5 любими коледни романа

by Хриси

Решението с коя статия да стартирам тазгодишния блогмас беше лесно. Реших да разкажа за любимите ми коледни романи – такива, които носят романтиката, уюта, радостта и топлината на предстоящите празници.

“Полунощ ме води към теб” – Том Елън

Сюжет: Бен и Дафне са заедно от 15 години – от една съдбовна декемврийска вечер, когато се срещат и от мига на тяхното запознанство, пламва тяхната любов. За това време много неща се случват. Променят се и те като двойка, затова напоследък Бен все по-често се пита дали тогава е избрал правилното момиче. Как е щял да се развие животът му, ако в онази нощ бе целунал Алис – момичето, с което прекарва първите месеци от студентските си години? Докато се чуди как да прогони този глас на съмнението, Бен получава необичаен подарък. В нощта на Бъдни вечер непознат възрастен мъж му подарява ръчен часовник, чиито стрелки са замръзнали на 12 без 1. Когато Бен се буди на другата сутрин, се оказва, че часовникът го е върнал обратно в деня на 5 декември 2005 г. — денят, в който за първи път целува Дафне и обръща гръб на Алис. Сега той има шанса да преживее отново най-важните мигове от своя живот. Дали наистина може да промени нещо?

За книгата: Реалността от един объркан човешки живот се преплита с вълшебството на коледното чудо и резултат е книжна магия. Много харесвам “Полунощ ме води към теб”, защото показва, че всяка двойка преминава през периоди на изпитания и се изискват взаимни усилия, за да се съхрани връзката между партньорите. Освен това книгата е съвременен романтичен прочит на Дикенсовата “Коледна песен”, която също ми е много любима.

“Всичко, което искам за Коледа” – Джоана Болури

Сюжет: Ник определено не е в най-добрата си форма. Изгубил работата си на адвокат в реномирана кантора, без стабилен източник на приходи, а вече и без приятелка, той е отчаян. Затова предложението да работи като Дядо Коледа в близкия мол му звучи като единствен възможен изход от проблемите му на този етап. Изненадващо за него, работата се оказва по-приятна, отколкото си е мислил. Е да, има разплакани и мрънкащи деца, но има и такива, които с желанията си карат сърцето и на най-големия Гринч да се разтопи. Като 4-годишният Алфи, който иска отново да види майка му да се усмихва. Ник ще трябва да се потруди доста, за да изпълни желанието, зашото Сара – майката на Алфи – е вдовица. Тогава му хрумва идеята да я запознае с Мат – неговия най-добър приятел. Всичко върви по план. Мат е доволен, че за пръв път от много време има до себе си жена като Сара. Алфи е щастлив, че майка му отново се усмихва. Но някъде по пътя Ник се е влюбил в половинката на най-добрия си приятел и всичко сочи, че сърцето му ще бъде разбито. Освен ако не стане коледно чудо…

За книгата: Ето такива коледни романи обичам – приятни, увлекателни, забавни, романтични, но без да се въртят единствено около темата за любовта. “Всичко, което искам за Коледа” е толкова любовен роман, колкото и история, която отразява емоционалното състояние на човек, изправен на кръстопът в живота си. Прекрасно разгърнат сюжет, закачливо чувство за хумор на авторката и симпатичен главен герой – какво повече може да искаме.

“Десет слепи срещи” – Ашли Елстън

Сюжет: Софи има големи планове за коледните празници – докато родителите ѝ гостуват на сестра ѝ, която чака бебе, тя ще остане при баба си и дядо си и така ще разполага с повече време, което да прекара с гаджето си Грифин. Но още в първата вечер от ваканцията Софи научава, че той изпитва сериозни съмнения относно чувствата си към нея. С разбито сърце тя прекрачва прага на голямата къща, в която по стара коледна традиция се събират всичките й щури роднини. Когато те научават, че е била зарязана точно преди празниците, измислят план – да изпратят Софи на 10 слепи срещи с кандидати, избрани по тяхна преценка. Целта – да се забавлява и да си припомни, че животът е пред нея. А може би сред десетимата кандидати се намира и истината ѝ любов. 

За книгата: Забавен и позитивен коледен роман със сладка героиня и динамичен сюжет – това е “Десет слепи срещи” от Ашли Елстън. Много неща ми харесаха в книгата, затова без съмнение я нареждам сред любимите коледни четива – топлината и уюта на дома, подкрепата на семейството и близките, търсенето на любовта и ситуациите, с които се сблъскваме, преди да попаднем на правилния човек. Определено е книга с хубав заряд!

“Подарък през декември” – Джени Гладуел

Сюжет: Джейн Бърк е разследващ журналист и отличен професионалист. Но ако кариерата й върви нагоре, то в личен план тя среща единствено разочарования. След като наскоро приятелят ѝ е прекратил връзката им, тя търси лек за разбитото си сърце, а  наближаващите коледни празници не правят положението й по-добро. Тогава шефката ѝ я изпраща в командировка за две седмици в Норвегия, където Джейн и екип журналисти трябва да отразят традиционното обявяване и изпращане на коледна елха – подарък от Норвегия за Обединеното кралство. Но историята, на която Джейн попада, я отвежда назад в миналото и я среща с човек, изиграл ключова роля за независимостта на Норвегия. Междувременно красотата на фиордите и празничната атмосфера размекват Джейн и тя решава да даде още един шанс на любовта, но като че ли е избрала неподходящия кандидат. Джейн ще трябва да научи по трудния начин, че понякога щастието е точно пред очите ни.

За книгата: Интересни факти, норвежка зима и доза романтика – “Подарък през декември” от Джени Гладуел е наистина чудесен коледен роман, от който ще научите малко повече подробности за труден период от миналото на Норвегия, както и любопитна информация за традициите в тази страна. Любовната нишка също няма да ви подведе.

“Коледна тайна” – Карън Суон

Сюжет: Алекс Хайд, една от най-добрите в работата си, пристига уверена на остров Айла, Шотландия, с идеята, че й предстои една последна задача преди празниците. Локлан Фаркар управлява една от най-старите компании, които се занимават с производство на малцово уиски. Той няма време да се занимава с Алекс, нито иска съветите й и смята да й го покаже. Само че и сметките и на двамата излизат грешни. Алекс открива, че кариерата не е единственото важно нещо в живота, а Локлан – че самотата е наказание, а не убежище. Ще дойде момент, когато всеки от тях ще трябва да разкрие тайните си, но има и друга тайна, която остров Айла пази вече няколко десетилетия…

За книгата: Това беше първият ми роман от Карън Суон и като че ли с него връзката ми е по-силна. Още от тогавашната ни среща с авторката харесах стила ѝ на писане, начина, по който поднася историята, търпението, което проявява към своите персонажи, на които им трябва време, за да разгърнат същинския си потенциал. И разбира се, фактът, че действието се развива в Шотландия през зимата, правеше четенето на “Коледна тайна” още по-приятно.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.