5 романтични книги, с които да се посмеем

Да напишеш книга с чувство за хумор, без да звучи плоско и клиширано, е висш пилотаж. А да напишеш любовна история, която освен да разчувства, да разсмее читателите – ето това вече е постижение! Ако харесвате романтичните книги, но също така си търсите нещо по-леко и разведряващо за четене, ето 5 предложения от мен.

“Наръчникът на Хайди за мръсни думи” – Анди Арнд и Тара Сивек

Започвам с най-пресния пример. Хайди е млада жена, която жадува промяна. Иска работа, която да я удовлетворява, мъж, който да я прави щастлива (по възможност чаровния съсед, в който е тайно влюбена от месеци), и повече увереност, за да има смелостта да бори за мечтите си. Кой да предположи, че новата ѝ длъжност като асистент в студио, където озвучават романтични аудиокниги, ще ѝ даде онзи тласък, от който така се е нуждаела? Една бутилка вино и опитът ѝ да прочете някоя гореща сцена от произволно избран роман, без да я цензурира, водят до появата на нейния подкаст. С всеки следващ епизод Хайди придобива самочувствие, а читателите се заливат от смях на нейните интерпретации и упражнения по четене.

“Сърцето не изгаря при пожар” – Катрин Сентър

“Сърцето не изгаря при пожар” от Катрин Сентър не е изцяло любовен роман. Той е смесица от проза, романтика и щипка хумор. Четем за жена, която е избрала да работи професия, нетипична за нейния пол. Като опитен огнеборец се очаква колегите ѝ да я приемат за равна, пренебрегвайки видимите разлики помежду им. Това означава, че тя трябва да получава същото отношение като всеки един новоназначен в екипа им – всякакви номера, които имат навика да си спогаждат, важат и за Каси. А се оказва, че когато става дума за шеги, колегите ѝ имат богато и цветно въображение. На същите номера е подложен и Новобранецът, така че двамата прекарват немалко време заедно в опити да се измъкнат от поредната закачка. Време, в което Каси разбира, че колкото и да отрича, не е безразлична към усмивката на Оуен.

“Любов като на кино” – Рейчъл Уинтърс

Една кошмарна първа среща често се превръща в история, която човек споделя с приятели в приятен разговор някоя вечер, за да се посмеят заедно и да вдигнат тост, че куршумът е бил избегнат. А сега представете си да четете книга, в която се разказва за множество провалени първи срещи! Защото “Любов като на кино” разказва именно за опитите на една романтичка да докаже, че онази любов, която виждаме на големия екран и ни кара да въздишаме замечтано, съществува в реалността. И макар първоначално да събира солидно количество материал за някоя комедия, всъщност с всяка следваща среща се приближава все по-близо до своята сродна душа, която, оказва се, била точно пред очите ѝ.

“Книжно братство под прикритие” – Лиса Кей Адамс

Брейдън Мак е чел достатъчно любовни романи, за да има самочувствието на човек, който разбира жените. Срещите с него са като по учебник, а да влезе в ролята на рицар на бял кон е нещо, което му идва отвътре. Но когато става въпро за Лив Папандреас, нищо от книгите не важи, защото тя определено не се впечатлява от чаровната му усмивка, обещанието за изискана вечеря или желанието му да я “спаси” от ситуацията, в която е попаднала заради него. Брейдън бързо разбира, че в любовта човек пише собствената си история.

Поредицата “Бриджъртън”  – Джулия Куин

Която и от книгите от поредицата “Бриджъртън” да изберете, гарантирано ще се забавлявате. Защото Джулия Куин е подправила романтичните истории от времето на Регентството с ирония и приятно чувство за хумор, което допринася и за оформянето на завръзката във всеки от романите ѝ. Например във втората книга имаме дама, която съвсем не се поддава толкова лесно на чара на Антъни Бриджъртън и гласно изразява всяка забележка или неодобрение на поведението му, а той също не ѝ остава длъжен. Което пък води до не един и два забавни спора помежду им. В петата част (мой личен фаворит) един джентълмен приема в дома си Елоиз Бриджъртън – най-упоритата, приказлива и независима жена, която има отношение по всеки въпрос, без значение дали ѝ влиза в работата.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи