“Чайната на ъгъла” – Мили Джонсън

by Хриси

“Чайната на ъгъла” от Мили Джонсън е от онези книги, които можеш да четеш през всеки сезон, но ти носят най-много топлина и уют именно в хладните есенни вечери. Приканва те да се сгушиш между страниците ѝ и да станеш част от един малък, но толкова приветлив свят, където с времето всичко си идва на мястото.

“Чайната на ъгъла”:

  • Автор: Мили Джонсън
  • Жанр: Дамска проза, чиклит
  • Страници: 508 стр.
  • Година на издаване: 2021
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Сиела

В деня на погребението на съпруга си Карла разбира, че е била лъгана и бракът ѝ е невалиден. Освен това разполага с един месец, за да напусне дома си, преди той да стане собственост на истинската госпожа Прайд. Уил е преуспял бизнесмен, който се е издигнал от нищото, но няколко лоши сделки го връщат обратно в изходна позиция. А с обявения фалит идва и молбата за развод от разглезената му съпруга. Моли е възрастна дама, която прекарва дните си в самота. Въпреки грижите на своята любяща сестра, жената усеща една празнина, която никой не може да запълни. Докато на вратата ѝ не се появява именно човекът, който е разбил сърцето ѝ преди толкова години. Лени е собственичка на “Чайната на ъгъла” – сбъдната мечта и място, което поне за момент заглушава нейната болка. Чайната е отворена за всеки, който се нуждае от горещ чай и приятелско рамо. А отскоро там работи и 14-годишно момче, което се бори с предразсъдъците и се опитва да докаже, че децата невинаги тръгват по лошите стъпки на родителите си. Всяка седмица тази разнородна група от хора се събира в “Чайната на ъгъла”, за да подслади живота си с вкусен сладкиш и с приятен разговор за литература и не само. И сред сладки приказки изникват решенията на техните проблеми, а помежду им се заражда така ценно приятелство.

“Чайната на ъгъла” от Мили Джонсън е от онези книги, към които посягаш, когато имаш нужда от малко нормалност и спокойствие в живота си. Нямаш розови очила под ръка, но пък имаш история, която ти връща вярата в доброто и в хората, и някак те предразполага да се отпуснеш и да поне за момент да сложиш на пауза всички задачи и проблеми. Романът е точно толкова симпатичен, колкото изглежда и неговата корица – приятен, позитивен и много зареждащ. Разказва за истински важните неща – любов, семейство, приятели, мечти, като обвързва всяка тема с личната история на всеки от героите.

“Чайната на ъгъла” ще ви спечели с човечност и добрина. Сърдечна история, която стопля душата на всеки читател, като го прави част от една малка, но сплотена общност, в която хората се подкрепят и си помагат, независимо какви изпитания им е подхвърлила съдбата. Макар всеки от персонажите да се сблъсква с някакъв проблем, чайната на Лени се превръща в център на хармонията, около който всички гравитират. И някак на чаша топъл чай, парче сладкиш с тематично литературно име и разговор за любима класика светът не изглежда толкова жесток и мрачен, колкото е бил до момента. Проблемите не се решават магически, но тази глътка свеж въздух, който всеки поема именно тук, дава сили и кураж да се изправиш срещу всяко предизвикателство.

Книгата редува различните гледни точки на героите. Карла и Уил повдигат темата за доверието в брака и за ключовите съставки на щастливата връзка. Рецептата се избистря с всеки нов ден, но и за двамата става ясно, че досега им е липсвал най-важният компонент – любов. И когато го осъзнават, получават отговори на много от въпросите, които са ги измъчвали. Моли пък е възрастна и доста самотна жена, която дълги години е живяла с разбито сърце и с мисълта, че е била предадена от човека, в когото е била лудо влюбена. С появата му на входната врата идва и часът на истината, но той не е единственият, който дължи обяснение. Хареса ми как авторката деликатно напомня, че никога не е късно за втори шанс. Разбира се, четем и за собственичката на чайната, която отваря не само най-гостоприемното място в района, но и сърцето си за всички онези самотни души, които се нуждаят от компания и приятелско рамо, за да си стъпят на краката. Нищо, че тя самата също преминава през тежък период.

Харесвам стила на Мили Джонсън – пише увлекателно, с нотки хумор, с лек романтичен привкус, който балансира драматичните събития, през които преминават героите. Авторката е доста красноречива – животът е пълноценен, когато е споделен с любими хора и когато разполагаш със свободата се наслаждаваш на малките моменти. Защото именно те правят голямата картина толкова ярка и невъобразимо красива.

Накратко, “Чайната на ъгъла” от Мили Джонсън е романът, който ще прогони мрачните облаци над главата ви след тежък ден. Може да не реши всичките ви проблеми, но поне ще ви помогне да забравите за момент за тях. Защото там, в “Чайната на ъгъла”, има място само за приятни разговори и споделени усмивки.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.