“Момчето, къртицата, лисицата и конят” – Чарли Макеси

by Хриси

Наближават празници и ако има книга, която силно бих препоръчала да подарите на любим човек, то това е “Момчето, къртицата, лисицата и конят” от Чарли Макеси. Обич, облечена в думи, опакована с вълшебни илюстрации и поднесена от сърце.

“Момчето, къртицата, лисицата и конят” :

  • Автор: Чарли Макеси
  • Жанр: Картинна книга
  • Страници: 128 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Издателство: Сиела

Ако изобразителното изкуство и литературата имаха своето съвършено дете, то би изглеждало точно като “Момчето, къртицата, лисицата и конят” от Чарли Макеси. Картинна книга, пестелива на думи, но богата на емоции и преживявания, които щедро споделя с читателите. Една история за приятелството, за доброто, за пътешествието на живота, което би било скучно, самотно и празно без хората, които обичаме. Изключително въздействаща, не мисля, че “Момчето, къртицата, лисицата и конят” е предназначена за хора на конкретна възраст, а по-скоро е за читатели, които са отворили сърцата си. Страница след страница те жадно попиват красотата и смисъла, с които Чарли Макеси е изпъстрил книгата си.

На пръв поглед “Момчето, къртицата, лисицата и конят” е обикновена приказна история за едно малко момче, което среща нови приятели и с тях споделя пътуването обратно към дома. Пътят се оказва дълъг. Защото да се завърнеш у дома невинаги означава  да намериш точния адрес – понякога е чувство на сигурност и хармония, на преоткриване, на щастие и споделеност. Чарли Макеси напътства своя малък герой с много нежност и внимание, учи го да оценява малките радости (като да се насладиш на парче от любимата си торта), но и да изрича на глас истини, които с мащабите на своето послание някак респектират. Независимо дали си дете или възрастен, има мисли, които никога не събираш смелост да пуснеш на свобода. А те така силно копнеят да полетят в пространството.

“Момчето, къртицата, лисицата и конят” разказва за приятелството – за ръката, която се протяга към теб, когато ти е трудно; за възможността да разказваш и да споделяш с някой, който те разбира; за пътя, който не изглежда толкова пуст и самотен, когато по него върви още един. Чарли Макеси говори за мечтите – да бъдеш обичан, да бъдеш чут, да не си сам, и за страховете, които ни пречат да осъществим нашите желания. Харесва ми как ни учи, че всичко е въпрос на избор и гледна точка – дали чашата е пълна, дали кръгчето е обикновено петно от кафе, са въпроси, които получават различни отговори в зависимост от личната нагласа. А ако гледаш с усмивка на нещата, тогава сърцето ти винаги ще е по-пълно и отговорите – по удовлетворяващи.

“Момчето, къртицата, лисицата и конят” е наистина много въздействаща – магия от думи и илюстрации. Тя е прегръдката, от която се нуждаем, когато ни е криво. Съветът, в който да се вслушаме, когато сме объркани и на кръстопът. История, която ни припомня всяка буря отминава, а обичта и приятелството са убежището, от което се нуждаем, за да съберем сили и да продължим напред. Към дома.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.