“Коледния Прасчо” – Дж. К. Роулинг

Тази година ноември нещо ми се мръщи и вместо да ме остави да се насладя на предколедната ми еуфория, ме залива със задачи, грижи и една идея повече стрес, отколкото съм склонна да приема. Това си проси бойкот на реалността и отговорната роля на възрастен, с която се сдобиваме, когато пораснем. Затова реших да избягам и се обрънах към автор, на който знам, че винаги мога да разчитам за солидно количество добро настроение и стабилна доза вълшебство. И така стигнах до “Коледния Прасчо” от Дж. К. Роулинг.

“Коледния Прасчо”:

  • Автор: Дж. К. Роулинг
  • Жанр: Детска литература
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Егмонт

Джак е малко момче, което губи любимата си играчка, и то точно на Бъдни вечер. Немислимо е да остави своя най-верен приятел Дипи да стои някъде сам и премръзнал, след като той винаги е бил до него, когато е имал нужда от топла прегръдка и от някой, който го разбира без думи. Но на Коледа винаги се случват чудеса и на помощ в спасителната акция идва заместникът на Дипи – Коледния Прасчо. С негова помощ Джак ще навлезе в Страната на изгубените, ще премине през дебрите на Неожалените, ще посети Града на Липсващите и ще се добере до Острова на Най-обичаните, където може би е и неговата играчка. А след това заедно ще трябва да намерят начин да се спасят от страшилището, която ги преследва. Защото на Коледа всички трябва да са у дома.

Светът без книгите на Дж. К. Роулинг щеше да е скучен, мрачен и някак обикновен. Талантът ѝ да ни кара да вярваме в магията и да я рисува толкова правдоподобна, че да се оглеждаме за нея и в реалния живот, личи във всичките ѝ детски романи. И признавам си, много ми липсваше. Беше истинско вълшебство да се насладя отново на писането на Роулинг с историята за “Коледния Прасчо” – да се запозная с герои, които са така ярки и живи, че да си мечтая да пием горещо какао заедно; да пътешествам из света на магията, без да подлагам на съмнение нито една чудата хрумка, защото вярвам, че там всичко е възможно; да откривам топлина и смисъл в думите, които авторката така умело подбира.

“Коледния Прасчо” е наистина вълшебна коледна история, подходяща както за деца, така и за възрастни. Дори бих наблегнала на идеята да я прочетат и големите, тъй като Роулинг изнася урок по емоционална интелигентност, проява на емпатия и приоритизиране на истинските важните неща. На разбираем и достъпен език тя обяснява на читателите как нашите избори имат последствия, които се отразяват и на околните; как трябва да се бориш за нещата (и хората), които обичаш; как доброто и злото са в един безкраен дуел и всеки ден е борба да избягаш от лапите на мрака; как съдбата ни поставя изпитания и единствено от нас зависи дали и как ще ги преодолеем. Въвличайки ни в приключение в един изцяло материален свят, Роулинг фокусира вниманието ни върху напълно нематериални неща. Напомня ни, че надеждата има способността никога да не изгасва и със светлината си да ни насочва в правилната посока. Разказва за силата и амбицията, които стават опасни без контрол,  за красотата, която се разсейва покрай суетата си, за щастието като съкровище, до което всеки от нас иска да се докосне.

Прекрасни персонажи е изградила Роулинг – ярки, живи и така логични в действията си. Всъщност всяка вещ има скрита символика, като с нея се акцентира на недостатъците, които сме склонни да проявяваме, но и на добродетелите, които носим в сърцето си. “Коледния Прасчо” е преди всичко книга за приятелството – за лоялността, обичта и подкрепата, които идват с него. Но покрай тази тема, Роулинг повдига и друга много значима, а именно адаптацията на децата към промените и към проблемите в света на възрастните.

“Коледния Прасчо” е динамична и завладяваща история, с която гарантирано няма да скучаете. Хареса ми как авторката прави плавен преход от света на хората към този на магията и някак, дори в главата на един пораснал читател, всичко звучи правдоподобно и истинско. Толкова, че ми се искаше да съм редом до Джак и Прасчо, когато издирваха Дипи.

Накратко, ако ви трябва книга, която да ви зареди с празнично настроение – такава, която да ви върне вярата в коледното чудо, или пък търсите история, която да омагьоса малкия читател вкъщи и да го накара да заобича света на литературата, тогава не губете време и час по-скоро подхващайте “Коледния Прасчо” от Дж. К. Роулинг. Коледен подарък за малки и големи, опакован с любов от една от най-талантливите авторки на нашето съвремие.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин