се появява в имението с целия си багаж, двете малки деца и новината за развода си. А деветдесет и две годишната им баба Пипа отказва да приеме решението на внуците си да продадат имението.Али е решена на всичко, за да събере семейството и те да прекарат една последна и незабравима Коледа в родния си дом. Дори да й е нужно малко вълшебство.  Тя не подозира обаче, че нейният живот също ще се промени завинаги. И Робърт Марли може би ще е замесен в това…

Има книги, към които човек посяга като към спасителен пояс, който да го преведе през бурните води на натовареното предпразнично ежедневие. Списъци, безкрайни списъци с неща за вършене ни заливат съзнанието и ни карат да мечтаем за някое красиво снежно място, където да намерим убежище от всички грижи и целия този стрес. И ако физически ни е трудно да се откъснем, то поне във въображението едно малко бягство е гарантирано с новия коледен роман на Джени Хейл – “У дома за Коледа”.

Ако вече сте чели някой от предишните романи на авторката, то вече трябва да сте запознати с нейния характерен стил – създава коледна атмосфера с внимание към всеки детайл, събуждайки всички сетива. Домашният уют, празничната приповдигнатост и семейството са трите точки, около които Джени Хейл гравитира. На тази база тя изгражда една история за пречистващата сила на любовта и прошката, за сродните души, които се привличат като магнити, за магията на Коледа – да събира на едно място хора, които осмислят дните ни, и да ни подарява тяхната обич и енергия. Книгата е увлекателна, и макар да има своите върхове и спадове, се радва на добър ритъм и сравнително интересен сюжет, в който предсказуемият щастлив финал е по-скоро желан и търсен от читателите белег на романа.

Джени Хейл ни въвлича в един любовен триъгълник, в който добре аранжираната романтична сцена и моментното привличане отстъпват пред дълбочината на чувствата, които извират от сърцето. Да изричаш истини, които не си споделял с друг, да посрещаш и завършваш деня с мисълта за един човек, да откриваш в погледа му всичко, което те вълнува, и да търсиш щастието, сгушено в ъгълчетата на усмивката му – това е коледният подарък, който авторката прави на своите герои. И тъй като солта подсилва сладостта, Джени Хейл е поръсила зимния си роман с щипка драма, колкото да има интрига.

“У дома за Коледа” е типичният коледен роман. От страниците му ухае на джинджифилови сладки и борови иглички, а думите те стоплят като огъня в камината. Уют и празничност са двете неща, които със сигурност няма да ви липсват в книгата. А любовта – тя е черешката на тортата, звездата на върха на коледната елха, която огрява всичко около нас.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.