“Всичко, което искам за Коледа” – Джоана Болури

by Хриси

Официално откриваме сезона на коледните четива. На кого му е притрябвал коледен романтичен филм, ако си има под ръка книга като “Всичко, което искам за Коледа” от Джоана Болури. Забавна, сърдечна, поръсена с вълшебството на най-хубавия празник, тя е идеална за всички почитатели на любовния жанр, и не само.

“Всичко, което искам за Коледа”:

  • Автор: Джоана Болури
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 280 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Сиела

Ник определено не е в най-добрата си форма. Изгубил работата си на адвокат в реномирана кантора, без стабилен източник на приходи, а вече и без приятелка, той е отчаян. Затова предложението да работи като Дядо Коледа в близкия мол му звучи като единствен възможен изход от проблемите му на този етап. Изненадващо за него, работата се оказва по-приятна, отколкото си е мислил. Е да, има разплакани и мрънкащи деца, но има и такива, които с желанията си карат сърцето и на най-големия Гринч да се разтопи. Като 4-годишният Алфи, който иска отново да види майка му да се усмихва. Ник ще трябва да се потруди доста, за да изпълни желанието, зашото Сара – майката на Алфи – е вдовица. Тогава му хрумва идеята да я запознае с Мат – неговия най-добър приятел. Всичко върви по план. Мат е доволен, че за пръв път от много време има до себе си жена като Сара. Алфи е щастлив, че майка му отново се усмихва. Но някъде по пътя Ник се е влюбил в половинката на най-добрия си приятел и всичко сочи, че сърцето му ще бъде разбито. Освен ако не стане коледно чудо…

“Всичко, което искам за Коледа” е една от най-приятните коледни книги, които съм чела! Да кажем, че ако Коледа и Свети Валентин имаха свой общ книжен представител пред читателското съсловие, то най-вероятно биха гласували с две ръце за кандидатурата на този роман. Не само ще ви помогне да се настроите на вълна празници, но и ще ви разкаже една романтична история за сбъднати желания и сродни души. Обикновено бягам от книги, които биха ме забъркали в любовен триъгълник, но тук Джоана Болури успя да ме изкуши и държа да отбележа, че се е справила страхотно – добавила е точното количество драма, така че сюжетът да има интрига, но и да не звучи фалшиво или да насажда напрежение.

Мисля, че най-големият плюс на романа е фактът, че действието е разказано от гледна точка на главния герой – Ник. Липсва онази свръхемоционалност, която историята би имала, ако авторката бе дала думата на Сара. Така читателите се наслаждават на комичните ситуации и чувството за хумор на Ник, превръщайки “Всичко, което искам за Коледа” в книга, която да ви разсмее и да ви зареди с настроение, вместо в такава, за която да ви трябва носна кърпичка, за да си избършете сълзите. Коледният дух определено присъства в романа, създавайки усещане за празничност, преповдигнатост и домашен уют. Там обаче свършват неговите правомощия и после историята е оставена изцяло в ръцете на романтиката, която търпеливо изчаква главните герои да осъзнаят, че са един за друг.

За да не стане прекалено сладникава, Джоана Болури оставя на читателите отдушник от всичката тази любов, която се натрупва на страниците на “Всичко, което искам за Коледа”. Авторката ангажира вниманието на читателите с личната история на Ник – с кариерното му развитие и промяната в мисленето, свързана с метаморфозите, през които всеки човек преминава. Дилемата дали работиш нещо само за да се издържаш, или да превърнеш професията си в призвание и в нещо, което ти носи чувство на удовлетворение и смисъл, дълго преследва Ник. По тази линия Джоана Болури коментираше и въпроса какви са белезите на успелия човек – дали са пълната му банкова сметка и луксозният му гардероб, или е онова усещане, че с действията си оставяш следа в нечий живот.

Приятелството и лоялността също са теми, които присъстват активно в сюжета. Хареса ми, че героите са принципни и следват моралния си компас, без да търсят вратички или извинение, за да оправдаят чувстватат си. Допадна ми също, че връзката между Ник и Сара се изгради постепенно на база приятелство и общи интереси. И определено подкрепям идеята, че и в реалния свят има хора, които следват делото на Дядо Коледа – сбъдват желания и ни правят щастливи.

Накратко, “Всичко, което искам за Коледа” от Джоана Болури е чудесен коледен роман, който ще ви подготви за празниците и ще ви припомни, че най-големият подарък за Коледа е да видите усмивките на най-близките си хора край елхата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.