Какво прочетох през ноември 2021 г.?

by Хриси

Ноември много бързо се изниза – някъде между есенните пейзажи и подготовката за коледните празници, между страниците на вълнуващи романи и стоплящи душата истории. Ето и какво прочетох през последния месец.

“Чайната на ъгъла” – Мили Джонсън

Признавам си, че не очаквах да харесам толкова “Чайната на ъгъла” от Мили Джонсън, но тя се оказа наистина сърдечна и трогателна книга, изпъстрена с разнообразни и ярки персонажи. Роман, посветен на бурите в живота и способността ни да се учим от тях, на възможността човек да постави ново начало и да загърби миналото. Сюжетът преплита няколко линии, свързани от нишката на приятелството и обединени от идеята, че книгите сплотяват. Зареждащо четиво, което носи усмивки в мрачните дни.

“Изповедта на Борджиите” – Алиса Паломбо

Свикнахме да четем исторически романи за войната и някак забравихме, че още по-назад във времето е имало също забележителни личности и събития, които заслужават внимание. Фамилията на Борджиите – една от най-могъщите и влиятелните в Европа през Ренесанса, е на фокус в книгата “Изповедта на Борджиите”от Алиса Паломбо. Внушителен роман за власт, ингриги и задкулисни игри, за любовта, която ни прави уязвими. Богат и наситен портрет на Чезаре Борджия, който авторката представя във всичките му контрастни цветове.

“Книжарката от Кентъки” – Ким Мишел Ричардсън

Ноември беше силен откъм запомнящи се и съдържателни романи, които бързо се наместват в списъка с лични фаворити. “Книжарката от Кентъки” от Ким Мишел Ричардсън постави началото на една такава поредица от стойностни книги. Роман, който разказва за жените, които са били част от конната библиотека по инициатива на Елинор Рузвелт, за отдадеността, с която са вършели своята работа, за книгите, които се превръщат в убежище и отварят портата на знанието. В същото време чрез личната история на Къси Мери авторката повдига въпроса за предразсъдъците към различните, за скритата човешка красота и за грозните души, които са маскирани зад фалшиви усмивки.

“Изрисувано с къна” – Алка Джоши

Ето този книжен бисер чаках с голямо нетърпение и се радвам, че той не само оправда, но и многократно надхвърли очакванията ми. Разкошен роман е “Изрисувано с къна” от Алка Джоши. Многопластов, комплексен, богат, пъстър, многолик – с него се потапяме в една непозната и далечна култура, която се бори да открие баланса между традиционно и модерно, между познато и ново. История, която повдига редица морални въпроси и предизвиква читателя сам да търси правилните отговори.

“Момчето, къртицата, лисицата и конят” – Чарли Макеси

Още едно любимо заглавия за ноември. Книгата на Чарли Макеси впечатлява с изумителна хармония между думи и илюстрации, между символика и цветове. Една история за приятелството, за доброто и за дългия път към дома. “Момчето, къртицата, лисицата и конят” е преди всичко книга с голямо сърце, в която ще намерите мъдри съвети и споделени истини – ценни уроци, които ни помагат да се изправим срещу страховете и ни напомнят колко е важно да подхождаме с любов и грижа към всичко, включително към нас самите.

“Всичко, което искам за Коледа” – Джоана Болури

С наближаването на празниците е редно да се потопим в роман, който носи в сърцето си коледния дух. “Всичко, което искам за Коледа” от Джоана Болури е приятна, романтична и забавна история, която разказва за съдбовни срещи и направени избори, за любовта, която знае как да ни изненада, за вълшебството на Коледа и щастието да получиш всичко, за което си мечтал.

“Виконтът, който ме обикна” – Джулия Куин

Ако харесвате романтична литература, то може да сте спокойни, защото Джулия Куин няма да ви разочарова. “Виконтът, който ме обикна” е втора книга от поредицата за Бриджъртън – все така пламенна, вълнуваща и поръсена с щипка хумор. Този път историята е посветена на Антъни Бриджъртън и неговата бъдеща съпруга. Ако той си мисли, че му трябва спокойна и смирена половинка, която да не обърква плановете му, то съдбата е на друго мнение и му изпраща жена, която знае как да отстоява позициите си и как да накара кръвта му да кипи.

“Коледния Прасчо” – Дж. К. Роулинг

Не съм вярвала, че след книгите за Хари Потър Джоан Роулинг ще намери нещо, с което да ме изненада, но ето че тя намери начин да ме опровергае. “Коледния Прасчо” е вълшебна история за малки и пораснали читатели, която ни учи кои са истински ценните неща и ни припомня колко е важно да не изоставяме приятел в беда. Книга, която ни прави съпричастни към едно незабравимо и вълнуващо пътуване, отключва ни врати към непознати светове и ни мотивира да вярваме в магията на Коледа.

“Истинската Даяна” – Лейди Колин Кембъл

Още откакто излезе в края на лятото исках да прочета “Истинската Даяна” от Лейди Колин Кембъл. Детайлна и ярка биография на една от най-обичаните личности в съвременната ни история, но и впечатляващ портрет на една жена, която е оставила твърде много въпроси и скрити истини. Лейди Колин Кембъл рисува Даяна с всичките ѝ нюанси – като човек, който има силни и слаби страни, който носи красота и добрина в сърцето си, но и който е подвластен на своите пороци и недостатъци. В много отношения и до днес принцеса Даяна е идеал, но в други е загадка, която никой никога няма напълно да разгадае. В следващите дни ще споделя подробно ревю.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.